ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Επιτυχία είναι να παίρνεις από τις αγορές λεφτά χωρίς μνημόνιο, και η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί ισχυρίζεται ότι μας βγάζει από τα μνημόνια, έχοντας υπογράψει μνημόνιο χωρίς λεφτά! Δεν υπάρχει λοιπόν καθαρή έξοδος από τα μνημόνια. Χρειάζεται έξοδος της κυβέρνησης. new deal Γιάννης Σαμέλης, σκίτσο Θοδωρής Μακρής

Μοίρασε το

Η κυβέρνηση επαίρεται ότι τον Αύγουστο που τελειώνει η τριετής δανειακή σύμβαση που από την ανικανότητά της μας επέβαλε το 2015, θα λήξει και η εποχή των μνημονίων. Η αλήθεια βέβαια απέχει πόρρω από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

Για τα επόμενα έτη η ελληνική κυβέρνηση, καταχρώμενη της λαϊκής εντολής που έλαβε με ισχύ μέχρι το 2019, δέσμευσε την Ελληνική οικονομία με δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2022, 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060 [!]. Εκχώρησε και την διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 έτη [!!].

Στις περιπτώσεις αξιόχρεων χωρών, οι κυβερνήσεις επιτυγχάνουν να δανείζονται χωρίς μνημόνιο. Η χώρα μας, από το 2010 λαμβάνει χρήματα αντί μνημονίων και οικονομικών δεσμεύσεων.

Η κυβέρνηση Τσίπρα επαίρεται ότι βγαίνουμε από το μνημόνια αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για επόμενα έτη, χωρίς σχετική εντολή.

Επιτυχία είναι να παίρνεις από τις αγορές λεφτά χωρίς μνημόνιο, και η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί ισχυρίζεται ότι μας βγάζει από τα μνημόνια, έχοντας υπογράψει μνημόνιο χωρίς λεφτά!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΘΑΡΉ ΈΞΟΔΟΣ

Ταυτόχρονα, η οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε είναι μάλλον εφιαλτική. Ο Υπουργός Οικονομικών διατρανώνει ως επιτυχία το 1,7 εκατομμύρια κατασχέσεων από τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς το 2017, σε συνέχεια αυτών των προηγουμένων ετών. Ενώ από την 1η Μαΐου ξεκινάνε και οι πλειστηριασμοί για «οφειλέτες» του Δημοσίου, ακόμη και εάν η όποια «οφειλή» είναι προϊόν διοικητικής αυθαιρεσίας και δεν έχει επικυρωθεί από δικαστική απόφαση. Τούτο είναι θεμελιώδους σημασίας, εάν ληφθούν υπόψιν οι εξελίξεις και στην άλλη αιτία οικονομικής δυσπραγίας για κάθε Έλληνα, τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ. Από πέρυσι χιλιάδες επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενοι βλέπουμε τα εισοδήματά μας να δημεύονται μέσω ληστρικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ.

Ευτυχώς, το τελευταίο οχυρό του πολίτη, η Δικαιοσύνη, ακόμη στέκεται όρθια, και μάθαμε με ανακούφιση ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως αντισυνταγματικό το νομοθετικό έκτρωμα που ο Συνταγματολόγος Κος Κατρούγκαλος αποκάλεσε «ασφαλιστικό νομοσχέδιο»

Την ίδια ώρα, ο πολίτης ζει υπό την απειλή της ατομικής ακεραιότητάς του λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας, και από την απελευθέρωση εκατοντάδων εγκληματιών λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου. Η δε αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης περιορίζεται στις διαβεβαιώσεις του Κου Τόσκα ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και ότι σε περίπτωση ληστείας να κάνουμε ότι κοιμόμαστε. Εάν λάβουμε υπ’όψιν και την ένταση στα Ελληνοτουρκικά, αλλά και τα αδιέξοδα στο σύνολο των εθνικών θεμάτων, γίνεται κατανοητό, ότι η έξοδος από τα μνημόνια που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι μάλλον όνειρο αυγουστιάτικης νύχτας, η μόνη δε έξοδος στην οποία ελπίζουμε, είναι αυτή της κυβέρνησης Τσίπρα από την εξουσία.

Το σκίτσο είναι του Θοδωρή Μακρή

Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο του Γιάννη Σαμέλη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου