Θα ήταν σκόπιμο για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια συμφωνία που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια, οι πολιτικοί αρχηγοί και κυβερνητικοί εταίροι να απαντούσαν ευθέως στα παρακάτω ερωτήματα:
Πρώτον. Διαφωνούν ή συμφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς; Αν συμφωνούσαν δεν θα υπήρχαν οι διαρροές και υπόγεια κριτική που έγινε …υπέργεια με επίσημες κομματικές ανακοινώσεις. Άρα υφίστανται διαφωνίες…
Δεύτερον. Από τη στιγμή που υφίστανται διαφωνίες ποιος είναι ο ενδεδειγμένος και έντιμος τρόπος να τις καταθέσεις; Απλά να τις καταθέσεις! Υποτίθεται ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συγκυβερνούν με τη ΝΔ. Συνεπώς είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Από το ΠΑΣΟΚ τέτοιες προτάσεις δεν έχουν εμφανιστεί. Η ΔΗΜΑΡ και αρκετοί βουλευτές της μεμονωμένα υπέβαλαν κάποιες απόψεις. Το υπουργείο των Οικονομικών τις συμπεριέλαβε και έδωσε τη μάχη με την Τρόικα. Το αν τα πήγε ή όχι καλά ασφαλώς και πρέπει να αποτιμηθεί πολιτικά, πλην όμως αυτό ουδεμία σημασία έχει. Πολύ απλά διότι αν δεν τα πήγε καλά τότε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση.
Τρίτον. Από τη στιγμή που έχουν τη θεσμική επιλογή να περάσουν στην αντιπολίτευση το ερώτημα είναι αν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το πολιτικό κόστος της επιλογής τους. Προφανώς όμως η επιλογή να ρίξουν την κυβέρνηση και μοιραία να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές, ίσως και στο χάος, είναι επιλογή αισθητά υψηλότερου πολιτικού κόστους, το οποίο οι αρχηγοί των δυο κυβερνητικών κομμάτων δεν έχουν το πολιτικό σθένος να αναλάβουν.
Τέταρτον. Από τη στιγμή που δεν είναι αποφασισμένοι να ορίσουν με ανοικτό και ξεκάθαρο αυτό τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις, τότε ποιος ο λόγος να ασκούν δημόσια κριτική, επιβαρύνοντας την κυβερνητική (και μάλλον εθνική) προσπάθεια; Δεν θα ήταν πολιτικά φρονιμότερο και εθνικά αποδοτικότερο να συνεργαστούν με τον υπουργό Οικονομικών; Κι αν θεωρούν (τώρα, παρότι θα έπρεπε να το γνωρίζουν – στην Ελλάδα είμαστε άλλωστε…) πως δεν ήταν ο ιδανικότερος για να φέρει σε πέρας μια τόσο δύσκολη αποστολή, τότε γιατί δεν διαφώνησαν εξαρχής ή ακόμα δεν ζήτησαν να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη του. Με πολύ απλά λόγια γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ζήτησε να παραμείνει στη θέση του;
Είναι σαφές πως όσο κι αν το ΠΑΣΟΚ, πρωτίστως, και η ΔΗΜΑΡ, δευτερευόντως, προσπαθούν να κρατήσουν στην ίδια μασχάλη το καρπούζι της “στηρίζω την κυβέρνηση ψηφίζω τα μέτρα” με το καρπούζι “δεν φταίω αν κάτι στραβώσει, εγώ τα λεγα”, είναι αδύνατο να μη τους πέσει κάποιο…