Τζήμερος και Λεβέντης μαζί!

Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης προτείνει συνεργασία και κοινή κάθοδο στις εκλογές της Δημιουργίας Ξανά και της Ένωσης Κεντρώων. Σημειώνει ότι τόσο ο Θάνος Τζήμερος όσο και ο Βασίλης Λεβέντης διακρίνονται από επιμονή, αλλά το ποσοστό του 1,5% που συγκεντρώνουν το οδηγεί στην κονιορτοποίηση. new deal

Μοίρασε το

Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης προτείνει συνεργασία και κοινή κάθοδο στις εκλογές της Δημιουργίας Ξανά και της Ένωσης Κεντρώων. Σημειώνει ότι τόσο ο Θάνος Τζήμερος όσο και ο Βασίλης Λεβέντης διακρίνονται από επιμονή, αλλά το ποσοστό του 1,5% που συγκεντρώνουν το οδηγεί στην κονιορτοποίηση.


Όπως προκύπτει εκ τους αποτελέσματος των ευρωεκλογών, στη νέα Βουλή θα συμμετέχουν πάλι 7 κόμματα ενώ, άνευ απροόπτου, ο δικομματισμός επανακάμπτει. Αυτό σημαίνει ότι η πολυετής κρίση δεν επέφερε την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, αλλά την περαιτέρω οπισθοδρόμησή του, αφού η αποχή έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ ενώ η ποιότητα του πολιτικού δυναμικού συνεχώς πέφτει!

Από τις πολλές πολιτικές πρωτοβουλίες των 10 τελευταίων ετών καμία δεν καρποφόρησε. Στην πραγματικότητα, καμία εξ αυτών δεν εξέφραζε νέες πολιτικές δυνάμεις, επρόκειτο για πρωτοβουλίες ομάδων ή προσώπων χωρίς σημαντικές κοινωνικές αναφορές, αλλά και χωρίς την απαραίτητη πολιτική εμπειρία, χωρίς γνώση της πολιτικής επικοινωνίας, χωρίς όραμα, χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό, χωρίς υπομονή και επιμονή. Γι’ αυτό και διαλύθηκαν ή απλώς φυτοζωούν.   

Την Τρίτη, 11η Ιουνίου, ανακοίνωσε την συμμετοχή της στις επερχόμενες εκλογές η Δημιουργία, ξανά!, του Θάνου Τζήμερου ενώ είναι γνωστό ότι ετοιμάζει ψηφοδέλτια και η Ένωση Κεντρώων, του αειθαλούς Βασίλη Λεβέντη. Αν και από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετική εξέλιξη, αυτά τα κόμματα έχουν ένα κοινό σημαντικό χαρακτηριστικό: Ασχέτως της θετικής ή αρνητικής απόψεως που μπορεί να έχει καθ’ ένας για τους αρχηγούς τους, αμφότεροι χαρακτηρίζονται από επιμονή και υπομονή. Επίσης, κινούνται στον ίδιο πολιτικό χώρο και αμφότερα επανδρώνονται από στελέχη χωρίς πολιτικό παρελθόν, αλλά είναι σχεδόν βέβαιον, όμως, ότι δεν θα κατορθώσουν να υπερβούν το φράγμα του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή. Ίσως ούτε καν το 1,5% δεν θα κατορθώσουν να λάβουν αφού η πόλωση τα συνθλίβει.

Όμως, η συμμετοχή στις εκλογές για ποσοστά μικρότερα του 1,5% δεν έχει νόημα.

Η κονιορτοποίηση των μικρών κομμάτων στις ευρωεκλογές ήταν μια καλή ευκαιρία για συγκλίσεις και η πιο προφανής, σχεδόν αυτονόητη, είναι μια συνεργασία Ενώσεως Κεντρώων και Δημιουργίας, ξανά! Το λογικό και αναμενόμενο θα ήταν ο Τζήμερος να είχε αναλάβει πρωτοβουλία για κοινή κάθοδο με την Ένωση Κεντρώων. Μπορώ να σκεφθώ αμοιβαίως επωφελείς όρους μιας τέτοιας συνεργασίας, αλλά δεν είναι της παρούσης, όπως μπορώ και να σκεφθώ στελέχη της Ε.Κ. που θα συζητούσαν πολύ σοβαρά μια τέτοια συνεργασία, την οποία δεν βλέπω γιατί να απορρίψει ο Βασίλης Λεβέντης…

Αν αυτή η συνεργασία είχε επιτευχθεί θα αποκτούσε μια δυναμική πλέον του 1,5% άρα θα ήταν πόλος έλξεως και για τις διάσπαρτες δυνάμεις της εκτός της Ν.Δ. Δεξιάς, όπως π.χ. το κόμμα του Κρανιδιώτη, αλλά και άλλες μικρότερες πλην ενεργές ομάδες. Ήδη στο ψηφοδέλτια της Δη.ξα. στην Περιφέρεια Αττικής, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία ο κ. Παναγιώτης Δούμας, πρώην αντιπρόεδρος της Νέας Δεξιάς και παλαιό στέλεχος του πατριωτικού χώρου.

Οπωσδήποτε, όρος επιτυχίας του εγχειρήματος θα ήταν να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου πρόσωπο εκτός ηγεσίας των κομμάτων που θα συμμετείχαν. Υπάρχουν τέτοια πρόσωπα, αλλά δεν είναι της παρούσης να αναφέρω ονόματα. Οι νυν αρχηγοί κομμάτων και ομάδων έχουν κάθε λόγο να δεχθούν κάτι τέτοιο αφού είναι αμοιβαίως επωφελές και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για μελλοντική ανάδειξη ενός εκάστου.

Εν κατακλείδι, μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία εκλογικής συμπράξεως θα είχε σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας, δηλαδή θα μπορούσε να προσεγγίσει ή και να λάβει το 3%, πράγμα που θα άνοιγε το δρόμο για περαιτέρω εξελίξεις.

Βεβαίως, η είσοδος στη Βουλή δεν αποτελεί παρά το πρώτο βήμα για ένα μικρό κόμμα. Στην πραγματικότητα, τότε αρχίζουν τα δύσκολα καθ’ ότι η θα περιορισθεί στο ρόλο του κόμματος διαμαρτυρίας και θα περιθωριοποιηθεί ή θα συμμετάσχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας και θα πληρώσει το κόστος αποτελώντας το άλλοθι του μεγάλου εταίρου.

Αφού, όμως, η συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας είναι μονόδρομος για να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση, χρειάζεται και μια -επίσης εμπνευσμένη- τακτική, η οποία να εξυπηρετεί την συνολική στρατηγική του κόμματος, μετατρέποντας το μειονέκτημα του μικρού κόμματος σε πλεονέκτημα! Ασφαλώς, μια τέτοια τακτική απαιτεί ικανό αφήγημα, άρα προϋποθέτει ικανή ηγεσία, αξιόλογη ηγετική ομάδα και στοιχειωδώς υπαρκτό κομματικό μηχανισμό…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου