ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗ

Μοίρασε το

Γινόμαστε μάρτυρες τον τελευταίο καιρό ενός επιθετικού ισλαμικού φονταμενταλισμού με απροσδιόριστες επεκτατικά διαθέσεις . Όλοι διαισθανόμαστε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η βαρβαρότητα , η απειλή κατά της αξίας του ανθρώπου , αλλά και η καταστροφή της η παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι η αντίδραση θα πρέπει να είναι μία ιμπεριαλιστική νεό-σταυροφορία.

Κάποτε θα πρέπει να υποκύψει η Δύση στην αδήριτη ανάγκη να στηρίξει προοδευτικές φωνές στον Αραβικό κόσμο , ακόμη και με κόστος την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της.

Βέβαια, αν θυμάστε τις ανυπολόγιστης αξίας για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία αρχαιότητες του Ιράκ, δεν τις κατέστρεψαν πρώτοι οι φονταμενταλίστες, αλλά οι βομβαρδισμοί των Συμμάχων στον πόλεμο κατά του Σαντάμ Χουσεΐν. Δεν ξέρω αν θυμάστε ότι τότε είχε επισκεφθεί ο Αντώνης Τρίτσης στη Μοσούλη και τη Βαγδάτη και είχε τραβήξει και φωτογραφίες , και από τον αρχαιολογικό τόπο της Αρχαίας Βαβυλώνας που είχε βομβαρδιστεί χωρίς έλεος.

[quote text_size=”small”]

Θα είχε πολύ μεγάλη αξία αν κάποτε ασχολιόμασταν με το πως οι εκτός Ισλάμ δυνάμεις , ιδίως οι ενίοτε “μεγάλες” πριμοδότησαν τις πλέον οπισθοδρομικές δυνάμεις του Ισλαμικού κόσμου.

[/quote]

Από την εποχή του Βυζαντίου που η στάση του στη διένεξη του χαλιφάτου των Αββασιδών και του Μεγάλου Χορασάν φέρνει στη γειτονιά μας τους Τούρκους , την στάση των κουρσάρων που έμεινα άνεργοι μετά τον Αγγλοολανδικό πόλεμο και πήραν μέρος στις ισλαμικές διενέξεις, τη Βρετανική αποικιοκρατία που γεννά στο Σουδάν το 19ο Αιώνα το μαχντισμό , πατέρα του σύγχρονου φονταμενταλισμού , ως αντίδραση στην αποικιοκρατία, την ίδρυση του κράτους των Σαούντ με τον Λώρενς της Αραβίας , την εγκόλπωση του φονταμενταλισμού από το Γ’ Ράιχ ( αραβική λεγεώνα, βοσνιακά και ερζεγοβινιακά SS , με το φέσι των οποίων περήφανα φωτογραφίζεται ο κ. Παπάς της Χρυσής Αυγής) , την ανατροπή του Αχμέτ Μπεν Μπελά στην Τυνησία, την ανατροπή της μόνης αραβικής άνοιξης που γνώρισε ο κόσμος. Η επιλογή να αναλάβει ένας περιθωριακός θρησκευτικός ηγέτης όπως ο Χομεϊνί τις τύχες του Ιράν. Η στρατηγική επιλογή να ενισχυθεί η Χεζμπολάχ για να εξουδετερωθεί η PLO και την επιλογή να ενισχυθούν οι μουζαχεντίν του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν ενάντια στην ΕΣΣΔ κ.λπ.

Έχει και μία αξία το ότι πριν από την εποχή του Μάχντι η τζιχάντ κηρυσσόταν συνήθως από μουσουλμάνους εναντίον μουσουλμάνων. Ο Ιερός πόλεμος ήταν συνήθως η σημαία στους πολυάριθμους ενδομουσουλμανικούς πολέμους , δεν αφορούσε την αντιπαράθεση με τους χριστιανούς .

Ας μη φρίττουμε, λοιπόν , μόνο με τους τζιχαντιστές που καταστρέφουν το περικαλέστατο μουσείο της Μοσούλης.

[quote text_size=”small”]

Ο τόπος αυτός έβγαλε μέγιστους λογίους . Τον Αβικέννα, τον Αβερρόη, τον Μαϊμονίδη. Ιατροφιλοσόφους και σχεδόν πανεπιστήμονες με οικουμενική ουμανιστική σκέψη. Κατήργησαν το φονταμενταλισμό στη στροφή του ισλαμισμού προς την κοσμοκρατορία και δίδαξαν πολλά.

[/quote]

Ποδηγέτησαν μια τεράστια ομάδα μωαμεθανών της Μέσης Ανατολής επί αιώνες . Πάνω τους πάτησαν ο Χαλίλ Γκιμπράν και τόσοι άλλοι.

Άρκεσαν λίγες δεκαετίες ιμπεριαλιστικής αποικιοκρατίας και η περιοχή γνώρισε ό,τι δεν είχε γνωρίσει ούτε πριν 1200 χρόνια. Πρώτα επιβλήθηκαν μεσαιωνικά δεσποτικά καθεστώτα, μετά μπααθικές δικτατορίες και όταν οι λαοί ξεσηκώθηκαν , στο ερώτημα μουλάδες ή ριζοσπαστισμός η Δύση είπε μουλάδες. Και οι μουλάδες αυτά προστάζουν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου