Πεπόνι για το καλοκαίρι

Η Μελίνα Κριτσωτάκη μας περιγράφει τα οφέλη που έχει το πεπόνι, το οποίο, το καλοκαίρι, συναγωνίζεται επάξια το αντίπαλο δέος, το καρπούζι, κάθε φορά που κάποιος βρίσκεται μπροστά στον πάγκο του μανάβη. new deal

Μοίρασε το

Η Μελίνα Κριτσωτάκη μας περιγράφει τα οφέλη που έχει το πεπόνι, το οποίο, το καλοκαίρι, συναγωνίζεται επάξια το αντίπαλο δέος, το καρπούζι, κάθε φορά που κάποιος βρίσκεται μπροστά στον πάγκο του μανάβη.


Γευστικό, δροσιστικό και άκρως καλοκαιρινό φρούτο. Επάξια συναγωνίζεται το αντίπαλο δέος του, το καρπούζι, κάθε φορά που κάποιος βρίσκεται μπροστά στον πάγκο του μανάβη. Ω ναι, ο λόγος για το πεπόνι ή αν προτιμάτε, Cucumis melo, στα λατινικά. Προέρχεται από την Ασία (αν και νέες μελέτες μνημονεύουν την υποσαχάρια Αφρική) και, μάλιστα, σε διάφορες χώρες (Κίνα, Αφρικανικές) χρησιμοποιούνται οι σπόροι ή ο χυλός του για αντιμετώπιση ασθενειών.

Σχετικά με την καλλιέργεια

Προτιμά θερμές περιοχές και όλους τους τύπους των εδαφών, με pH 6 – 6,5. Η πεπονιά είναι αναρριχώμενο ή έρπον φυτό, με βλαστούς τριχωτούς και κίτρινα άνθη. Απαιτεί καλό και αρκετό πότισμα και, περίπου, 3 μήνες από την σπορά μέχρι την ωρίμανση. Στη χώρα μας, η υπαίθρια καλλιέργεια καλύπτει, περίπου, 8.500 στρέμματα ενώ η υπό κάλυψη 16.000. Μπορεί, ωστόσο, κάποιος παραγωγός να φυτέψει πεπόνια νωρίτερα αρκεί να απλώσει, 4 εβδομάδες πριν σπείρει, στο έδαφος που θα καλλιεργηθεί ένα μαύρο φιλμ εδαφοκάλυψης. Και αυτό γιατί με τον ήλιο το έδαφος θα ανεβάσει θερμοκρασία ενώ ταυτόχρονα δεν θα αναπτυχθούν αγριόχορτα. Μυστικό καλλιέργειας; Καθώς τα πεπονάκια μεγαλώνουν και ωριμάζουν, καλό θα είναι να γυρίζονται σταδιακά από όλες τις πλευρές ώστε να παίρνουν ομοιόμορφο χρώμα σ’ όλο τους το μέγεθος.
Τα πεπόνια διαφέρουν στο σχήμα, στο μέγεθος, στο χρώμα της φλούδας και της σάρκας αλλά και στη γεύση, αναλόγως την ποικιλία. Οι πιο γνωστές ποικιλίες στη χώρα μας είναι:
Αργείτικα. Εξαιρετικής ποιότητας, έντονου αρώματος, με σχετικά σκληρή σάρκα λευκοπράσινη ή κιτρινοπράσινη.
“Τύπου Ανανά”. Πρώϊμα, αρκετά αρωματικά, με οβάλ καρπούς και πορτοκαλί ή λευκή σάρκα.
Θρακιώτικα. Προστατευόμενου σπόρου, όψιμα, με στρογγυλούς πορτοκαλοκίτρινους καρπούς με πράσινα στίγματα εξωτερικά και λευκή σάρκα.
Υβρίδια Galia. Ελαφρώς οβάλ, κίτρινοι καρποί με λεία επιφάνεια και μαλακή σάρκα. Μικρής διατηρησιμότητας γι΄αυτό και υπάρχει δυσκολία στις εξαγωγές τους.
Cantaloupe. Νεοεισερχόμενη ποικιλία με επιμήκεις καρπούς, πράσινου χρώματος και κίτρινης σάρκας.

Πεπόνι για το καλοκαίρι

Το πεπόνι έχει μόνο 33 θερμίδες και περίπου 7% σάκχαρα ανά 100 γραμμάρια. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό, είναι άριστο για ενυδάτωση του σώματος. Δεν περιέχει χοληστερόλη ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Β1 (θειαμίνη), Β3 (νιασίνη) και Β6. Λόγω της ύπαρξης όλων των παραπάνω στοιχείων, αυτό το φρούτο συμβάλλει θετικά στην προστασία του οργανισμού από καρδιακά νοσήματα και οφθαλμικές παθήσεις που οφείλονται στο γήρας. Επίσης, η κατανάλωσή του ενισχύει το ανοσοποιητικό ενάντια στις μολύνσεις και τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου τονώνοντας τις πνευματικές λειτουργίες. Ακόμη, προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και, φυσικά, πρόκειται για ένα φυσικό διουρητικό.
Το πεπόνι περιέχει ένα αντιπηκτικό που βρίσκεται στα κρεμμύδια και το σκόρδο, την αδενοσίνη, που μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών. Είναι πλούσιο σε κάλιο, στοιχείο που ευνοεί τη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης. Στην αρχαιότητα, τέλος, εκμεταλλευόντουσαν το συγκεκριμένο φρούτο για χρήση σαν καλλυντικό. Αυτό, μάλλον, γίνεται και σήμερα με διάφορες μάσκες προσώπου που κυκολοφορούν στο εμπόριο και το περιλαμβάνουν σαν συστατικό.
Μια λεπτομέρεια που πρέπει να γνωρίζετε! Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της β-καροτίνης που περιέχει. Η β-καροτίνη είναι μια λιποδιαλυτή προβιταμίνη της Α που τονώνει το δέρμα ενάντια στη φυσική γήρανση. Γι΄αυτό όταν πηγαίνετε για να αγοράσετε φρούτα, διαλέξτε πεπόνια με ικανοποιητικό βάρος και έντονη, γλυκιά οσμή. Αλλιώς; Αφήστε τα για λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου και μετά κόψτε τα. Προσοχή στην υπερκατάναλωση … μπορεί να αποβεί μοιραία για το βάρος σας!
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο της Μελίνας Κριτσωτάκη στο new deal

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου