ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μοίρασε το

Μονό μετά από εκλογές και Προγραμματική Συμφωνία Η ΔΗΜΑΡ , μπορεί να ξαναδεί την συμμετοχή της σε Κυβέρνηση Συνεργασίας , επισημαίνει στη συνέντευξη του στο NEW DEAL, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης , υποψήφιος Ευρωβουλευτής του Κόμματος .

ΕΡ. Ήδη έχουν τεθεί σκληρά διλήμματα από τους κ.κ   Σαμαράς, Τσίπρας, Βενιζέλος  ενόψει ευρωεκλογών. Η ΔΗΜΑΡ τι δίλημμα θέτει;

Απ. Πρώτα απ΄ όλα μια σκέψη για τα διλλήματα. Στις εκλογές πάντα τίθενται διλήμματα. Χάνουν ή κερδίζουν τα κόμματα αν το εκλογικό σώμα απορρίπτει ή αποδέχεται το μήνυμα του διλλήματος. Και φυσικά κρίνονται από φίλους και αντιπάλους και αυτό είναι απολύτως θεμιτό!

Εμείς, ως ΔΗΜΑΡ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ , καλούμε τους πολίτες να αποκρούσουν  το δίλημμα «αστάθεια ή σταθερότητα», που αποσιωπά το γεγονός ότι καμία σταθερότητα δεν είναι νοητή με πολιτικές που αποσταθεροποιούν την κοινωνία. Να αποκρούσουν, επίσης,   το … μικρομέγαλο δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή ΜΕΡΚΕΛ». Να προσπεράσουν τον πολιτικό πανικό του «Ή μας ψηφίζετε ή αποχωρούμε από την κυβέρνηση».

Καλούμε τους πολίτες σε ένα αγώνα με διπλή στόχευση: Από την Ευρώπη της λιτότητας στην Ευρώπη της αλληλεγγύης. Από την Ελλάδα της κρίσης στην Ελλάδα της προοδευτικής ανασυγκρότησης

ΕΡ. Πάντως μετά το δίλημμα Bενιζέλου , ο πολίτης που αμφιταλαντεύεται , γιατι να ψηφίσει υπέρ του προοδευτικού εκτός κυβέρνησης και άρα τη ΔΗΜΑΡ και όχι τον προοδευτικό πόλο που βαρύνεται και με την κυβερνητική διαχείριση και άρα την Ελιά;

ΑΠ. Πρώτα απ΄ όλα μια σκέψη για τα διλλήματα. Οι εκλογές γίνονται στη βάση διλλημάτων. Χάνουν ή κερδίζουν τα κόμματα αν το εκλογικό σώμα απορρίπτει ή αποδέχεται το μήνυμα του διλλήματος. Και φυσικά κρίνονται από φίλους και αντιπάλους και αυτό είναι απολύτως θεμιτό!

[quote text_size=”small”]

Εμείς ως ΔΗΜΑΡ απλώς είπαμε ότι με το δίλημμα Βενιζέλου ο πολίτης θα σκεφθεί ότι τη σταθερότητα τη διασφαλίζει πολύ περισσότερο το μεγάλο κόμμα της συμμαχικής κυβέρνησης και όχι ο ανασφαλής και περιδινούμενος μικρός εταίρος.

[/quote]

Τώρα σε ότι αφορά την αμφιταλάντευση του πολίτη. Στα συγκριτικά ατού της ΔΗΜΑΡ επιτρέψτε μου να συμπεριλάβω το γεγονός ότι έχει ένα δείγμα γραφής. Η ΔΗΜΑΡ  όταν είδε ότι, πέρα από την αποτροπή  της χώρας από την πτώχευση,  τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, άρχισε να δρομολογείται ένα κράτος δεξιάς, απομακρύνθηκε αναδεχόμενη και το  κόστος.  Ακριβώς τα αντίθετα έπραξε το ΠΑΣΟΚ, εναγκαλιζόμενος μάλιστα πιο σφικτά τη ΝΔ σε μια στρατηγική συμπόρευση ως το 2016. Η διχοτομία είναι σαφής. Προφανώς και αυτή κρίνεται. 

ΕΡ. Δημοσκοπικά τουλάχιστον   «Ελιά» και «Ποτάμι» έχουν υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις από την «Δημοκρατική Αριστερά». Γιατί δεν πείθετε ότι μπορεί να είστε ο τρίτος προοδευτικός πόλος;

ΑΠ. Η συγκρότηση του τρίτου προοδευτικού πόλου, της ευρύτερης δηλαδή συνεργασίας των δυνάμεων της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού  είναι μια μεγάλη υπόθεση,  που δεν εξαντλείται στα δημοσκοπικά ή και πραγματικά ποσοστά των ευρωεκλογών. Θα απαιτήσει ρήξη με παγιωμένες αντιλήψεις για το ρόλο της κεντραριστεράς στο πολιτικό σκηνικό, χρόνο και συνεχείς πρωτοβουλίες τις οποίες εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε.

ΕΡ. Έχετε πει ότι ο εκλογικός πήχης της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές είναι έστω και ένας ευρωβουλευτής. Δεν θεωρείτε ότι είναι μικρός στόχος;

ΑΠ. Ο πήχης είναι για να τον ξεπεράσουμε!

Θα ήθελα το εκλογικό σώμα να επιλέξει φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση ενισχύοντας τις δυνάμεις που διεκδικούν μια ΕΕ πολιτικά ολοκληρωμένη, ανοικτή, αλληλέγγυα. Δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμβάλλου ουσιαστικά, ώστε να δοθεί πολιτικά το μήνυμα ότι είναι απολύτως αναγκαία η αλλαγή ρότας, προς το κέντρο και τα αριστερά. Θα ήθελα, ακόμη πιο συγκεκριμένα,   το συνεργατικό σχήμα  της ΔΗΜΑΡ-ΠΡΟΣ  να καταγράψει ένα εκλογικό σκορ που να υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό των εκλογών του Ιουνίου 2012  ώστε να καθίσταται μη αμφισβητήσιμο το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός επιλέγει την πιο  συνεπή ευρωπαϊστική δύναμη της αριστεράς.

 Το εκλογικό σώμα  να δείξει ότι συνεχίζει  να απορρίπτει το αδιέξοδο νέο διπολικό σκηνικό και τάσσεται υπέρ ενός πνεύματος συνεργασίας και συνευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Επιβραβεύει μάλιστα ένα κόμμα που με απόλυτη σαφήνεια έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος του είναι να συμμετάσχει σε κυβερνητικές λύσεις με ξεκάθαρους όρους και διακριτές πολιτικές.

ΕΡ.  Πρέπει να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ εκ νέου στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές; Υπό ποιες προϋποθέσεις (πολιτικές, εκλογικές);

ΑΠ. Έχουμε κάνει απολύτως σαφές πως η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν και στη βάση ενός προγράμματος-τα περίφημα 10 σημεία- και συμφωνίας στον τρόπο και στο χρόνο  υλοποίησής του να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα.

Όπως σήμερα εξελίσσονται τα πράγματα και οι πολιτικές και δεσμεύσεις των υπολοίπων κομμάτων,  μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί παρά μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΔΗΜΑΡ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος. . Είναι πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός (ΕΜΠ 1975). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου