“ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ”

Μοίρασε το

«Τα κεφάλια μέσα,  μάτια ανοιχτά και στόματα ερμητικά κλειστά» είναι το μήνυμα που εκπέμπει σε υψηλούς τόνους  πλέον το Μέγαρο Μαξίμου προς όλα τα κυβερνητικά στελέχη, τουλάχιστον μέχρι να γίνει ο επόμενος ευρωπαϊκός έλεγχος προόδου.

Το πρωί της περασμένης Τρίτης άπαντες στην κυβέρνηση έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους   όταν πληροφορήθηκαν ότι  κάποιες «υψηλόβαθμες πηγές από την ελληνική κυβέρνηση»  φέρονται να δήλωσαν στο Market News International ότι η Αθήνα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο, ώστε να παρακαμφθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Όπως ήταν φυσικό το πάρτι των κερδοσκόπων είχε μόλις αρχίσει και τα spreads «έφθαναν στον Θεό».  Όλοι έψαχναν να βρουν το «βαθύ λαρύγγι». Φευ.

Για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση  βρέθηκε στο έλεος των κερδοσκόπων εξ αιτίας της αδυναμίας της να κοντρολάρει τις όποιες διαρροές  που προέρχονται από   το εσωτερικό της, τουλάχιστον σύμφωνα  με τις επικλήσεις των ξένων δημοσιευμάτων,  δημιουργώντας  έτσι, εύλογα ερωτηματικά για την ικανότητα της διαχείρισης της πληροφορίας.

Εάν όντως αληθεύει  το γεγονός  ότι υπάρχουν τόσο ανεύθυνοι κυβερνητικοί  λειτουργοί, είναι μείζον καθήκον της κυβέρνησης να τους εντοπίσει και να τους διαπομπεύσει. Εάν πάλι, τα δημοσιεύματα αυτά επικαλούνται ανύπαρκτες πηγές, είναι και πάλι χρέος της κυβερνώσας παράταξης να βρει  τον τρόπο ώστε να τα  εξουδετερώσει και να περάσει στην αντεπίθεση. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν έχει την πολυτέλεια να βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων. Είτε αυτό λέγεται μαγεία της τέχνης της επικοινωνίας, είτε διαχείριση κρίσεων θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το παιχνίδι είναι χοντρό, εκτός έδρας  και οι παίχτες αδίστακτοι με πολλά λεφτά που θέλουν απλώς να τα κάνουν περισσότερα. Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν είτε φτιάχνεις την αντίστοιχη ομάδα και τους χτυπάς στα ίσα, είτε συμβιβάζεσαι και περιμένεις  να σε σώσει  η τύχη ή να έρθει το μοιραίο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πας να τους  τη φέρεις «μπαμπέσικα». Αυτοί δυστυχώς είναι πιο «μπαμπέσηδες» από εμάς  και τα λεφτά είναι πολλά. Και  όπως φαίνεται στη δική μας περίπτωση «τα λεφτά δεν είναι μόνο πολλά αλλά βγαίνουν και εύκολα.»

Στον απόηχο αυτών των τραγελαφικών καταστάσεων ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα και την ψυχολογία στο εσωτερικό της χώρας αρχίζοντας από τα μέλη της κυβέρνησης του.

Η εργασιοθεραπεία μέσω της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου είναι το πρώτο βήμα για να «ξεκολλήσει» η κυβερνητική μηχανή. Παράλληλα όμως από την απόδοση των υπουργών θα εξαρτηθεί  μεταξύ άλλων και η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος  Σταθερότητας.  Ως «επόπτης εργοδηγός» ορίστηκε ο Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος φρόντισε πριν το Πάσχα «να βγάλει ξινό τον οβελία» σε όλο το υπουργικό συμβούλιο μοιράζοντας σε όλους τους υπουργούς  ένα CD  με τις επιδόσεις τους. Η κίνηση  αυτή ερμηνεύτηκε ως βαθμολόγιο που αποσκοπεί σε έναν υγιή ανταγωνισμό (σ.σ. λέμε τώρα) καθώς  και σε μια εποπτεία του κυβερνητικού έργου με πρόθεση τον καλύτερο συντονισμό για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτά από την πλευρά των βαθμολογητών, γιατί από την πλευρά εκείνων των υπουργών  που βρέθηκαν  στην «κόκκινη ζώνη» τα σχόλια που ακούστηκαν είναι περιττό να αναφερθούν.

Όπως ήταν φυσικό οι «λίστες Πάγκαλου» φούντωσαν τις φήμες για ανασχηματισμό και ορισμένοι υπουργοί άρχισαν να νοιώθουν άβολα στις καρέκλες τους. Ωστόσο το Μαξίμου φρόντιζε  να διαψεύδει σε όλους τους τόνους.  Έτσι και αλλιώς ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλεται. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα δεν απασχολεί τις σκέψεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος απαιτεί πλέον απτά αποτελέσματα. Άρα λοιπόν το «Βαθμολόγιο Πάγκαλου»  αποτελεί τον προθάλαμο για επικείμενο ανασχηματισμό.

Μάλιστα από ότι φαίνεται δεν υπάρχει διάθεση για επιείκεια, ειδικά σε   ότι αφορά τα υπουργεία που εμπλέκονται με την υλοποίηση  του Προγράμματος Σταθερότητας. Έτσι λοιπόν ο  συστηματικός έλεγχος για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από τον κ. Πάγκαλο θα γίνεται δυο φορές τον μήνα ενώ παράλληλα θα αξιολογείται  και  ο βαθμός συμμόρφωσης του κάθε υπουργείου με την κοινοτική νομοθεσία. Θα υπάρχουν ειδικοί  πίνακες  όπου θα καταγράφονται τα ποσά από πρόστιμα που επιβαρύνουν τη χώρα από την παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών και αναλόγως θα γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις.  Στο πλαίσιο αυτό θα ενταθεί και η  πίεση  προς τα υπουργεία προκειμένου να παρουσιάσουν τις τελικές τους προτάσεις για τις συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. Για την ιστορία η επόμενη αξιολόγηση  θα γίνει  στις 15 Απριλίου.

Στο δια ταύτα, στο επίκεντρο του κυβερνητικού έργου βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις με άμεση προταιρεότητα  σε νομοσχέδια όπως ο «Καλλικράτης», τα κλειστά επαγγέλματα, το ασφαλιστικό και το αναπτυξιακό.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να προωθηθούν τα βασικά νομοσχέδια στη Βουλή τουλάχιστον μέχρι τις 15 Μαΐου και σίγουρα πριν από τον επόμενο έλεγχο στην ελληνική οικονομία, ώστε να έχει διαμορφωθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση προχωρά με τις διαρθρωτικές αλλαγές. Παράλληλα μελετώνται και θα προωθηθούν δράσεις και νομοσχέδια που θα αφορούν στη καθημερινότητα των πολιτών  με περισσότερο αναπτυξιακό χαρακτήρα και λιγότερο εισπρακτικό προκειμένου να αλλάξει η ψυχολογία και να κινηθεί και η αγορά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου