ΥΠΟΥΡΓΟΙ VS “ΦΟΝ ΦΟΥΦΟΥΤΩΝ”

Μοίρασε το

«Σαν το καπάκι μιας χύτρας που βράζει και είναι έτοιμο να τιναχθεί στον αέρα» είναι η εικόνα που παρουσιάζει προς τα έξω η Κυβέρνηση. Το μνημόνιο με την τρόϊκα και τα όσα προστάζει, έχει τεντώσει τα νεύρα των υπουργών, κυρίως αυτών που εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία και πλέον κάθε κυβερνητική σύσκεψη είναι και μια πιθανή εστία αλυσιδωτών εκρήξεων με απρόβλεπτες διαστάσεις. Όσο περνάει ο καιρός και το μνημόνιο δείχνει όλο και περισσότερο τα «δόντια του», ο  κάθε υπουργός νοιώθει να χάνει «κυριαρχικά δικαιώματα» και να βρίσκεται στο έλεος του κάθε τεχνοκράτη ελεγκτή ή ακόμη καλύτερα του κάθε «Φόν Φούφουτου» όπως είπε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην τελευταία επεισοδιακή κυβερνητική σύσκεψη…

Για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της αψιμαχίας βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.  Ο «τσάρος» φέρεται να μετέφερε  προς τους συναδέλφους του την επιθυμία(;) των ελεγκτών, να παραβρίσκεται και αυτός στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που θα έχουν οι υπουργοί με τους. Ελεγκτές. Όπως ήταν φυσικό κανένας από τους παρόντες υπουργούς δεν υποδέχτηκε αυτό το αίτημα με χαμόγελο πολύ περισσότερο δε, ορισμένοι το εξέλαβα και ως καπέλωμα.

Την παρτίδα αυτή την φορά την έσωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος που με ατάκα « δεν συγκυβερνούμε με τους ελεγκτές» καθησύχασε τα πνεύματα και βρέθηκε η χρυσή τομή. Δηλαδή, όταν η τρόικα θέλει και τη γνώμη του υπουργού Οικονομικών θα συγκαλείται σύσκεψη στο υπουργείο του και όπως ο κ. Πάγκαλος στον Real Fm «Σε αυτή την άποψη καταλήξαμε όλοι μαζί και ομοφώνως. Δεν πρέπει δηλαδή να δοθούν δικαιώματα πέραν των όσων είναι λογικά στην επιτροπή αυτή, η οποία φιλικά προς την Ελλάδα λειτουργεί, εγώ δεν τους βλέπω ως ξένους ούτε ως εχθρούς ούτε ως υπονομευτές της προόδου» προσθέτοντας  με νόημα πως «Όταν θα πας στον γιατρό δεν είναι συμπαθής ο γιατρός, αλλά πρέπει να πας»

Ωστόσο για άλλη μια φορά τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Το βασικό πρόβλημα σε ότι αφορά την χώρα μας σε σχέση με τους εταίρους, είναι η αξιοπιστία μας. Ο Πρωθυπουργός το έχει  υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους και εκεί ρίξει μεγάλο βάρος.  Παρά ταύτα η αποκατάσταση αυτής της εικόνας δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και πολύ περισσότερο με λόγια. Οι «Φόν Φούφουτοι» της τρόικας όταν έρχονται στην χώρα μας η μόνη γλώσσα με την οποία επικοινωνούν είναι αυτή η ψυχρή γλώσσα των αριθμών. Δεν τους ενδιαφέρει ούτε το πολιτικό κόστος ούτε η κοινωνική οργή. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να ελέγξουν αν  είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει για την ορθή  εφαρμογή του μνημονίου.

Το «αίτημα» των ελεγκτών της  τρόικας για την  παρουσία του κ. Παπακωνσταντίνου σε όλες τις συναντήσεις που θα έχουν με τους άλλους υπουργούς, εκτός των άλλων δείχνει ότι οι ελεγκτές αφενός έχουν βρει  τον άνθρωπο με τον οποίο μπορούν να συνεννοηθούν αφετέρου υποκρύπτει μια αμφισβήτηση, ενδεχομένως των στοιχείων που τους παρουσιάζουν τα άλλα υπουργεία.  Οι ελεγκτές λοιπόν, έχοντας προφανώς κατά νου την ικανότητα μας στο «μαγείρεμα στοιχείων» προσπαθούν με κάθε  τρόπο να διαφυλάξουν την πλάτη τους και έτσι σε κάθε συνάντηση με τους υπουργούς θα γίνεται και αντιπαραβολή με τα κιτάπια του «πλειμεικερ της Κυβέρνησης»-σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα-  Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι  τα περιθώρια ελιγμών στην εφαρμογή του μνημονίου είναι απειροελάχιστα έως ανύπαρκτα. Μπορεί η δεύτερη δόση του δανείου να είναι εξασφαλισμένη, τυχόν όμως παρεκκλίσεις θα έχουν συνέπειες στην επόμενη δόση.

Που το πάει ο Ρέππας ;

Ο ασφυκτικός κλοιός που έχει δημιουργήσει γύρω από την Κυβέρνηση η τρόικα  δε σημαίνει ότι όλα  τα μέλη της είναι διατεθειμένοι να ρίξουν «λευκή πετσέτα» στην αναμέτρηση με τη τρόϊκα. Σιγά-σιγά αρχίζουν και συνέρχονται από το ισχυρό σοκ που τους προκάλεσε τους πρώτες μήνες το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας  και αρχίζουν να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερο ρεαλισμό την κατάσταση. Ενδεικτική είναι η στάση του Δημήτρη Ρέππα, που είναι από τους πλέον έμπειρους και ικανούς υπουργούς της Κυβέρνησης. Στην  αρχή είχε επιλέξει να λειτουργεί αθόρυβα, έξω από το κάδρο της επικαιρότητας.

Τώρα όμως, αποφάσισε να βγει μπροστά και ενδεχομένως να εκφράζει και άλλους συναδέλφους του. Ο κ. Ρέππας φαίνεται πως εκτός καλό χιούμορ, γνωρίζει και καλό πόκερ. Έτσι λοιπόν ανοίγει τα χαρτιά του τη στιγμή που πρέπει.  Πέραν από τις τροχιοδεικτικές βολές που ανταλλάσει συχνά πυκνά  με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι πρόσφατες επισημάνσεις του έχουν ιδιαίτερη σημασία  τόσο για την στάση του ίδιου όσο και άλλων συναδέλφων του.

Αναφερόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου είπε  ότι «πολλές φορές χειρίζεται τα θέματα με έναν τρόπο οποίος δεν είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής σε όλους τους άλλους υπουργούς. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε» συμπλήρωσε όμως με νόημα πως « Από εκεί και πέρα όμως δεν θα στερήσουμε το δικαίωμα στους άλλους υπουργούς να διατυπώνουν την άποψή τους με τέτοιον τρόπο ο οποίος είναι αποδεδειγμένα ορθός ως προς τη μέριμνα που αισθάνονται ότι πρέπει να δοθεί για κάποια προβλήματα» .

Έτσι λοιπόν μετά το ερώτημα, «που το πάει η Βάσω;», προστίθεται ακόμη ένα «που το πάει ο Ρέππας;»
Η εύκολη απάντηση είναι ότι δηλώνει παρών για μετακίνηση ενόψει  του επικείμενου ανασχηματισμού. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν κάποιοι που εκτιμούν, πως ο Δημήτρης Ρέππας έχει εισπράξει και αποκωδικοποιήσει το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί  στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος και  προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα λειτουργώντας και ως πόλος εκτόνωσης της έντονης δυσαρέσκειας που επικρατεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου