ΣΚΟΠΙΑΝΟ: ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ERGA OMNES ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ

Η όποια συμφωνία στο Σκοπιανό δεν μπορεί να αφορά μόνον το όνομα που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes). Πρέπει να υποχρεώνει τους Σκοπιανούς να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους να σφετεριστούν την εθνική μας συνέχεια, αλλά και τις επεκτατικές τους διαθέσεις, ως ενιαίο σύνολο. new deal Γιάννης Σαμέλης

Μοίρασε το

Η ζέση της κυβέρνησης να λύσει το Σκοπιανό, και η μυστική διπλωματία που ασκεί με παράγοντες της γείτονος χώρας, δημιουργεί ανησυχία. Ωθεί στο να κωδικοποιήσουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας για το πρόβλημα με τα Σκόπια. Σύμφωνα με πάγιες εθνικές θέσεις σημειώνουμε:

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟ

• Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ζήτημα ονοματοδοσίας. Είναι πρόβλημα σφετερισμού της πολιτισμικής και εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και αλυτρωτισμού των Σκοπιανών. Ουδεμία σχέση δηλαδή με τον ιστορικό χώρο της αρχαίας Μακεδονίας και του Ελληνικού πολιτισμού της.

ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΒΙΑΣΥΝΗΣ

• Η πατρίδα μας δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί να επικυρώσει την καταχρηστική συμπεριφορά των Σκοπιανών με την παραχώρηση μιας οποιαδήποτε ονομασίας. Έχουμε ήδη υποστεί χωρίς ιδιαίτερο κόστος την όποια ζημία από την διεθνή αναγνώρισή τους. Εκείνοι «καίγονται» για να ενταχθούν στους διεθνείς οργανισμούς. Η δική τους ενότητα διακυβεύεται. Εκείνοι οφείλουν να υποχωρήσουν από θέσεις, ούτως ή άλλως μαξιμαλιστικές και ανιστόρητές.

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟ

• Οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα [βλ.ΗΠΑ] δεν πρέπει να οδηγήσουν σε βιαστική και βλαπτική για τα συμφέροντά μας λύση. Εάν δεν ξέρει η κυβέρνηση πώς να αντιδράσει, ας ρωτήσει τους προηγούμενους τι έκαναν, και πώς αντέδρασαν [βέτο Καραμανλή]. Ας κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες του διεθνισμού και του εθνομηδενισμού στελεχών της, όπως εκφράστηκαν στο παρελθόν.

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ERGA OMNES

• Η όποια συμφωνία δεν μπορεί να αφορά μόνον το όνομα που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes). Να υποχρεώνει τους Σκοπιανούς να εγκαταλείψουν, και να αποκηρύξουν την προσπάθειά τους να σφετεριστούν την εθνική μας συνέχεια, αλλά και τις επεκτατικές τους διαθέσεις, ως ενιαίο σύνολο. Επίσης, η συμφωνία πρέπει να αντανακλά την πραγματικότητα. Οι Σκοπιανοί αποτελούν νεόφερτο λαό σε γεωγραφικό μέρος. Δεν αποτελούν Εθνικό Όλον στον χώρο της ευρύτερης μακεδονικής περιφέρειας, όπως αυτή γεωγραφικά αποτυπωνόταν στο μέγιστο μέγεθός της.

ΤΟ “ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” ΓΕΝΝΑ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ

• Οποιαδήποτε άλλη λύση, προφανώς συνιστά υποχώρηση από εθνικές θέσεις. Το «Νέα Μακεδονία» που εμφανίστηκε, δεν εξασφαλίζει την ασυνέχεια και την απουσία δεσμών μεταξύ του νέου κράτους και της εθνικής μας ταυτότητας. Γεννά πεδίο επεκτατισμού εκ μέρους των Σκοπιανών. Δεν αποτυπώνει την γεωγραφική και εθνολογική πραγματικότητα. Πρέπει να απορριφθεί γιατί δεν συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

• Δυστυχώς, οι δηλώσεις Τσίπρα και Κοτζιά στις επαφές τους με τους Σκοπιανούς, αλλά και οι κατά καιρούς δηλώσεις άλλων στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ζέση και ορμή του Πρωθυπουργού να υπογράφει ό,τι του φέρνουν οι ξένοι, αρκεί να παραμείνει στην εξουσία, μου προκαλούν τον φόβο ότι το μόνο «βέτο» που θα ασκήσει είναι στο χρώμα του στιλό, με το οποίο θα υπογράψει την επικύρωση μιας αποτυχημένης διαπραγμάτευσης. Δυστυχώς, ο Κος Τσίπρας είναι ο πλέον έμπειρος στην υπογραφή αποτυχημένων συμφωνιών, οι δε προηγούμενες κακές επιδόσεις του, προδιαθέτουν και για τις αντίστοιχες μελλοντικές.

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Γιάννη Σαμέλη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου