Μια θηλιά στο λαιμό τα κόκκινα δάνεια

Ο Γιάννης Σαμέλης σημειώνει ότι τα κόκκινα δάνεια είναι μια θηλιά στο λαιμό σε απροστάτευτους Έλληνες. Είναι ο βρόγχος που τους πνίγει την ώρα που η κυβέρνηση επαίρεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. new deal

Μοίρασε το

Ο Γιάννης Σαμέλης σημειώνει ότι τα κόκκινα δάνεια είναι μια θηλιά στο λαιμό σε απροστάτευτους Έλληνες. Είναι ο βρόγχος που τους πνίγει την ώρα που η κυβέρνηση επαίρεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια.


Η κυβέρνηση επαίρεται ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική, και οι πολίτες στενάζουν  από τα οικονομικά βάρη που αυτή τους φόρτωσε, ή δεν αντιμετώπισε. Αντιθέτως, καταργήθηκε και ο προστατευτικός νόμος Κατσέλη, και οι οφειλέτες αντιμετωπίζουν τα κόκκινα δάνεια, ως βρόγχο που τους πνίγει.

Σήμερα ένας στους δύο Έλληνες χρωστάει στην εφορία ή σε κάποιο ταμείο. Οι πολίτες φορτώθηκαν με 29 νέους φόρους, αλλά και με 17 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών. Οι κατασχέσεις λογαριασμών έφτασαν τα έξι εκατομμύρια και οι πλειστηριασμοί θα πλησιάσουν τα τρία εκατομμύρια. Όλα αυτά από το κόμμα που εξελέγη υποσχόμενο σεισάχθεια. Δύο στους 10 δυσκολεύονται να πληρώσουν το ρεύμα τους και 4 στους 10 τα φάρμακά τους. Χωρίς ΕΚΑΣ και με τιμές που συνεχώς ανεβαίνουν λόγω ΦΠΑ, τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας. Οι φόροι διέλυσαν, πλέον, και τη μεσαία τάξη που ήταν πάντα η σπονδυλική στήλη της κοινωνίας μας. Τα δυσβάσταχτα πλεονάσματα της κυβέρνησης, πνίγουν την οικονομία.

Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος αποτελεί το μείζον πρόβλημα για την οικονομία μας που λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτό διογκώθηκε αντί να μειωθεί στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του. Ανέρχεται σήμερα στα 223 δισ. ευρώ, από 183 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Από αυτά, περίπου τα 85 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα δάνεια» και τα υπόλοιπα είναι χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και η κυβέρνηση -με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση κι ύστερα από απίστευτες παλινωδίες- επιχειρεί να ρυθμίσει ένα πολύ μικρό τμήμα του. Έχει, μάλιστα, το θράσος να πανηγυρίζει, μολονότι καταργήθηκε ο νόμος Κατσέλη, ενώ η ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή θέτει αυστηρότερα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας ακόμη και από αυτά που η ίδια υποσχόταν μέχρι πρότινος.

Μια θηλιά στο λαιμό τα κόκκινα δάνεια

Παράλληλα, δεν προβλέπει στη ρύθμιση καμία επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών οι οποίοι κράτησαν με θυσίες τα τελευταία χρόνια όρθιο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας, τιμωρώντας τους ουσιαστικά για την συνέπειά τους. Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι η κυβέρνηση ουδέποτε έθεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αυτή την αυτονόητη παράμετρο. Έκλεινε το μάτι στους ασυνεπείς. Αδιαφορούσε για αυτούς που όλα τα χρόνια της κρίσης, πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Είναι πραγματικά αδιανόητο ότι η κυβέρνηση ουδέποτε έθεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αυτή την αυτονόητη παράμετρο. Έκλεισε το μάτι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αδιαφόρησε για τους συνεπείς δανειολήπτες που όλα τα χρόνια της κρίσης, πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Την ώρα που είναι επιτακτικά αναγκαία μια ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών, ουσιαστική, πρακτική και ορθολογική, και όχι περίπλοκη και γραφειοκρατική, η κυβέρνηση φέρνει έναν νόμο που συνιστά υποχώρηση έναντι του προστατευτικού πλαισίου που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν λύνει το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων». Τα καθιστά θηλιά στον λαιμό των Ελλήνων, χωρίς καμία πλέον νομική προστασία. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου