Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΗΣ

Μοίρασε το

Ισορροπίες τρόμου αρχίζουν και διαμορφώνονται πλέον στο εσωτερικό της Κυβερνώσας παράταξης καθώς η εικόνα που περνάει προς τα έξω είναι «όλοι εναντίον όλων» και στην μέση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Είναι πλέον σαφές, ότι οι παρενέργειες του μνημονίου έχουν χτυπήσει για τα καλά τη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ  και οι βουλευτές αναζητούν πλέον μορφές εκτόνωσης, έστω και ήπιας μορφής . Τουλάχιστον για την τιμή των όπλων μήπως και καταφέρουν να αντιστρέψουν κάπως το αρνητικό κλίμα που τείνει να παγιωθεί  εις βάρος τους .

Το επιτελείο του Πρωθυπουργού γνωρίζει τη κατάσταση που επικρατεί και προς το παρόν  προσπαθούν  απλώς να περιορίζουν το ωστικό κύμα των ενδοκυβερνητικών εκρήξεων. Αυτό πάντως  που φαίνεται πως   λειτουργεί ως φρένο σε περαιτέρω εκτροχιασμούς είναι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, όπου ο καθένας διατηρεί τις δικές του προσδοκίες. Μπορεί το σενάριο αυτό να βγαίνει κάθε τόσο από το συρτάρι, ως φήμη, ο Πρωθυπουργός όμως έχει φροντίσει να έχει κρυμμένα καλά τα χαρτιά του, τεντώνοντας  με αυτό τον τρόπο ακόμη περισσότερο τα νεύρα των «εν αναμονή υπουργοποιήσιμων….»

Το κερασάκι στην τούρτα,  ήταν το νέο χτύπημα της Βάσως Παπανδρέου η οποία συνεπικουρούμενη από 14 βουλευτές κατέθεσαν εκ νέου  ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα των ανοιχτών  πωλήσεων τίτλων του δημοσίου βάζοντας στο κάδρο και τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Τον μεν πρώτο η Βάσω Παπανδρέου τον κατηγορεί για σκιαμαχίες, τον μεν δεύτερο για κατάθεση παραπλανητικών στοιχείων.

Στο Μαξίμου από την αρχή αποφάσισαν να μην «τραβήξουν το σχοινί» και έτσι κράτησαν χαμηλούς τόνους με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως «η κυβέρνηση δεν ενοχλείται από τις ερωτήσεις των βουλευτών. Είναι στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού τους έργου και μας ενδιαφέρει η αναζήτηση της αλήθειας όπου και αν βρίσκεται».

Πέραν  όμως από τις πρώτες εντυπώσεις και τα συμπεράσματα, το ερώτημα που τίθεται είναι «Που το πάει η Βάσω;». Υπενθυμίζεται ότι το κορυφαίο στέλεχος του κινήματος με την ιδιότητα της ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής  στο πρόσφατο παρελθόν έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση αρκετά μέλη της Κυβέρνησης όπως την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Ωστόσο κανένας δεν είναι σε θέση να  «διαβάσει»  τα κλειστά χαρτιά  της πρώην υπουργού και να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις της. Το βέβαιο είναι ότι  ο «τυφώνας Βάσω» δεν πρόκειται να καλμάρει τόσο εύκολα.

Είχαν προηγηθεί οι επισημάνσεις δυο κορυφαίων υπουργών της  κυβέρνησης, του Χάρη Καστανίδη και του Δημήτρη Ρέππα, λίγες ώρες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, που καταδεικνύουν  ότι η ανησυχία για την ακολουθούμενη πολιτική είναι μεγάλη και πως οι ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις μόλις αρχίζουν.

Υπάρχει ανάγκη «νέας δημοκρατικής νομιμοποίησης» δήλωνε για δεύτερη φορά μέσα δέκα μέρες  ο Χάρης  Καστανίδης, ανάβοντας φωτιές πρόωρων εκλογών στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τους επιτελείς του Μαξίμου σε ρόλο πυροσβέστη να διαψεύδουν σε όλους τους τόνους αυτό το ενδεχόμενο.

Όπως γίνεται συνήθως τα τηλέφωνα μεταξύ βουλευτών χτύπησαν κόκκινο σε μια μάταιη προσπάθεια να ανιχνεύσουν τι κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης. «Τι τον έπιασε ξαφνικά; Μήπως είναι λαγός;» είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που ετίθετο επιμόνως χωρίς όμως να προκύπτουν και ουσιαστικές απαντήσεις. Πόσω μάλλον όταν ο ίδιος ο υπουργός με μια χιουμοριστική χροιά υποστήριζε πως δεν εννοούσε εκλογές!

Πάντως ο κ. Καστανίδης με αυτή τη δήλωση κατάφερε να στρέψει εναντίον του  τα βέλη ουκ ολίγων συντρόφων του,  που τον κατηγορούσαν  ακόμη και για φλυαρίες.

«Παυσίπονα για τον πονοκέφαλο» αναζητούν στο Μαξίμου

Η νευρικότητα που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα.  Ιδιαίτερα δε, όταν η οργή των πολιτών για τα επώδυνα μέτρα γίνεται έντονα αισθητή. Προς το παρόν τα καμπανάκια ηχούν μέσω των δημοσκοπήσεων τα αποτελέσματα των οποίων έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση και αναστάτωση στους βουλευτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες επιχειρείται μια στροφή στις δημόσιες δηλώσεις, μέσω των οποίων  μισανοίγουν παράθυρα αισιοδοξίας για το μέλλον. «Το Μνημόνιο δεν είναι Ευαγγέλιο»  υποστήριξε ο έμπειρος  Δημήτρης  Ρέππας εντοπίζοντας την καρδιά του προβλήματος σε μια προσπάθεια να δώσει μια άλλη προοπτική. Ταυτόχρονα όμως έριξε και μια  τροχειοδεικτική βολή προς το γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αναφορικά με την εμπλοκή  και τους χειρισμούς του «τσάρου» στα θέματα του υπουργείου του.

Ο Δημήτρης Ρέππας είχε θέσει «κόκκινες γραμμές» σε ότι αφορά την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, στέλνοντας μήνυμα ότι «Δεν είναι αντίπαλοι μας οι εργαζόμενοι στο δημόσιο» και ο κάθε υπουργός είναι υπεύθυνος γι αυτό που κάνει». Μάλιστα έδειξε και τα δόντια του απέναντι σε σχέδια  που φαίνεται πως καταστρώνονται  ειδικά για τις δημόσιες μεταφορές «Αν κάποιοι πιστεύουν στην ιδιωτικοποίηση, θα του πούμε ένα μεγάλο «όχι», είχε τονίσει ο κ. Ρέππας.

Σε ότι αφορά τις αρχικές δηλώσεις Ρέππα, η αιτία φάνηκε ότι ήταν η εμπλοκή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στα «χωράφια άλλων υπουργών» κάτι που από την πλευρά του ίσως θεωρείται  υποχρεωτικό αφού αυτός έχει το «ταμείο», άρα θεωρεί καθήκον του να παρεμβαίνει με τον  έναν ή τον άλλον τρόπο, σε θέματα που εκτιμά ότι αφορούν τον θεσμικό του ρόλο. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως –μετά από το σύνολο των δηλώσεων- αναδεικνύει την βαθύτερη αντίθεση με την έως τώρα πολιτική που εφαρμόζεται. Τα κυβερνητικά στελέχη  ζητούν αλλαγή πλεύσης εδώ και τώρα γιατί τα χειρότερα έρχονται.  Μέχρι τώρα όλοι γνωρίζαμε για την «κόντρα» που είχε με την Λούκα Κατσέλη η οποία όμως πέρασε σε δεύτερη μοίρα μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έλαβε η σύγκρουση με τον υπουργό Υποδομών Δημήτρη Ρέππα.

Μπροστά σε αυτά τα ενδοκυβερνητικά  μέτωπα  είναι και κάποιοι που εκτιμούν ότι αυτή η κόντρα είναι  «για τα μάτια του κόσμου» καθώς φαίνεται πως κάποιες αποφάσεις που αφορούν κυρίως τις συγκοινωνίες, είναι προειλημμένες
Μέσα σε όλα αυτά, το δικό τους μερίδιο στον πονοκέφαλο του Μαξίμου  διεκδικούν οι συνδικαλιστές και τα κομματικά στελέχη που διαφωνούν ριζικά με τις κυβερνητικές επιλογές και  εκφράζονται και μέσω της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του Γιώργου  Παναγιωτακόπουλου. Σε ανακοίνωση της, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, η «Α.Π» προειδοποιεί ότι «ο δρόμος που επέλεξε η Κυβέρνηση είναι ο δρόμος της ήττας, της κοινωνικής απαξίωσης και της πολιτικής απομόνωσης. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν και δεν θέλουν να είναι συνένοχοι σε αυτή την πορεία, που σπέρνει φτώχεια και απελπισία».

Τα αγκάθια για την κυβέρνηση όμως δεν περιορίζονται μόνο στις ενδοκυβερνητικές έριδες. Το μέτωπο των δημοτικών εκλογών δεν αποκλείεται να αποδειχθεί πιο καυτό από ότι περιμένουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιώργος Πεταλωτής όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους λέγοντας  πως «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου να εκφραστεί ο Έλληνας πολίτης με τον καλύτερο τρόπο, ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στην Ιπποκράτους είναι κοινό μυστικό,  ότι μεγάλο ποσοστό της κομματικής βάσης και των τοπικών οργανώσεων δεν φέρονται διατεθειμένοι «να  βάλουν πλάτη» ενώ  κάποιοι φοβούνται  ότι τα ποσοστά της αποχής θα είναι μεγαλύτερα από κάθε άλλη φορά. Το παράδοξο βέβαια είναι ο μεγάλος αριθμός αυτών που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα, ο οποίος ξεπερνά τις 3.500 αιτήσεις. Στελέχη του κόμματος που επιμένουν να βλέπουν «φως στο τούνελ» εκφράζουν την άποψη ότι παρά το θυμό που νοιώθουν οι πολίτες, στην ουσία γνωρίζουν και το ποιοι ευθύνονται για το αδιέξοδο που βρέθηκε η χώρα αλλά και για την αναγκαιότητα των μέτρων.

Κάποιοι άλλοι όμως ποιο ρεαλιστές στέλνουν μηνύματα στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να επαναφέρει το 42 % ως ποσοστό εκλογής,  αφενός  γιατί θα έχει μικρότερο οικονομικό κόστος  αφετέρου όπως λένε, στον δεύτερο γύρο θα αναζητούνται συμμαχίες «μέσα από το μάτι της καρφίτσας»

Το ρεπορταζ του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου, εκ των συντελεστών του NEW DEAL, δημοσιεύετται και στην εβδομαδιαία εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ”

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου