ΦΥΤΑ ΠΑΓΙΔΕΣ

Μοίρασε το

Όσο φονικά είναι στον μικρόκοσμό τους, άλλο τόσο χρήσιμα είναι στη ζωή μας. Όλοι θυμόμαστε την ταινία το μαγαζάκι του τρόμου όπου ένα γιγαντιαίο σαρκοφάγο έτρωγε τους πελάτες του. Για κάποια του είδους τους δεν αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας μας. Τα γιγαντιαία σαγόνια τους καταβροχθίζουν ακόμα και μαϊμούδες που ανυποψίαστες παρασύρονται από τα παραπλανητικά χρώματά τους και τις μεθυστικές μυρωδιές τους.

Εντυπωσιάζουν με τον μηχανισμό που παγιδεύουν το υποψήφιο θύμα τους. Αυτό που ίσως όμως δεν ξέρουμε είναι οι πολλές χρήσεις τους. Οι επιστήμονες εναποθέτουν σε αυτά, τις ελπίδες τους στο μέλλον, για την παραγωγή αντιμικροβιακών προϊόντων.

Νηπενθές, Δροσέρα, Δροσόφυλλο αλλά και πασιφλόρα, μιμόζα και κάποια είδη ορχιδέων, είναι μερικά μόνο από τα φυτά που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των σαρκοφάγων φυτών. Εντυπωσιακά φυτά που μας δείχνουν μια άλλη σκοτεινή και.. φονική πλευρά κάποιων φυτών.

Στη φύση υπάρχουν περισσότερα από 600 είδη και υποείδη  σαρκοφάγων φυτών, αν και εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης πολλά από αυτά έχουν ήδη αφανιστεί. Ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στα δάση του Αμαζονίου και της Ασίας σε περιβάλλοντα με πολλές βροχές και υψηλή σχετική υγρασία. Στην πορεία της εξέλιξής τους τα σαρκοφάγα έχουν διαφοροποιηθεί πολλές φορές. Το είδος με τα περισσότερα υποείδη είναι η Ουτρικουλάρια. Τα μεγαλύτερα σε ανάπτυξη φυτά είναι το Νηπενθές. Αναρριχητικό φυτό που διαθέτει τις μεγαλύτερες σε μέγεθος χοάνες.

Όπως δείχνουν πρόσφατες αναλύσεις οι φονικές ικανότητες των νηπενθών, θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιηθούν για την παραγωγή νέων αντιμικροβιακών προιόντων,. Οι πρωτεΐνες του υγρού που υπάρχει στις χοάνες τους αναλύθηκε και φάνηκε ότι τρεις από τις επτά πρωτεΐνες τους δρουν ως πεπτικά ένζυμα, ενώ οι  υπόλοιπες μοιάζουν με ουσίες που χρησιμοποιούν τα φυτά για να περιορίσουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Σημαντικό για την ανάπτυξή τους είναι και το κλάδεμα. Στις Διωναίες αφαιρούμε το ξερό στοματάκι για να βγουν και άλλα.

Τα σαρκοφάγα αναπαράγονται με σπόρους ή παραφυάδες και η μεταφύτευσή τους είναι η ίδια με όλα τα φυτά. Τα νηπενθή  θέλουν αλλαγή γλάστρας κάθε δυο χρόνια και πρέπει να τοποθετούνται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Τα όμορφα και εντυπωσιακά άνθη τους μη σας ξεγελούν..
Προκειμένου να παγιδεύουν το θύμα τους, επιστρατεύουν κάθε μηχανισμό τους, από το χρώμα του άνθους τους μέχρι το άρωμά τους και τους χυμούς τους.

Το πιο εντυπωσιακό σαρκοφάγο που σου κόβει την ανάσα αν το φανταστείς σε γιγαντιαίο μέγεθος είναι η Διωναία που διαθέτει σαγόνια, και δόντια για αγκάθια.
Η ποιο γρήγορη παγίδα ανοιγοκλείνει σε χρόνους που ξεπερνούν το 1/30 του δευτερολέπτου.
Αν και οι επιστήμονες μελετούν το μηχανισμό τους εδώ και ενάμιση αιώνα, η διαδικασία με την οποία τα φυτά χωνεύουν τη λεία τους παραμένει μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστη.

Το συχνό πότισμα είναι σημαντικό τους καλοκαιρινούς μήνες. Καλύτερος τρόπος είναι να γεμίζουμε το πιατάκι τους με αποιονισμένο νερό αυτό που χρησιμοποιούμε για το ατμοσίδερο ή το αυτοκίνητο. Λατρεύουν το νερό της βροχής. Το χειμώνα τα βάζουμε μέσα στο σπίτι.

Η χρησιμότητά τους μεγάλη. Στην Ασία και την Αμερική οι ντόπιοι γεμίζουν τις χοάνες των σαρκοφάγων με ρύζι, ανάβουν φωτιά και τις μαγειρεύουν. Σε άλλες περιπτώσεις τα χρησιμοποιούν για την απολύμανση των πληγών και των ματιών. Στην Ευρώπη  χρησιμοποιούσαν τα φύλλα κάποιων σαρκοφάγων για την παραγωγή γιαουρτιού.

Σήμερα ακόμα τα χρησιμοποιούν για ιατρικούς σκοπούς όπως για την παραγωγή αντιγριπικών σιροπιών και για να δυναμώσουν τη γεύση της μπύρας. Μπορούν λοιπόν να πλαισιώσουν μια τεχνητή λιμνούλα αλλά και τα παράθυρά μας απαλλάσσοντάς μας από τα ενοχλητικά κουνούπια αλλά και κρεμαστά στολίζοντας τους εξωτερικούς τοίχους των σπιτιών μας δίνοντας μια τροπική νότα στη ζωή μας !

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου