ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΤΟ ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

Μοίρασε το

Την πληροφορία στη ΝΑΣΑ την έδωσε ένας Βέλγος επιστήμονας και από τότε έγινε η τροφή των αστροναυτών. Την ανακάλυψε πριν από πολλές δεκαετίες στη λίμνη Τσάτς στην Αφρική όταν παρατήρησε ότι κάποια φυλή ήταν πιο ψηλή, ζούσε πολύ περισσότερο από τις άλλες φυλές της περιοχής και είχε καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η τροφή τους ήταν το κλειδί. Τρέφονταν με ένα πολτό από γαλαζοπράσινα φύκια που έβγαιναν από τη θερμή ηφαιστιογενή λίμνη. Αφού μελέτησε τη σύστασή τους ανακάλυψε ότι η σπιρουλίνα ήταν η πηγή της ζωής.

Σήμερα ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους επιτελείς της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ΕSA που σχεδιάζουν τον αποικισμό του Άρη με τη δημιουργία επανδρωμένων βάσεων, είναι η διατροφή των αστροναυτών. Όλα τα τρόφιμα για τους αστροναύτες  στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταφέρονται από τη Γη, αλλά κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό σε μακροχρόνιες αποστολές. Έτσι η ESA ανέθεσε σε δύο γαλλικές εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στη δημιουργία νέων προϊόντων διατροφής να δημιουργήσουν γευστικές συνταγές, οι οποίες θα εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη διατροφή στους αποίκους του Άρη.

Οι δυο εταιρείες κατάφεραν να συνθέσουν 11 νόστιμες συνταγές που θα μπορούσαν  να αξιοποιηθούν στις μελλοντικές διαστημικές αποστολές μακράς διαρκείας. Η δημιουργία τους στηρίχτηκε σε εννέα βασικά συστατικά που οι ειδικοί θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε θερμοκήπια που θα δημιουργηθούν στις μελλοντικές αποικίες στον Άρη, αλλά και σε άλλους πλανήτες. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τα εννέα βασικά συστατικά που θα μπορούν να καλλιεργούνται στον Άρη θα είναι ρύζι, κρεμμύδια, ντομάτες, σόγια, πατάτες, μαρούλι, σπανάκι, σιτάρι και.. σπιρουλίνα.

Ας δούμε όμως τι μας προσφέρει :
1. περιέχει όλα τα απαραίτητα στον οργανισμό αμινοξέα.
2. είναι μοναδική πηγή σε γ-λινολενικό οξύ  το οποίο περιέχεται και στο μητρικό γάλα).
3. ελαττώνει το συναίσθημα της υπερβολικής όρεξης.
4. είναι φυσική πηγή σιδήρου και συμπλέγματος Β βιταμινών.
5. περιέχει μόνο φυσικά θρεπτικά συστατικά.
6. δίνει ενέργεια σε όσους ελέγχουν το βάρος τους.
7. ρυθμίζει το ΡΗ του σώματος
8. περιέχει ωμέγα 3 και ωμέγα 6
9. αποτελεί ιδανική τροφή για ευπαθή άτομα όπως έγκυες, ηλικιωμένους και παιδιά.

Σήμερα υπάρχουν 80 παραγωγοί σπιρουλίνας στον κόσμο. Μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι η Αμερική. Στην Ευρώπη οι μοναδικοί που παράγουν σπιρουλίνα είναι δυο παραγωγοί, από τα Θερμά της Νιγρίτας Σερρών. Η μοναδικότητά της οφείλεται σε δυο αμινοξέα τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού σε τόσο μεγάλη συγκέντρωση. Ποτέ δεν θα περίμενε κανείς ότι ένα τόσο μικροσκοπικό φύκι με πλάτος και μήκος που μετριέται σε χιλιοστά του χιλιοστού θα μπορούσε να ήταν τόσο θαυματουργό.

Η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ είναι η μοναδική τροφή που περιέχει πρωτεΐνες που αγγίζουν το 70%. Δεύτερη έρχεται η σόγια με 35% και τρίτο το ωμό μοσχαρίσιο συκώτι με 10%. Ο ανθρώπινος  οργανισμός αποβάλλει μόνο το 2% της σπιρουλίνας έτσι παίρνει σχεδόν όλα τα θαυματουργά της στοιχεία. Δεν είναι μοναδική όμως μόνο γι’ αυτό, είναι και η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης Β. Μάλιστα η σπιρουλίνα των Σερρών αποδεδειγμένα είναι η καλύτερη γιατί το προϊόν παράγεται θερμοκηπιακά άρα είναι καθαρό χωρίς προσμίξεις και η ξήρανσή του γίνεται με φυσικό τρόπο, χωρίς την προσθήκη χημικών.

Η ελληνική σπιρουλίνα παράγεται μέσα σε δεξαμενές με γλυκό νερό, με τη μορφή λάσπης. Η διαδικασία παραγωγής της ξεκινά τον Μάρτιο. Η ιδέα γεννήθηκε, όταν το ΙΓΜΕ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εξερεύνησαν το γεωθερμικό πλούτο της περιοχής. Τα πρώτα στελέχη τα προμηθεύτηκαν από το πανεπιστήμιο και τα τελευταία χρόνια διατηρούν τα δικά τους. Ο ΟΗΕ σχεδιάζει να βοηθήσει, με τη σπιρουλίνα, πληθυσμούς που υποσιτίζονται. Μπορείτε να την προμηθευτείτε από όλα τα καταστήματα βιολογικών ειδών καθώς και τα φαρμακεία. Δεν κοστίζει ακριβά αφού για την ελάχιστη κατανάλωση το κόστος είναι 16 ευρώ το μήνα. Ίσως τελικά η σπιρουλίνα να είναι το μυστικό της μακροζωίας και η τροφή του μέλλοντος στις.. κλιματολογικές αλλαγές που έρχονται!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου