“ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ” Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ

Μοίρασε το

«Τώρα δεν αρχίζουν  τα δύσκολα, αρχίζουν τα πολύ δύσκολα» σχολίαζε εμφανώς προβληματισμένος μέλος της Κυβέρνησης με αφορμή  τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός τα οποία όπως είπε ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένα. Ο κ. Παπανδρέου όπως φαίνεται  έχει απόλυτη εικόνα για το τι συμβαίνει τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις νέων συνεργατών σε θέσεις κλειδιά, εκτός από την επάνδρωση λειτουργικών θέσεων ήταν μια κίνηση που θα επιτρέπει  στον Πρωθυπουργό να «έχει το κεφάλι του ήσυχο» για ορισμένα θέματα, όταν θα βρίσκεται εκτός της χώρας. Η κυβερνητική προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας δεν γίνεται αβρόχοις ποσί. Μπορεί στις Βρυξέλλες τα νέα μέτρα  να έφεραν τα πρώτα χαμόγελα, στην χώρα μας όμως ανεβαίνουν οι μαυροκόκκινες σημαίες της αντίδρασης…

Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά πως «αν δεν σπάσεις αβγά, δεν γίνεται ομελέτα». Όπως λένε «έχουμε φθάσει στο σημείο μηδέν» .
Η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας θεωρείται «εθνικό χρέος»και παρά τις πρώτες ηχηρές προειδοποιητικές αντιδράσεις θεωρούν ότι η μεγάλη  πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την προσπάθεια της Κυβέρνησης διότι, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Μαξίμου,  έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.
Ενδεικτική  πάντως είναι η επισήμανση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση  : «Όταν από τις οικονομικές εξελίξεις τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας , όπως έχει ήδη δηλώσει ο Πρωθυπουργός, τότε παύουν να υπάρχουν αρεστές ή μη αρεστές οικονομικές πολιτικές. Όταν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, τότε υπάρχουν μόνο πολιτικές εθνικά επιβεβλημένες». Όπως ήταν φυσικό η δήλωση αυτή προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του ΚΚΕ  ενώ ο ΣΥΝ όπως είπε ο κ. Τσίπρας τις επόμενες μέρες το κόμμα θα εργαστεί για να οικοδομηθεί «ένα ευρύ κίνημα αντίστασης» σε όλη την Ελλάδα. Στο σημείο αυτό αρχίζουν τα «πολύ δύσκολα» που προαναφέραμε. Σε κάθε απεργιακή κίνηση η κυβέρνηση με μονότονο τρόπο θα απαντά «διάλογος, διάλογος, διάλογος». Μέχρι εκεί, διότι χρήματα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι αγρότες, οι οποίοι κοντεύουν να κλείσουν μήνα στα μπλόκα χωρίς αποτέλεσμα. (Πάντως από την Παρασκευή άρχισαν να αποχωρούν οι αγρότες από μια σειρά μπλόκων) . Δηλαδή το αποτέλεσμα που αυτοί επιθυμούν διότι η Κυβέρνηση όλο και κάτι τους έχει δώσει έστω και χρωστούμενα. «Μερεμέτια και μπαλώματα δεν θα  κάνουμε» έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ο Πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή όμως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα μπλόκα που έχουν τεμαχίσει την χώρα αφενός μπορεί να έχει χαθεί ο αρχικός ενθουσιασμός αφετέρου υφίσταται και δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων στη χώρα. Παρά ταύτα η Κυβέρνηση αποφεύγει να λάβει δυναμικές πρωτοβουλίες τύπου «ΜΑΤ και ΜΕΑ για μια Ελλάδα νέα» και πιθανότατα  αφήνει να εκφυλιστεί η κινητοποίηση από μόνη της ή  με άλλου τύπου πιέσεις μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού. Ήδη οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη ενώ η γείτονες μας κοιτούν με μισό μάτι
Την ίδια στιγμή ανοίγει νέος κύκλος κινητοποιήσεων. Ήδη  χθες  και σήμερα   πραγματοποιούν  απεργία οι εφοριακοί και τελωνιακοί, διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή επιδομάτων τους. «Δεχόμαστε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης -εφόσον ισχύσει για όλους- που θα προκαλέσει μείωση των αποδοχών μας κατά 8%, αλλά δεν δεχόμαστε μείωση των αποδοχών μας κατά 25% μέσω των επιδομάτων», έχει ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ Γ. Γρίβας.
Μάλιστα έχουν προαναγγείλει και  κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Μια τέτοια εξέλιξη όπως είναι λογικό θα δημιουργήσει τα μείζονα προβλήματα  στην προσπάθεια  της κρατικής  μηχανής για την ανάκαμψη της οικονομίας αφού θα νεκρώσει ο βασικός μηχανισμός.
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 10 Φεβρουαρίου κατεβαίνει η ΑΔΕΔΥ.  , «Τα μέτρα, δεν θα είναι τα τελευταία και ως εκ τούτου και για αυτά, αλλά και για τη συνέχειά τους, η συμμετοχή στην απεργία και τις συγκεντρώσεις της επόμενης Τετάρτης είναι καθοριστική για τις εξελίξεις. Ο λόγος τώρα είναι στους εργαζόμενους» εκτιμά ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ο οποίος πολιτικά πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι τα μέτρα δεν θα έχουν σημαντική απόδοση για τα δημόσια έσοδα, ενώ υποβαθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων αναλόγως με τις εξελίξεις που θα έχουμε με το  ενδεχόμενο νέων σκληρών μέτρων στην οικονομία, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, το συνδικαλιστικό κίνημα θα είναι σε «επαγρύπνηση»,καταλήγει με νόημα ο κ. Παπασπύρου.
Το  «ναυάγιο»  των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 2010 και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βγάζει στους δρόμους και την ΓΣΣΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος επέκρινε τα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Τρίτη, δήλωσε πως «θα αγωνιστούμε για να πάρουμε αυξήσεις», προαναγγέλλοντας απεργία στις 24 Φεβρουαρίου  αλλά  και την αποχώρηση των επιστημονικών συνεργατών της ΓΣΕΕ από την Επιτροπή για το Ασφαλιστικό.
«Η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υποχώρησε στα θέλω των αγορών, όμως οι ανάγκες των ανθρώπων είναι πολύ ισχυρές, πολύ δυνατές και θα εκφραστούν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις» είπε ο κ. Παναγόπουλος, επίσης από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος,  μετά την ανακοίνωση των μέτρων επικρατεί ένα μούδιασμα. Παρά ταύτα δεν υπήρξαν ηχηρές αντιδράσεις ή διαφοροποιήσεις. Δύο κινήσεις όμως που έγιναν σχεδόν αμέσως έχουν τη σημασία τους. Ο Παντελής Οικονόμου με επιστολή του ζήτησε να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις. Ένα βήμα πιο πέρα πήγε ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος ο οποίος με  γραπτή ανακοίνωση διατύπωσε την πλήρη αντίθεση της  τάσης στα κυβερνητικά μέτρα «Η κυβέρνηση κατέληξε τελικά στην επιβολή επώδυνων και σκληρών μέτρων χωρίς να μπορέσει να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ, δημιουργώντας πλέον μία εικόνα αναξιοπιστίας γιατί τα ανώτατα κομματικά στελέχη γνώριζαν την κατάσταση όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Αλμούνια και Προβόπουλου» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας. Ο  ίδιος επισημαίνει ότι « Όταν ο ελληνικός λαός στενάζει και οι τραπεζίτες χαίρονται, λυπάμαι αλλά κάτι δεν πάει καλά. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να αφουγκραστεί τη κοινωνία περισσότερο παρά τις φωνές των συνεργατών του».
Αν και επισήμως δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τη κυβέρνηση ή το κόμμα, όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Παναγιωτακόπουλος στην δεδομένη περίπτωση εκφράσει όχι μόνο τη φωνή της βάσης που ήδη νοιώθει στο περιθώριο αλλά και μεγάλη μερίδα βουλευτών που για ευνόητους λόγους δεν έχουν προς το παρόν εκφραστεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου