ΤΟ ΝΕΟ COLPO GROSSO ΤΣΙΠΡΑ

Μοίρασε το

Ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει ένα καινούργιο δόλιο «κόλπο» σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία όταν γίνουν εκλογές: την αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την παρούσα Βουλή σε «απλή και ανόθευτη αναλογική» χωρίς το ρείθρο του 3%, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη πλειοψηφία για την άμεση εφαρμογή του τις επόμενες και όχι μεθεπόμενες εκλογές. Μεγάλο «δώρο» για βουλευτές κομμάτων στην Βουλή που κινδυνεύουν να μην περάσουν το 3% στις επόμενες και «δόλωμα» για να εκλέξουν βουλευτές, από τα 20 κόμματα που έλαβαν μέρος στις εκλογές του Σεπτ. 2015, τα 12 που δεν το πέρασαν το 3% *

Ακούγεται μάλιστα ότι μερίδα των “53” και πολλά άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. τάσσονται υπέρ αυτής. Δεδομένες θεωρούνται τέλος, προσκλήσεις του κ. Τσίπρα σε αρχηγούς πολιτικών κομμάτων των παραπάνω κατηγοριών για «κατά μόνας συναντήσεις» στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο την υπερψήφιση της αλλαγής, συμπεριλαμβανομένου δυστυχώς και κόμματος πρόσφατα χαρακτηρισμένου από εξέχον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ως «βρώμικου». Εάν το πετύχει θα οδηγηθούμε σε πολιτική αστάθεια και βέβαιη χρεοκοπία. Σημειωτέον ότι με περ. 10εκατ ψηφοφόρους και με 40% αποχή η χώρα μας, αριθμεί περ. 145 αναγνωρισμένα από τον Άρειο Πάγο κόμματα τα οποία αποκτούν ελπίδες επιτυχίας, και θα εμφανισθούν σε εκλογές.

Την καθιέρωση ρείθρου και μάλιστα του υψηλού 5%, επέλεξαν μεταπολεμικά οι Γερμανοί επί Αντενάουερ. Δεν ήταν εφεύρημα εκλογομαγείρων. Ήταν αποτέλεσμα της πικρής πείρας που απέκτησαν από το αμιγές αναλογικό εκλογικό σύστημα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Οι τελευταίες γερμανικές εκλογές πριν από τον πόλεμο έγιναν στις 6.11.1932.** Έλαβαν μέρος πάνω από 40 κόμματα και μερικά εξέλεξαν έναν μόνο Βουλευτή. Το αριστερό εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα (NSDAP) του κ. Χίτλερ, αναδείχθηκε πρώτο με 33.1% των ψήφων και σχημάτισε Κυβέρνηση με το ακροδεξιό Εθνικό Λαϊκό κόμμα, DNVP, του Φον Πάπεν που είχε 11,9%.(Πάσα ομοιότης με τα παρ΄ ημίν κλπ. κλπ.) Μέσα σε τρεις μήνες, την 1.2.1933 διαλύουν την Βουλή και επιβάλουν το εγκληματικότερο καθεστώς του 20ου αιώνα πολιτισμένης δυτικής χώρας.

Θυμίζω ότι στις εκλογές της 17/6/2012 ο ΣΥΡΙΖΑ με τις “συνιστώσες” του λίγο έλειψε να σχηματίσει Κυβέρνηση εάν είχαν συνδράμει το ΚΚΕ ή άλλα αριστερά κόμματα ή βουλευτές. Θα ήταν ίσως η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή χώρα με αστικό δημοκρατικό πολίτευμα θα αποκτούσε αυταρχικό αριστερό καθεστώς, όχι διά των όπλων, όπως στον εμφύλιό μας ή έξωθεν εισβολής όπως οι σοβιετικές στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης μετά τον Β’ ΠΠ, αλλά «δημοκρατικά», με την λαϊκή ψήφο. Θυμίζω επίσης ότι παρά το άρθρ. 29.παρ 1 του Συντάγματος μας, που επιτάσσει ότι “η οργάνωση και η δράση» των κομμάτων, «οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» το αυταρχικό περιβάλλον του κ. Τσίπρα προσπάθησε το καλοκαίρι πέρση, με τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες να τολμήσει προπαρασκευαστική πράξη προλείανσης αυταρχικού καθεστώτος με την φίμωση μερίδας των ΜΜΕ. Την αποφύγαμε χάρις στην στάση της Δικαιοσύνης μας εξαιρουμένων δυστυχώς ορισμένων λειτουργών της.

Ίσως η κοινή κάθοδος στις προσεχείς εκλογές όλων των δημοκρατικών κομμάτων που προτείνουν έμπειροι παλαιοί πολιτικοί σε ενιαίο συνασπισμό, θα ήταν μία λύση για την εξουδετέρωση της βόμβας της απλής αναλογικής όπως πρόσφατα την αποκάλεσε ο έμπειρος παλαιός πολιτικός Βασ. Κοντογιαννόπουλος.

*: Εθνικές Εκλογές Σεπτέμβριος 2015 – Υπουργείο Εσωτερικών

ekloges.ypes.gr/current/v/public/

** https://de.wikipedia.org/wiki/Reichstagswahl_November_1932

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου