ΚΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ…

Μοίρασε το

«Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα της Ελλάδας αυτούς που πήγαν εκεί να βοηθήσουν, αφού είχε γίνει η ζημιά… Στο τέλος-τέλος, οι Έλληνες είναι αυτοί που πρέπει να κινητοποιηθούν προκειμένου να αλλάξουν τη χώρα τους».

Αυτά είπε ο Όλι Ρεν, υπερασπιζόμενος προκαταβολικά την Τρόικα, καθώς η ανάκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν έτοιμη να ξεκινήσει. Όμως, αυτή η ανάκριση της Τρόικας δε θα μπορούσε να γίνει πριν έξι μήνες. Ούτε οι Έλληνες Ευρωβουλευτές θα ένιωθαν «μεταξύ φίλων και συμμάχων» έξι μήνες πριν. Και αυτό γιατί το αδιέξοδο που βίωσε η Ελλάδα, έως πρόσφατα, είχε την ερμηνεία ενός «μοναδικού φαινόμενου». Αυτό δεν ισχύει πλέον.

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ της Πορτογαλίας μιλούν για -3% ύφεση. Και όλοι γνωρίζουμε ότι οι επίσημες προβλέψεις συνήθως υποτιμούν το μέγεθος της ύφεσης. Η ανεργία είναι στο 14% και με ανοδική τάση.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνει βήμα πίσω, απαιτώντας από τη Μαδρίτη τη μείωση του ελλείμματος κατά 8,5% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια, δηλαδή περίπου το διπλάσιο απ’ ότι απαιτείται από τη Λισαβόνα και το Δουβλίνο, στόχος που υπερβαίνει ακόμα και αυτόν της Αθήνας. Με άλλα λόγια, με ανεργία συγκρίσιμη μόνο με την ελληνική, η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να περικόψει 55 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό της. Η γενική απεργία στις 29 Μαρτίου ήταν μάλλον προάγγελος μιας σύγκρουσης που θα αποδυναμώσει σημαντικά την κυβέρνηση Ραχόι.

Στο μεταξύ, αμέσως μετά την απόφαση της Ιρλανδίας να θέσει σε δημοψήφισμα το «Σύμφωνο Σταθερότητας», ένα μεγάλο σκάνδαλο χτυπά το Δουβλίνο. Ναι, απ’ ότι φαίνεται η Ελλάδα δεν έχει μόνη της το προνόμιο της διαφθοράς. Και μάλιστα το σκάνδαλο αυτό αφορά άδειες δόμησης, γεγονός που δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.

Συνεπώς, η αφήγηση της κρίσης καθώς και των απαντήσεων («φαρμάκων» για να ακολουθούμε την πεπατημένη ορολογία) μπορεί, επίσης, να αλλάξει.

Στη Γαλλία ο Πρόεδρος Σαρκοζύ αποφάσισε να μη διακινδυνεύσει μια προσπάθεια κύρωσης του «Συμφώνου Σταθερότητας» πριν τις επόμενες εκλογές (22 Απριλίου και 6 Μαΐου Προεδρικές, 10 και 17 Ιουνίου κοινοβουλευτικές). Η βάση του Σοσιαλιστικού κόμματος δε θέλει την κύρωση της Συνθήκης και με δεδομένη τη στάση της Καγκελαρίου Μέρκελ προεκλογικά, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο διαπραγμάτευσης. Φυσικά η Γερμανία έχει συνδέσει πολιτικά την κύρωση του Συμφώνου με τη συνεργασία στη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αλλά χωρίς τη Γαλλία, η Γερμανία θα έχει προβλήματα.

Καθώς η ανεργία αυξάνεται παντού, πλην Γερμανίας και ακόμα μερικών οικονομιών στην Κεντρική Ευρώπη, θα είναι δύσκολο για τους 27 να προχωρήσουν μαζί χωρίς κάποια πειστικά μέτρα για την ανάπτυξη. Ακόμα και παραδοσιακά στενοί σύμμαχοι της Γερμανίας, όπως η Ολλανδία και η Πολωνία, ζητούν αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης. Ο Μόντι, αν και στην Ιταλία υλοποιεί μια βαθιά πολιτική λιτότητας, επισημαίνει ότι η παρούσα κρίση είναι και «κρίση ύφεσης».

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα παρατηρούμε ότι η ίδια «η συνταγή» και, συνεπώς, «ο γιατρός», βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Αλλά, το σίγουρο είναι ότι η παραμονή της Ελλάδας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει νόημα.

Σε εποχές δύσκολες για τους έλληνες ευρωβουλευτές, όταν είχε σπάσει το ταμπού της εξόδου για την ΟΝΕ ή την Ε.Ε., όταν οι (συν)ασθενείς της ευρωπαϊκής περιφέρειας έφευγαν από το δωμάτιο κάθε φορά που υπήρχε αναφορά στο «ελληνικό φαινόμενο», απαντούσαμε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα είναι ακριβώς όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και, ίσως, το Δουβλίνο. Μόνο που το ελληνικό πρόγραμμα προηγείται χρονικά. Σήμερα, ιδιαίτερα στους κύκλους των σοσιαλδημοκρατών, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που είναι διατεθειμένοι να ακούσουν αυτό το επιχείρημα. Η απόδειξη είναι αυτή η πρώτη «ανάκριση» που πετύχαμε στην ευρωβουλή. Και, όχι χωρίς μια δόση υπερβολής, πρέπει κανείς να παραδεχτεί ότι αυτή η «αντιστροφή ρόλων», έστω και πρόσκαιρη, ακόμα και χωρίς απτά αποτελέσματα, ήταν απολαυστική.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου