Η ΝΔ σε δημοσκοπικό κενό

Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης υποστηρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δημοσκοπικό κενό, αφού το 50% δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις. Εκτιμά δε, πως η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρή, αν ο Μητσοτάκης δεν κερδίσει τους απογοητευμένους δεξιούς. new deal

Μοίρασε το

Ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης υποστηρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε δημοσκοπικό κενό, αφού το 50% δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις. Εκτιμά δε, πως η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρή, αν ο Μητσοτάκης δεν κερδίσει τους απογοητευμένους δεξιούς.


Αυτό που καμία δημοσκόπηση δεν λέει – ούτε και υποχρεούται να πει – είναι ότι η άρνηση απαντήσεων υπερβαίνει το 50% των τηλεφωνημάτων. Αυτό, τυπικώς, σημαίνει ότι είμαστε σε δημοσκοπικό κενό. Όμως, μπορούμε να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα.

Σε δημοσκοπικό κενό;

Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε το 55% των ψηφοφόρων. Όπως φαίνεται, σε αυτές θα ψηφίσει το 45%. Άρα η πίττα μικραίνει. Ποιος χάνει από την μείωση του αριθμού των ψηφοφόρων; Δεδομένου ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι δεν συνηθίζουν να απέχουν, θα έλεγα ότι χάνει η Δεξιά. Αλλά μετά από μια 4ετία Αριστερής κυβερνήσεως προτιμώ να είμαι επιφυλακτικός.

Όμως, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που αξίζουν την προσοχή μας.

Δεδομένου ότι η αποχή τροφοδοτείται κυρίως από ψηφοφόρους της ΝΔ – από το 2004 (3.359.000 ψήφοι) μέχρι το 2015 (1.526.000 ψήφοι) έχασε 1.833.000 ψηφοφόρους – τίθενται δύο προφανή ερωτήματα:

α. Κατάφερε ο Μητσοτάκης να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους που έχασε η ΝΔ;

β. Στο βαθμό που το – τεράστιο – ποσοστό αρνήσεως απαντήσεως περιλαμβάνει ψηφοφόρους που απλώς δεν θέλουν να δηλώσουν την επιλογή τους, πόσο πιθανό είναι να υπάρχουν σε αυτό ψηφοφόροι της ΝΔ;

Και στα δύο ερωτήματα δίνω αρνητική απάντηση.

– Αν ο Μητσοτάκης είχε καταφέρει να κερδίσει τους απογοητευμένους δεξιούς ψηφοφόρους τα ποσοστά της ΝΔ θα είχαν εκτοξευθεί άνω του 40%! Όμως, ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει ούτε την αυτοδυναμία του 34%.

– Οι δεξιοί ψηφοφόροι δεν έκρυβαν ποτέ την προτίμησή τους. Ούτε είχαν καχυποψία έναντι των δημοσκοπήσεων. Αντιθέτως, είναι πολύ πιο πιθανό να υπάρχουν μέσα στο ποσοστό αυτό (όσων αρνούνται να απαντήσουν) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι οποίοι απλώς δεν ανήκουν στην Αριστερά. Και προτιμούν – όπως η γάτα κρύβει το σκατό της – να μην κοινοποιούν την επιλογή τους.

Μικρή διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ

Ασφαλώς, είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως, με τα σημερινά δεδομένα, η αίσθησή μου είναι ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν μεγάλη απόσταση. Ως εκ τούτου, η αυτοδυναμία της ΝΔ εξαρτάται, κυρίως, από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Επίσης:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του. Ενώ μάλλον θα προσθέσει νέες ομάδες ψηφοφόρων σε αντικατάσταση αυτών που τον εγκαταλείπουν. Ήδη κάνει τις κατάλληλες κινήσεις ενώ διαθέτει και άλλα χαρτιά στο μανίκι…

– Η ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών διευκολύνει την εκτόνωση της ψήφου διαμαρτυρίας – της παρανοϊκής Αριστεράς – στην Ευρωκάλπη, δεδομένου ότι το πραγματικό δίλλημα των ψηφοφόρων του Λαφαζάνη και της Κωνσταντοπούλου είναι Κυριάκος ή Αλέξης.

– Πρώτος σταθμός των πασοκογενών ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ΠΑΣΟΚ. Ενώ όσων προέρχονται από την Δεξιά (και δεν ήταν λίγοι…) η κύρια επιλογή τους θα είναι η αποχή. Το γιατί συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με την ψυχολογία και τις αντιλήψεις κάθε πολιτικής ομάδος. Οι Δεξιοί λειτουργούν πολύ πιο συναισθηματικά από τους Αριστερούς, οι οποίοι πάντοτε προτάσσουν το συμφέρον της παρατάξεως και πολύ δύσκολα την εγκαταλείπουν.

Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι διευρύνεται ο αριθμός των πολιτών που δεν εκπροσωπούνται πολιτικώς. Το πολιτικό σύστημα συνεχίζει να βυθίζεται στον αυτισμό του και νέες πολιτικές δυνάμεις δεν αναδύονται. Όμως, με το 55% των πολιτών να έχουν απορρίψει το πολιτικό σύστημα, μόνον αισιόδοξη δεν μπορεί να είναι η πρόβλεψη για το μέλλον της χώρας…

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Ιπποκράτη Χατζηαγγελίδη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου