Κινόα η μητέρα των καρπών

Η Μελίνα Κριτσωτάκη μας παρουσιάζει την κινόα. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η κατανάλωσή της έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, παρατηρείται αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με αυτή. new deal

Μοίρασε το

Η Μελίνα Κριτσωτάκη μας παρουσιάζει την κινόα. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η κατανάλωσή της έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, παρατηρείται αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων με αυτή.


 

Για τους Ίνκας ήταν η “μητέρα όλων των καρπών” και η δεύτερη, σε κυριότητα, τροφή τους μετά την πατάτα. Ουσιαστικά πρόκειται για σπόρο, πλούσιο σε άμυλο. Μαγειρεύεται και τρώγεται σαν σιτηρό. Χαρακτηρίζεται ως ψευδοδημητριακό. Μοιάζει με το ζιζάνιο λουβουδιά και αποτελεί super – food για τους χορτοφάγους λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πρωτεϊνη. Ενδεικτικό, η ανακήρυξή του από τα Ηνωμένα Έθνη για το 2013 ως “Διεθνές έτος αφιερωμένο σε αυτό”. Ο λόγος; Για την κινόα (Chenopodium quinoa).  

Γενικά στοιχεία για την καλλιέργεια

Η κινόα είναι ετήσιο, ημιξυλώδες φυτό. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3 μέτρα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Σχηματίζει ταξιανθίες διαφόρων χρωμάτων. Οι σπόροι της είναι στρογγυλοί, χρώματος άσπρου, κόκκινου, κίτρινου, μωβ ή μαύρου. Παγκοσμίως, οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Βολιβία, το Περού, ο Ισημερινός, η Χιλή, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Ινδία, η Δανία, η Σουηδία και η Γαλλία. Τα τελευταία χρόνια, επεκτείνεται η ζώνη καλλιέργειάς της σε διάφορες περιοχές, ακόμα και στη χώρα μας. Σαν φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία ενώ ευδοκιμεί και σε φτωχά εδάφη. Η μέση απόδοση της είναι 200 – 250 kg/στρέμμα. Στη Γαλλία, η τιμή της βιολογικής καλλιέργειας είναι 4 – 6 Ευρώ/kg ενώ της συμβατικής 2 – 3 Ευρώ/kg. Στη χώρα μας, υπολογίζεται πως μπορεί να δώσει εισόδημα στον παραγωγό της τάξης των 250 – 300  Ευρώ/στρέμμα.

Οφέλη από την κατανάλωσή της 

Η κινόα είναι εύπεπτη. Η λευκή ποικιλία, μετά το μαγείρεμα, αποκτά αφράτη υφή. Η κόκκινη και η μαύρη διατηρούν το χρώμα και το σχήμα τους και αφού μαγειρευτούν. Επίσης, η μαύρη κινόα είναι πιο τραγανή και λίγο πιο γλυκιά από τις άλλες δύο. Όποια ποικιλία και να επιλέξετε, ένα είναι σίγουρο. Θα προσλάβετε, περίπου, 18% περισσότερη πρωτεϊνη και 20 αμινοξέα που χρειάζεστε συγκριτικά με κατανάλωση κάποιου άλλου σιτηρού. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα αλλά βοηθούν και στο αδυνάτισμα καθώς μας κάνουν να αισθανόμαστε κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η κινόα περιέχει, επίσης, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, ουσίες αντιοξειδωτικές που έχουν αντιαλλεργικές και διουρητικές ιδιότητες. Αυτές οι ουσίες είναι δυνατό, ακόμη, να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία ενός οργανισμού καθώς φαίνεται πως μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και εκφυλιστικών παθήσεων σχετικών με τη γήρανση. Επιπροσθέτως, η κινόα περιέχει σίδηρο σε καλή ποσότητα, ο οποίος βοηθάει στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, στη μεταφορά οξυγόνου ανάμεσα στα κύτταρα, τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου όπως και τη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Ακόμη, είναι πλούσια σε μαγνήσιο το οποίο δρα έναντι των ημικρανιών και του διαβήτη τύπου 2, καθώς ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αλλά και σε βιταμίνη Β2.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της κινόα είναι πως δεν περιέχει γλουτένη. Αποτελεί, επομένως, μια εξαιρετική τροφή για ασθενείς με κοιλιοκάκη, με δυσανεξία στη λακτόζη ή άτομα που ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Τέλος, περιέχει υψηλό ποσοστό καλών λιπών (ελαϊκό οξύ και α – λινολενικό οξύ). Το α – λινολενικό οξύ είναι ένα είδος Ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων το οποίο φαίνεται σε μελέτες πως μειώνει την πιθανότητα θανάτου από καρδιακή προσβολή, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και την αρτηριακή πίεση. Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή της, και σε συνεννόηση με τον προσωπικό τους γιατρό, χρειάζεται από άτομα που παρουσιάζουν ρευματισμούς, αρθρίτιδα ή πέτρες στα νεφρά γιατί μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.

Tips μαγειρικής!

Την κινόα την βρίσκουμε σε super – markets αλλά και σε καταστήματα βιολογικών ειδών. Χρειάζεται καλό πλύσιμο πριν το μαγείρεμα για 2 λόγους. Ο ένας είναι για να καθαριστεί καλά και ο άλλος για να μην βγάλει πικρίλα στο βράσιμο. Βράζεται όπως το ρύζι για 10 έως 15 λεπτά, με αναλογία 1 κούπα κινόα προς 2 κούπες αλατισμένο νερό ή ζωμό. Στο εμπόριο, εκτός των σπόρων, κυκλοφορεί σε διαφορετικές μορφές όπως αλεύρι (χρήση για παρασκευή ψωμιού και μπισκότων), νιφάδες (μπορούν να υποκαταστήσουν το πλιγούρι βρώμης), τσιπς, μακαρόνια αλλά και σοκολάτα.

Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, πχ. ταμπουλέ, αντί για πληγούρι, σε κεϊκ ακόμα και στο πρωϊνό γεύμα μαζί με φρούτα, κανέλα και μέλι. Είναι άγευστη γι΄αυτό ότι καρύκευμα της “ρίξουμε”, όταν βράζει, το βγάζει μετά σαν γεύση. Γίνεται νόστιμη γέμιση για γεμιστά αντί του κλασσικού ρυζιού ενώ συνοδεύει άριστα ψητά ή κρέατα με διάφορες σάλτσες. Σε συνταγές την προτείνουν, επίσης, μαζί με όσπρια (ρεβύθια) αλλά και σε ρυζόγαλο. Μερικοί την προτιμούν σκέτη με λαδολέμονο και μαϊντανό ενώ υπάρχει και σε συνταγή για πίτσα. Όπως και αν την καταναλώσετε μόνο οφέλη θα έχετε γι΄αυτό αν σας αρέσει σαν γεύση προσθέστε τη, συστηματικά, στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.    

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου