ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΦΙΛΟΛΑΪΚΟΙ ΚΑΙ Η ΤΡΟΪΚΑ

Μοίρασε το

Όπως γνωρίζουν όλοι οι φίλαθλοι των ομαδικών αθλημάτων, οι ομάδες «παίζουν» καθυστερήσεις είτε για να διατηρήσουν ένα οριακό προβάδισμα, είτε να διασφαλίσουν μια πολύτιμη ισοπαλία. Αυτό τον κανόνα είναι που δεν τηρεί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα διαρκώς από δυσμενέστερη αφετηρία.

Διαβάζουμε από το οικονομικό ρεπορτάζ ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, με έκπληξη διάβασαν τους αριθμούς για τις δαπάνες του δημοσίου να δείχνουν μείωση μόλις 5%, την ίδια στιγμή που οι περικοπές στους μισθούς, με οριζόντιο μάλιστα τρόπο, ξεπέρασε το 20% και σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις έφθασε το 30%. Φυσικά αν υπολογίσουμε και το πλαφόν που μπήκε στις αμοιβές των υψηλόμισθων, το κέρδος για το Δημόσιο θα ήταν ανάλογο.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες να αντιληφθεί κάποιος ότι αρκετοί υπουργοί, επέτρεψαν στους εποπτεύοντες οργανισμούς να βρουν άλλους τρόπους αποκατάστασης της μισθολογικής μείωσης, είτε για να φανούν φιλολαϊκοί, είτε γιατί δεν άντεξαν στις πιέσεις των συνδικαλιστών που στην πλειοψηφία τους στον δημόσιο τομέα πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα.

Και βέβαια παράλληλα οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων φορέων χωρίς αντικείμενο, έπαιρναν μόνιμη παράταση, καθώς ο ένας υπουργός περίμενε τον άλλο να κάνει την αρχή, ίσως για να δουν πόσο θα ματώσει ο πρώτος. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι γνωστό, όσο και εφιαλτικό. Οι κουτοπονηριές στη μείωση των δαπανών προκάλεσαν την απαίτηση της τρόικας για ανελαστική εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας όχι μόνο στους υπό κατάργηση οργανισμούς, αλλά και συνολικά στο δημόσιο τομέα, ευρύτερο και στενό.

Οι καθυστερήσεις στις συγχωνεύσεις, έφεραν την εδώ και τώρα εντολή των δανειστών για ισοπεδωτικές καταργήσεις φορέων, χωρίς μελέτη, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της διακοπής της δανειοδότησης, που φυσικά θα φέρει στάση πληρωμών στο εσωτερικό, καθώς θα πληρώνονται μόνο τα ομόλογα που λήγουν. Αυτή είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και πολύ πιθανόν, η βίαιη όπως έχει διαφανεί από τις δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων, εφαρμογή των απαιτήσεων της τρόικας μέσα σε λίγες μέρες, είναι βέβαιο ότι φέρνει κοντά κατακλυσμιαίες πολιτικές εξελίξεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου