ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ…

Μοίρασε το

Το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει 674 χιλιάδες υπαλλήλους! Αναλυτικώς: -566.000 μόνιμους. 65.000 ορισμένου χρόνου. 33.000 τακτικό προσωπικό ΝΠΙΔ. 10.000 ορισμένου χρόνου ΝΠΙΔ. Αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν 14 μισθούς ετησίως. Ο μέσος όρος των μισθών τους είναι άνω των 1.000 ευρώ, αλλά θα δεχθώ αυτό το νούμερο για τη διευκόλυνση των υπολογισμών μου. 14 μισθοί Χ 1.000 ευρώ Χ 674.000 υπαλλήλους = 9.436.000.000 ευρώ!!!

Αμφιβάλει κανείς ότι η πραγματική δαπάνη είναι πολύ μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε τα εκτός έδρας, τις υπερωρίες και τα διάφορα άλλα έξοδα; Επίσης, χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος όσων εργάζονται σε ζημιογόνες Δ.Ε.Κ.Ο. Το σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 49 δις, άρα είναι προφανές ότι ποσό που πλησιάζει, αν δεν υπερβαίνει, το 30% των δαπανών αυτών αφορά δημοσίους υπαλλήλους, πλέον η δαπάνη συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων…

Με τα ανωτέρω δεδομένα, ας προβληματισθούμε σχετικώς με το υπό διαμόρφωση (λέμε και καμμιά χαζομάρα να περνάει η ώρα…) φορολογικό νομοσχέδιο και, πιο συγκεκριμένως, με τον τρόπο που σκέπτεται και λειτουργεί (καλό αστείο κι αυτό!) η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου (διάβαζε Καραμανλή!).

Αυτό το ιδεοληπτικό και κρατικίστικο συνοθύλλευμα δεν θέλει -και, ασφαλώς, ούτε μπορεί- να αντιληφθεί ότι η συνεχής αύξηση της φορολογίας δεν οδηγεί σε αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία -ούτως ή άλλως- είναι αντιαναπτυξιακή και οδηγεί σε παρατεταμένη ύφεση και αποανάπτυξη. Με δυο λόγια, ότι ακριβώς έγινε στις χώρες που η Αριστερά ανέλαβε την εξουσία και εφήρμοσε το ιδεοληπτικό της πρόγραμμα.

[quote text_size=”small”]

Αντιθέτως, το μόνο μέλημά τους, η μοναδική τους προτεραιότητα είναι η διατήρηση του υπερμεγέθους δημοσίου, αλλά και η επαύξησή του ως μόνο μέσο παραμονής τους στην εξουσία, έστω και αν η χώρα γίνεται συνεχώς φτωχότερη!

[/quote]

Οι προθέσεις της κυβερνήσεως, όμως, ούτε με ξαφνιάζουν ούτε με εκπλήσσουν. Όμως, είναι απορίας άξιον γιατί στη αντιαναπτυξιακή και αδιέξοδη αυτή λογική έχουν πλέον προσχωρήσει Ε.Ε. & Δ.Ν.Τ. Γιατί αποδέχονται αυτή τη συνταγή αντί να απαιτούν ικανή μείωση των κρατικών δαπανών, έστω και αν αυτό σημαίνει δραματική μείωση του υδροκέφαλου και υπερμεγέθους κράτους μας, αλλά και της υπερβολικής παρεμβάσεώς του στην οικονομία με ρυθμιστικό ή ελεγκτικό πρόσχημα;

Μια απλή -αλλά μάλλον απλοϊκή- εξήγηση είναι ότι το Δ.Ν.Τ., ένας οργανισμός κατ’ εξοχήν κεϋνσιανής λογικής, δεν αρέσκεται και πολύ σε φιλελεύθερες συνταγές, ότι κι αν νομίζουν ή/και διαδίδουν οι διάφοροι άσχετοι. (Για την Ε.Ε. δεν το συζητώ καν! Η υπερφίαλη γραφειοκρατία της είναι ο απόλυτος ορισμός του κρατισμού, αυτοί που προ 15 ετών προσπάθησαν -ευτυχώς ανεπιτυχώς!- να επιβάλλουν ένα σύνταγμα χιλιάδων άρθρων που περιείχε μέχρι και αγορανομικό και τελωνειακό κώδικα!!!) Η αλήθεια αυτή, όμως, δεν φαίνεται να αποτελεί επαρκή εξήγηση στην περίπτωσή μας, αφού ακόμη και ο πολύς κ. Τόμσεν δήλωνε προ ολίγων εβδομάδων ότι «οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλους φόρους, ούτε μειώσεις μισθών και συντάξεων»!

Διάφορες ερμηνείες μπορούν να δοθούν και, μάλλον, ισχύει ένας συνδυασμός όλων αυτών. Το βέβαιο είναι ότι οι δανειστές και οι εκπρόσωποί τους έχουν, πλέον, απηυδήσει από την ανικανότητα και ασυνέπεια της ελληνικής κυβερνήσεως και απλώς θα συναινέσουν σε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως ισοδύναμο/αντιστάθμισμα στις μεταρρυθμίσεις που πεισματικώς αρνείται η κυβέρνηση. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για την νόμιμη κυβέρνηση και δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να την υποχρεώσουν σε μέτρα που ούτε πιστεύει, ούτε θα εφαρμόσει ακόμη και αν ψηφισθούν. Μήπως τα ίδια δεν έκανε σε πολλές περιπτώσεις, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου;

Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη σημαντικότερο και κρατείστε την κουβέντα αυτή: Σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε το προσφυγικό με αντάλλαγμα να μην θιγούν τα συμφέροντα των «πελατών της» δηλαδή των -ευθέως ή εμμέσως- κρατικοδίαιτων ψηφοφόρων, αυτών που αποτελούν την εκλογική της δεξαμενή!

Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η παμπόνηρη παγίδα που έστησε ο Αλέξης Τσίπρας με την βοήθεια του Προκόπη Παυλόπουλου (γνωστού για την αδυναμία του, ως υπουργός, στα δικά τους παιδιά, αλλά και στην ανάγκη εκτόνωσης του ακροαριστερού αληταριού που κατέκαψε και λεηλάτησε την Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008), στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, υφαρπάζοντας την υπογραφή τους σε ένα ανακοινωθέν (εδώ) που τον απαλλάσσει πάσης ευθύνης…

Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου