Η φωλιά του κούκου

Η Νανά Παλαιτσάκη παρομοιάζει την κατάσταση που ζούμε στην Ελλάδα του Covid 19 με τη φωλιά του κούκου. Όμως, ο πρωταγωνιστής δεν είναι ο Τζακ Νίκολσον, αλλά ο μετριοπαθής Δήμαρχος Αθηναίων που είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την πανδημία και όλοι εμείς κομπάρσοι… new deal

Μοίρασε το

Η Νανά Παλαιτσάκη παρομοιάζει την κατάσταση που ζούμε στην Ελλάδα του Covid 19 με τη φωλιά του κούκου. Όμως, ο πρωταγωνιστής δεν είναι ο Τζακ Νίκολσον, αλλά ο μετριοπαθής Δήμαρχος Αθηναίων που είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την πανδημία και όλοι εμείς κομπάρσοι…


Νομίζω ότι προσπαθούμε να διαχειριστούμε την καθημερινότητα ζώντας μέσα σ’ ένα  τεράστιο παγκόσμιο ψυχιατρείο που φυσικά δεν είναι “ιδιωτικό “ αλλά δημόσιο.

Ιδέα δεν έχω πως “την βγάζετε “ εσείς την κάθε μέρα. Όμως από αυτά που δηλώνουν οι ηγέτες που αποφασίζουν για τις τύχες των ανθρώπων, έως τον τρόπο που οδηγούμε τ’ αυτοκίνητα ή τα πατίνια μας, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ψυχικά δεν είναι και δεν μπορεί να είμαστε καλά.

Αφορμή για να γράψω σήμερα είναι η δήλωση του δήμου της Αθήνας, ότι είναι (ως Δήμος) πανέτοιμος ν’ αντιμετωπίσει τον Covid. Και σκέφτομαι ακαριαία ότι ο Δήμαρχος διεκδικεί “παγκόσμια πρώτη”.

Η Αμερική και η Ρωσία αποδείχθηκαν πολύ λίγες για την αντιμετώπιση. Για Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία δεν το κουβεντιάζουμε. Η Ελλάδα αν ακούσεις την ενημέρωση από τον ΣΚΑΙ πιστεύεις ότι πρέπει μαζί με τον πηγεμό των παιδιών στα σχολεία, να δρομολογήσουμε έγγραφα για το πως επιθυμούμε να γίνει η κηδεία μας (με κλασσικό τρόπο ή με κάψιμο) και ο Δήμος της Αθήνας, δηλώνει ότι είναι πανέτοιμος να διαχειριστεί το θέμα του ιού.

Πόσο μετριοπαθής ο Δήμαρχος μας! Μπράβο.

Στη φωλιά του κούκου

Λοιπόν κύριοι και δεν κάνω καθόλου πλάκα, δρομολογήστε γραμμές στήριξης με ψυχιάτρους και ψυχολόγους γιατί με όσα συμβαίνουν, εκατομμύρια ανθρώπων θα κυκλοφορούμε όπως οι θαμώνες του ψυχιατρείου που συντρόφευαν τον Τζακ Νίκολσον στην ιστορική εκείνη ταινία. Οι λόγοι είναι προφανείς.

Έχουμε διαχειριστεί μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση. Άλλοι πτώχευσαν. Άλλοι έχασαν πολύ σημαντικό ποσοστό εισοδημάτων. Άλλοι απολύθηκαν. Άλλοι πείνασαν πολύ και βγήκαν στην ζητιανιά. Άλλοι διασύρθηκαν. Άλλοι που δεν φτάσανε στον εντελώς “πάτο” έχουν κρίσεις πανικού. Άλλοι είναι σε μόνιμη κατάθλιψη. Άλλοι γίνανε επιθετικοί. Άλλοι χώρισαν. Άλλοι δεν χώρισαν γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν νοίκι για σπίτι.

Πάρα πολλοί το πήρανε προσωπικά το θέμα και ένιωσαν απαξιωμένοι, ένοχοι, υποτιμημένοι, μαλάκες. Μερικοί αυτοκτόνησαν και μερικοί, λίγοι και “έντιμοι” πλούτισαν. Όπως συμβαίνει στις μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις που δημιουργούν οι οικονομικές κρίσεις.

Και μετά ήρθε ο Covid 19

Και εκεί που νιώθαμε ότι μπορούμε ν’ αρχίσουμε να περπατάμε ξανά στα δύο πόδια και να μην σερνόμαστε, ήρθε ο Covid

Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης φροντίζουν 24 ώρες το 24ωρο ν’ αναφέρονται στο προσκλητήριο νεκρών. Κάθε μέρα όμως ασταμάτητα. Η ευθύνη για τους νεκρούς έχει ωραιότατα πεταχτεί στα άτομα καθώς ακόμη και ο πρωθυπουργός είπε ότι το εμβόλιο για τον ιό είναι το φιλότιμο του Έλληνα.

Άρα αν πεθάνει η μάνα μου, λέμε τώρα, έχω ευθύνη γιατί δεν την πρόσεξα και δεν την συνέτρεξα. Άρα μου προσφέρει ωραιότατα ο πρωθυπουργός της χώρας, ένα τόνο βάρος ακόμη, στον ήδη ένα τόνο που σήκωνα δέκα χρόνια τώρα.

Επιχειρήσεις κλείσανε. Χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν πελάτες. Χιλιάδες υπάλληλοι θα μείνουν άνεργοι. Όχι μόνο στην χώρα μας, παντού στον κόσμο. Τεράστια αεροπορική εταιρεία, κολοσσιαία …τις τελευταίες μέρες δεν έχει χαρτί για να εκτυπώσει έγγραφα. Όλοι μιλάνε για έναν “Μαύρο Σεπτέμβρη”….

Σήμερα όλα τα μέσα μεταδίδουν ότι ένας που κόλλησε τον ιό και έζησε, τον …ξανακόλλησε. Η τύχη του φυσικά είναι άγνωστη ακόμη. Οι επιστήμονες συγχυσμένοι και αυτοί δεν ξέρουν αν θα ξανανοσήσουν όσοι νόσησαν…

Η μεγάλη φαρμακευτική ΑstraZeneca αποποιήθηκε δημοσίως τις ευθύνες για τις παρενέργειες του εμβολίου …Αμ πως; Μπορεί να μην κολλήσουμε τον ιό, αλλά να βγάλουμε ένα δεύτερο κεφάλι και ουρά! Σιγά…

Τα “μέτρα προστασίας” μας από τον ιό, λογικά δεν τα λες… Και πως να είναι λογικά όταν η σχέση πλέον όλων μας με την λογική είναι όπως η σχέση της Μέρκελ με τις φούστες πένσιλ.

Λοιπόν αν υπάρχει ακόμη λίγος οίκτος για τους πολίτες αυτής της χώρας από κάποιους που ψηφίσαμε, ας κάνουν “χτες” γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης 24ωρες.

Ας συνεργαστούν με το ίδρυμα Νιάρχος, το ίδρυμα Ωνάση, την Γιάννα Αγγελοπούλου, τον όμιλο Βαρδινογιάννη, την Αρχιεπισκοπή, τους Λάιονς, τα τμήματα προσκόπων…

Πρέπει κάτι να κάνουν για τα μυαλά μας…. Με όλο αυτό το σφυροκόπημα τρόμου, παίρνεις σειρά πίσω από τον Τζακ Νίκολσον και περπατάς χωρίς παντόφλες και βρακί…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου