ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ

Μοίρασε το

Η μεταγραφή του Κακά από την Μίλαν στην Ρεάλ ολοκληρώθηκε. Αναμφίβολα τα 68,5 εκατομμύρια αναγκάζουν τους πάντες να ανατρέξουν στις πιο ακριβές μετακινήσεις όλων των εποχών.

Οκτώ χρόνια μετά τον “Ζιζού” ο Βραζιλιάνος κανει την ίδια διαδρομή, από την Ιταλία στην Ισπανία. Το 76 εκατομμύρια ευρώ βέβαια που δαπανήθηκαν τότε για τον Γάλλο σούπερσταρ δεν έχουν ακόμα μετακινηθεί από την κορυφή της λίστας, έστω και αν ο Φλορεντίνο Πέρεθ (πρόεδρος της Ρεάλ) πλησιάζει αυτά τα χρήματα με τα 68,5 εκατομμύρια που ξόδεψε για τον Κακά. Ποσό βέβαια που θα φέρει τον Βραιζιλιάνο στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας.

Ας ανατρέξουμε λοιπόν στο παρελθόν για να θυμηθούμε τς 10 πιο ακριβές μεταγραφές όλων των εποχών.

1.Ζινεντίν Ζιντάν
Ο Φλορεντίνο Πέρεθ ξόδεψε 76 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να εντάξει στο δυναμικό της Ρεάλ τον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή με τα χρώματα της Γαλλίας και καλύτερο παίκτη του κόσμου για το 2002. Για την Γιουβέντους δεν ήταν καθόλου εύκολο να αποδεσμεύσει τον τότε καλύτερο παικτη της, μπροστά σε τέτοιο ποσό όμως δεν είχε άλλες επιλογές η διοιήκηση της ιταλικής ομάδας.
Η συνέχεια του Γάλλου ήταν το ίδιο φαντασμαγορική με τη μεταγγραφή του. ‘Εκανε μαγικές εμφανίσεις που του χάρισαν και τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη της σύγχρονης εποχής.

2.Λουίς Φίγκο
Ο Πέρεθ την εποχή εκείνη διεκδικούσε την ψήφο των φίλων της Βασίλισσας, προκειμένου να κάτσει στην καρέκλα του προέδρου. Προκαλεί πανικό λοιπόν όταν και ανακοινώνει ότι έχει αποσπάσει τον Πορτογάλο από την αιώνια και μισητή αντίπαλο (Μπαρτσελόνα) καλύπτοντας το ποσό των 58,5 εκατομμυρίων που ήταν η ρήτρα που τον δέσμευε με τους Καταλανούς. Η μεταγγραφή αυτή εκτός του ότι θα καταλάμβανε την πρώτη θέση στον πίνακα των ακριβότερων μεταγγραφών ήταν και μεγάλο πλήγμα στο γόητρο της Μπαρτσελόνα κάτι που έδινε και παραπάνω χαρα στους φιλάθλους της Ρεάλ. Ο Πέρεθ ανέλαβε τη «βασίλισσα» και έκανε την υπόσχεσή του πραγματικότητα. Τότε έγινε και η αρχή για τη δημιουργία των γκαλάκτικος όπου στη συνέχεια ακολούθησαν Ζιντάν, Ρονάλντο, Όουεν και Μπέκαμ. Ο Φίγκο αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους παίκτες της Ρεάλ και έκανε απίστευτα παιχνίδια με τη φανέλα της.

3.Ερνάν Κρέσπο
Ο Σέρτζιο Κρανιότι, πρόεδρος της Λάτσιο τότε μόλις είχε εισπράξει από την πώληση του Βιέρι στην Ίντερ και κατακτήσει το πρωτάθλημα Ιταλίας. Ο Κρέσπο είχε εντυπωσιάσει με τις μέχρι τότε εμφανίσεις του με τα χρώματα της Πάρμα και έτσι 53,6 εκατομμύρια δαπανήθηκαν για να ντυθεί στα γαλάζια.
Ο Κρέσπο την πρώτη του χρονία στη Ρώμη έκλεψε την παράσταση χωρίς ωστόσο να αποτρέψει την μισητή Ρόμα από το να πάρει τον τίτλο. Στη συνέχεια η Λάτσιο πούλησε ξανά τον Κρέσπο στην Ίντερ και ο Σέρτζιο Κρανιότι κατέληξε στη φυλακή για οικονομικές ατασθαλείες.

4.Τζιανλουίτζι Μπουφόν
Με περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα από την πώληση του Ζινεντίν Ζιντάν και με μεγάλη ανάγκη για τερματοφύλακα η Γιουβέντους δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Δαπάνησε 49,2 εκατομμύρια ευρώ το 2001 και απέκτησε τον καλύτερο τερματοφύλακα από την Πάρμα.
Τα χρήματα που δαπανήθηκαν αποτελούν ακατάρριπτο ρεκόρ για αυτήν τη θέση και μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά η οκταετής παρουσία του Ιταλού πορτιέρο στη «μεγάλη κυρία», τόσο σε αριθμούς, όσο και σε πίστη στην ομάδα σε δύσκολες εποχές, αποδεικνύει ότι αυτή η μεταγραφή “έβγαλε τα λεφτά της”. Χωρίς αυτόν, εξάλλου, τα δύο πρωταθλήματα και ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ θα φάνταζαν μακρινό όνειρο.

5.Ρομπίνιο
Η 1η Σεπτεμβρίου του 2008 έφερε την Abu Dhabi United Group και παράλληλα την οικονομική ευρωστία στη ζωή της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Βραζιλιάνος παίκτης βρισκόταν προ των πυλών της Τσέλσι αλλά οι “πολίτες” με 49 εκατομμύρια ευρώ κατάφεραν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους μόλις μια μέρα πριν λήξει το χρονικό όριο των μεταγγραφών.
Η αρχή του Βραζιλιάνου έχει τα πάνω και τα κάτω της αλλά και ο ίδιος και ο προπονητής του περιμένουν πολλά περισσότερα.

6.Κριστιάν Βιέρι
Ο Ιταλός επιθετικός κόστισε συνολικά στις ομάδες για τις οποίες έχει αγωνισθεί πάνω από 100 εκατομμύρια. Τα 50 όμως από αυτά τα δαπάνησε ο ισχυρός άντρας της Ίντερ το 1999 Μάσιμο Μοράτι για να τον εντάξει στο δυναμικό της μιλανέζικης ομάδας.
Ο Βιέρι σε 144 συμμετοχές έβαλε τη μπάλα στα δίχτυα 103 φορές ξεπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο με το παραπάνω την επένδυση που είχε γίνει στο πρόσωπό του. Όμως η παρουσία του έξι χρόνια στο Απιάνο Τζεντίλε συνέβαλε στην κατάκτηση μόλις ενός τροπαίου, του κυπέλλου του 2005 στο οποίο δεν είχε και μεγάλη συμμετοχή καθώς ήταν η χρονιά αποχώρησής του, χρονιά την οποία και παρακολούθησε κυρίως από τον πάγκο.

7.Αντρέι Σεφτσένκο
Ο πρόεδρος της Τσέλσι κάνει τα πάντα προκειμένου να καταστήσει την Τσέλσι στο γκρουπ των ισχυρότερων ομάδων του πλανήτη. Κάνει επίσης τα πάντα προκειμένου να κατακτήσει το τσάμπιονς λιγκ, κάτι βέβαια που του λείπει ακόμα και σήμερα. Έχει δαπανήσει μέχρι εκείνη την στιγμή αμέτρητα εκατομμύρια ευρώ. Στην Ιταλία ο Ουκρανός ήδη κάνει θαύματα, σκοράρει με κάθε τρόπο και έχει πάρει όλες τις κούπες στο πέρασμά του. Το καλοκαίρι λοιπόν του 2006 τα 46,5 εκατομμύρια ευρώ είναι ικανά να πείσουν τους “ροσονέρι” να αποδεσμεύσουν τον κορυφαίο σκόρερ τους.
Η συνέχεια όμως της ιστορίας δεν ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα καθώς ο Ουκρανός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Πέτυχε μόλις 9 τέρματα σε σύνολο 47 εμφανίσεων. Ο Σεφτσένκο επέστρεψε στο Μιλάνο στην αρχή ως δανεικός και πλέον ανήκει και πάλι στην ομάδα που τον ανέδειξε.

8.Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ
Η μάχη της Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ με της Σίτυ για τα μάτια του Μπερμπάτοφ έληξε με τη νίκη των κόκκινων διαβόλων. Βέβαια δεν άφησαν την Τότεναμ παραπονεμένη, αφού τα “σπιρούνια” έβαλαν στα ταμεία τους 46,4 εκατομμύρια ευρώ.
Οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο ο Βούλγαρος έχει βοηθήσει και δεν έχουν καταλήξει ούτε οι Αγγλοι φίλαθλοι, ούτε οι Αγγλοι δημοσιογράφοι. Αυτός που έχει άποψη είναι ο Φέργκιουσον, ο οποίος παραχωρεί τον Κάρλος Τέβεζ και όχι τον Μπερμπάτοφ τη φετινή μεταγγραφική περίοδο.

9.Ο Πάβελ Νέντβεντ
Ο δυναμικός ακραίος μέσος της Λάτσιο, «ακρογωνιαίος λίθος» στην ομάδα του Σβεν Γιόραν Ερικσον που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2000. Η Γιουβέντους να προσπαθεί να φτιάξει μια μεγάλη ομάδα το 2001. Συνδιασμός που οδήγησε στην προσφορά των 46,2 εκατομυρίων ευρώ και τον Τσέχο στη Γιούβε.
Ο Νέντβεντ έμεινε στο Πιεμόντε για οκτώ χρόνια, ακολούθησε μία άκρως πετυχημένη πορεία, παρέμεινε πιστός ακόμα και στη Serie Β και τον φετινό Μάιο είπε αντίο στην ομάδα μετά από 327 εμφανίσεις με τους «μπιανκονέρι», γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συμπαίκτες του και το κοινό του συλλόγου.

10.Ρίο Φέρντιναντ
Ο Ρίο, μέλος της τότε εκπληκτικής Λίντς που είχε φτάσει στον τελικό του τσάμπιονς λιγκ, με εκπληκτικές εμφανίσεις στο παλμαρέ του. Μετά το τέλος του τελικού όμως οι αμέτρητες οικονομικες δυσκολίες ανάγκασαν τον Πίτερ Ρίσντεϊλ να διαλύσει την ομάδα. Τα 43,9 εκατομμύρια έφταναν λοιπόν για να ντύσουν τον Φέρντιναντ στα κόκκινα, καθώς και ο Φέργκιουσον πίστευε πολύ στις δυνατότητές του.
Ο Άγγλος δεν διέψευσε τον προπονητή του και εξελίχθηκε στον κορυφαίο αμυντικό των «λιονταριών» την τρέχουσα δεκαετία και στον κάτοχο τριών πρωταθλημάτων, ενός λιγκ καπ και φυσικά ενός Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτή είναι η λίστα των 10 ακριβότερων μετακινήσεων,μια λίστα η οποία κανείς δεν ξέρει πότε και με ποιον τρόπο μπορεί να αλλάξει. Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο υπάρχει ακόμα Πέρεθ, Αμπράμοβιτς και Άραβες στο ποδόσφαιρο μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ποδόσφαιρο δεν “σκαμπάζει” από οικονομικές κρίσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου