ΑΠΟ ΤΟ …ΓΚΡΙΖΟ ΣΤΟ …ΠΡΑΣΙΝΟ!

Μοίρασε το

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για την “πράσινη ανάπτυξη” της χώρας. Μέχρι σήμερα όμως κάθε λόγος για το “πράσινο” στην κυβερνητική πρακτική, ήταν πράσινη πολιτική πράσινων αλόγων. Πράσινοι παράδεισοι που έχουν μείνει στις μακέτες και ανοιχτά παράθυρα που παραμένουν κλειστά και καθαρός αέρας δεν έχει μπει ακόμα. Τι χρειάζεται για να γεμίσει πράσινο μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα; Σωστός σχεδιασμός, έλεγχος και έντιμοι πολίτες που θα ενδιαφέρονται να αλλάξουν τον τόπο. Ας δούμε όμως και τι πρέπει να κάνουμε εμείς από την πλευρά μας για να δώσουμε λίγο πράσινο στο τσιμεντοποιημένο σώμα των πόλεων που ζούμε.

Περισσότερο λοιπόν από ποτέ εξαιτίας της εκτεταμένης μόλυνσης του πλανήτη και των πυρκαγιών είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας πρασίνου. Ξεκινώντας από τα μπαλκόνια και φτάνοντας μέχρι τις ταράτσες και τις στέγες των σπιτιών. Το πράσινο καθορίζει την ποιότητα ζωής. Στην Αθήνα η αντιστοιχία πρασίνου για κάθε κάτοικο είναι 2,5 τ.μ. για κάθε κάτοικο με ελάχιστο απαιτούμενο όριο επιβίωσης τα 10 τ.μ.  βάζοντας την Αθήνα στην κατώτερη θέση της λίστας όλων των ευρωπαϊκών πόλεων.

Το πράσινο είναι από τα βασικότερα φίλτρα που συγκρατούν τους ρύπους του αέρα και ένα μεγάλο μέρος της σκόνης. Για παράδειγμα 100 στρέμματα πρασίνου κρατούν 4 τόνους σκόνης το χρόνο το οποίο εκλεπτύνεται μετά στο χώμα σαν οργανική ουσία. Επίσης σημαντική είναι και η συγκράτηση του μικροβιακού φορτίου. Έρευνες έχουν δείξει  ότι τα παθογόνα μικρόβια μειώνονται μέχρι και 10%.

Το πράσινο εξοικονομεί μέχρι 50% ενέργεια γιατί μειώνει την ανάγκη χρήσης κλιματιστικού. Δρα σαν φυσικό μονωτικό και με εξαιρετική μάλιστα απόδοση. Παράλληλα οι πράσινες στέγες προστατεύουν και τη φυσική μόνωση του κτιρίου από υγρασία και ηχορύπανση.

Η ευρωπαϊκή ένωση προς το παρόν επιδοτεί μόνο τα δημόσια κτίρια για τέτοιου είδους κατασκευές αν και θα έπρεπε στο πλαίσιο της αλλαγής των κτιρίων σε οικολογικά να δίνεται μια βοήθεια και σε ιδιώτες. Στη χώρα μας έχουμε τέτοια παραδείγματα όπως οι ταράτσες του κτιρίου του Δήμου Αθηναίων, του ΗΣΑΠ, του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και κάποιοι ιδιώτες αρχίζουν να κατανοούν  τη χρησιμότητα και τα οφέλη από ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ας δούμε όμως τι είναι οι πράσινες στέγες. Αντί να γεμίζουμε τη βεράντα μας με γλάστρες, βάζουμε μια ειδική μόνωση, βάζουμε κατάλληλα υλικά και μετατρέπουμε την ταράτσα μας σε έναν πραγματικό κήπο. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό υπόστρωμα φυτεύουμε όπως θα φυτεύαμε σε έναν πραγματικό κήπο και έτσι η ταράτσα μας μπορεί να μετατραπεί σε ένα χώρο πρασίνου με γκαζόν και εμείς να μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε πρωί τον καφέ μας ή το πρωινό μας στον ιδιόκτητο κήπο μας!

Μια εναλλακτική γρήγορη λύση για όλα τα βαλάντια ανάλογα βέβαια με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, την ποικιλία του γκαζόν, τα τετραγωνικά που θα καλύψουμε ή τις γλάστρες που θα χρησιμοποιήσουμε..

Το κόστος μιας πράσινης στέγης ξεκινάει από 80 ευρώ το τετραγωνικό και η διάρκεια ζωής της φτάνει τη διάρκεια ζωής του κτιρίου.

Η συντήρηση μιας πράσινης στέγης είναι ακριβώς ιδία με τη συντήρηση που θα είχε ένας οποιοσδήποτε κήπος. Μια πράσινη στέγη ημι-εντατικού τύπου μπορεί να έχει από μια επιφάνεια γκαζόν με στοιχειώδεις φυτεύσεις και με λιγότερο υδροβόρα φυτά οπότε και λιγότερη κατανάλωση νερού.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου