ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΩΜΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΟ

Μοίρασε το

Αυτός που θα πρέπει να πει την γνώμη του για το θέμα της ΔΕΗ – είναι πρώτα απ΄ όλους – ο ίδιος ο λαός μέσω της διαδικασίας δημοψηφίσματος, που προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας μας, επισημαίνει σε συνέντευξη του στο new-Deal, ο βουλευτής  Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης. Σημειώνει ακόμα πως «πολιτική ανωμαλία», δεν είναι ο σεβασμός και η τήρηση του Συντάγματος, αλλά οι αυταρχικές και πραξικοπηματικές πρακτικές της κυβέρνησης, η οποία με κατάχρηση έκδοσης πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, δικαστικές απαγορεύσεις απεργιών και πολιτικές επιστρατεύσεις απεργιών το έχει μετατρέψει σε «κουρελόχαρτο».

Αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα , ο κ. Στρατούλης αναφέρει πως : “ θα πρέπει να συνεχίσουμε τις πολιτικές πρωτοβουλίες μας για κοινές δράσεις και συνεργασία πρωτίστως προς τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και τις προοδευτικές δυνάμεις που έχουν μια σταθερή, αντιμνημονιακή πολιτική στάση και συμμετοχή σε αγώνες μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το λαϊκό κίνημα για την παρεμπόδιση και ανατροπή των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών. Από την άλλη πλευρά, για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μια νέα δυναμική, που θα μπορεί να τον οδηγήσει στην αυτοδυναμία, θα πρέπει να κάνει ένα ποιοτικό πολιτικό άλμα, ώστε να μπορέσει να «σπάσει το φράγμα» του 30% της πολιτικής και εκλογικής επιρροής του. Εάν σπάσει αυτό το «φράγμα», αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Στρατούλη έχει ως εξής:

ΕΡ. Πως κρίνετε την κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ;

ΑΠ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που «ντύθηκε στο χακί» και με ένα νέο αντισυνταγματικό πραξικόπημα επιστράτευσε τους απεργούς εργαζόμενους της ΔΕΗ, προσπαθώντας με στρατιωτικού τύπου μέτρα να σταματήσει τον αγώνα τους ενάντια στην κατάτμηση και το ξεπούλημά της.

[quote text_size=”small”]

Η επιμονή της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει με τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα την οδηγεί σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας.

[/quote]

Η κυβέρνηση με την πολιτική επιστράτευση επιδιώκει την ουσιαστική κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να απεργούν ενάντια σε αντιλαϊκές πολιτικές, όπως το προωθούμενο οικονομικό, πολιτικό, αντικοινωνικό και αντι-αναπτυξιακό έγκλημα της εκχώρησης της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η προώθηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, εφόσον το κυβερνητικό νομοσχέδιο εγκριθεί από την Βουλή, μπορεί και πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αποτροπή και ανατροπή, όχι μόνο της διάλυσης και του ξεπουλήματός της σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και συνολικά των κυβερνητικών μνημονιακών πολιτικών για την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας (αιγιαλοί, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ).

ΕΡ. Τι σημαίνει πρακτικά και πολιτικά η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα για το θέμα της ΔΕΗ;

ΑΠ. Ως προς το ζήτημα του δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει οτιδήποτε δυνατόν, προκειμένου να αποτρέψει την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και γι’ αυτό στήριξε με συνέπεια και σταθερότητα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της επιχείρησης και των τοπικών κοινωνιών, που τους συμπαραστάθηκαν ενεργά. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλουμε να κάνουμε την πρόταση για δημοψήφισμα, εφόσον ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο –που εμείς φυσικά δεν θέλουμε να ψηφιστεί–, διότι πρέπει ο καθένας και η καθεμιά που ασκούν πολιτική πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γιατί σήμερα κάποιοι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εκλέγονται σε περιοχές οι οποίες θίγονται λόγω εκχώρησης στη «μικρή ΔΕΗ» – και κατά συνέπεια σε ιδιώτες – ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ορυχείων, κρύβονται και λένε ότι δεν θα ψηφίσουν, επειδή δεν είναι στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής. Εμείς θέλουμε να συγκληθεί  Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές ανοιχτά.

[quote text_size=”small”]

Και εν πάση περιπτώσει, αυτός που πρέπει να πει τη γνώμη του για το θέμα της ΔΕΗ είναι – πρώτα απ΄ όλους – ο ίδιος ο λαός μέσω της διαδικασίας δημοψηφίσματος, που προβλέπεται στο Σύνταγμα της χώρας μας.

[/quote]

ΕΡ. Η Κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα  (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) σας ασκούν κριτική ότι με την πρωτοβουλία αυτή επιδιώκετε να εγκλωβίσετε τα άλλα κόμματα και να προκαλέσετε «πολιτική ανωμαλία» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

ΑΠ. Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, παρά την αντίδραση των εργαζομένων της ΔΕΗ, των τοπικών κοινωνιών, του ΣΥΡΙΖΑ και ολόκληρης της αντιπολίτευσης, τότε υπάρχει ένα πολιτικό «εργαλείο» για ενδεχόμενη ακύρωσή του, που η χρήση του προβλέπεται από το Σύνταγμα, στο άρθρο 44, παρ. 2. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό του Συντάγματος δημοψήφισμα μπορεί να προκηρυχτεί για ψηφισμένο νομοσχέδιο που αφορά σοβαρό κοινωνικό θέμα με Προεδρικό Διάταγμα, εφόσον η πρόταση αυτή κατατεθεί στη Βουλή από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 120 βουλευτές, και ψηφιστεί από τα 3/5, δηλαδή 180 βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη απευθυνθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της χρυσής αυγής, και στους ανεξάρτητους βουλευτές και είναι θετικό το γεγονός ότι – με το δικό τους σκεπτικό το καθένα – μας απάντησαν ότι θα στηρίξουν την πρόταση για δημοψήφισμα. Στη συνέχεια, μετά την κατάθεση της πρότασης για δημοψήφισμα, πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, για να την συζητήσει και να πάρει τις σχετικές αποφάσεις.

Όλα αυτά προβλέπονται στο Σύνταγμα της χώρας μας και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τις δυνατότητες που αυτό του δίνει. Επομένως «πολιτική ανωμαλία», δεν είναι ο σεβασμός και η τήρηση του Συντάγματος, αλλά οι αυταρχικές και πραξικοπηματικές πρακτικές της κυβέρνησης, η οποία με κατάχρηση έκδοσης πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, δικαστικές απαγορεύσεις απεργιών και πολιτικές επιστρατεύσεις απεργιών το έχει μετατρέψει σε «κουρελόχαρτο». Κάθε πολιτική προσπάθεια και μάχη, όπως αυτή για την υπεράσπιση του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ, έχει την δική της σημασία και αυτονομία. Αλλά το αίτημα για δημοψήφισμα, εξ αντικειμένου, επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, αφού μπορεί με τον τρόπο του να επιβεβαιώσει την αδυναμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκροτήσει πλειοψηφία 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή και έτσι να αποφύγει τις βουλευτικές εκλογές.

ΕΡ. Η πρωτοβουλία για την ΔΕΗ βοηθάει στην διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συζητήθηκε και αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής;

ΑΠ. Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να συνεχίσουμε τις πολτικές πρωτοβουλίες μας για κοινές δράσεις και συνεργασία πρωτίστως προς τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και τις προοδευτικές δυνάμεις που έχουν μια σταθερή, αντιμνημονιακή πολιτική στάση και συμμετοχή σε αγώνες μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το λαϊκό κίνημα για την παρεμπόδιση και ανατροπή των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών.

[quote text_size=”small”]

Από την άλλη πλευρά, για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μια νέα δυναμική, που θα μπορεί να τον οδηγήσει στην αυτοδυναμία, θα πρέπει να κάνει ένα ποιοτικό πολιτικό άλμα, ώστε να μπορέσει να «σπάσει το φράγμα» του 30% της πολιτικής και εκλογικής επιρροής του. Εάν σπάσει αυτό το «φράγμα», αυτό θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

[/quote]

Τα πολιτικά κλειδιά για να γίνει κάτι τέτοιο τα κρατά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τα κλειδιά αυτά είναι, πρώτον, η επίσπευση της ολοκλήρωσης μέσω συλλογικών αποφάσεων ενός πληρέστερου, συνεκτικότερου, ριζοσπαστικού και, ταυτόχρονα εφαρμόσιμου, προγράμματος. Δεύτερον, να δείξουμε με αποφασιστικότητα ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε και ότι δεν θα υποχωρήσουμε στο ελάχιστο μπροστά σε οποιονδήποτε εκβιασμό. Τρίτον, θα πρέπει να προχωρήσουμε, τώρα που έχουν προηγηθεί οι ευρωεκλογές και με βάση τις αποφάσεις που πήραμε στην Κεντρική Επιτροπή μας, σε μια ανασυγκρότηση του κόμματός μας σε όλη την Ελλάδα, ώστε να συνδεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως οι οργανώσεις του ακόμη περισσότερο με τα λαϊκά, κοινωνικά προβλήματα. Και, τέταρτον, θα πρέπει να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στους κοινωνικούς αγώνες, προκειμένου να μην περάσουν αλλά και να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές και κυβέρνηση, που τις εφαρμόζει πιστά.

Αυτό ακριβώς κάνουμε με τη ΔΕΗ. Υποστηρίξαμε πολιτικά τις απεργίες και κινητοποιήσεις των εργαζομένων της. Πήραμε πρωτοβουλίες και σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να μην εγκριθεί το νομοσχέδιο αυτό στη Βουλή ή εάν ψηφιστεί να απορριφτεί από τον λαό με δημοψήφισμα. Έχουμε δεσμευτεί ότι, εάν αυτό το νομοσχέδιο εγκριθεί και  η ΔΕΗ διαλυθεί και ξεπουληθεί, δεν θα σεβαστούμε ως κυβέρνηση αυτές τις παράνομες, αντισυνταγματικές αποφάσεις και θα αποκαταστήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της.

ΕΡ. Τι σημαίνει η νέα μείωση συντάξεων και η αλλαγή υπολογισμού των επικουρικών;

ΑΠ. Τα στοιχεία για τις συντάξεις που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) επιβεβαιώνουν ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τις συνεχείς σφαγιαστικές μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που επέβαλαν τα τέσσερα τελευταία χρόνια, τις έχουν κυριολεκτικά κατεδαφίσει και μετατρέψει σε παιδικά φιλοδωρήματα καταδικάζοντας τους συνταξιούχους στην απόλυτη φτώχεια και την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου συνεχίζει στην ίδια γραμμή με νέες περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων μέχρι την πλήρη εξαέρωσή τους. Η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης, με την ψήφο και τους αγώνες των συνταξιούχων και ολόκληρου του λαού, είναι πλέον βασική προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωσή τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου