ΣΤΗ ΓΥΑΛΑ ΟΙ (ΑΝΤΙ)ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Μοίρασε το

Η εφευρετικότητα και η πρωτοτυπία των Ελλήνων πάντα με ξάφνιαζε. Πόσο μάλλον τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας…

Δεν χρειάζεται φιλοσοφία για να σκεφτεί κανείς το ξάφνιασμα Ευρωπαίου επιχειρηματία όταν θα μάθαινε για την πατέντα των μεταχρονολογημένων επιταγών (του «βερεσέ με σφραγίδα» ή του «ολίγον οφειλέτης»…). Ούτε χρειάζεται φαντασία να αναλογιστεί τι θα συμβεί στους ανυποψίαστους τουρίστες όταν θα δουν τα γυάλινα κλουβιά στα μπαρ και στα εστιατόρια που θα πάνε για διασκέδαση το καλοκαίρι.
Για άλλη μια φορά η ελληνική εφευρετικότητα θα τους κτυπήσει κατακούτελα, πριν τους κτυπήσει ο ήλιος. Κι εκτός από τα ελληνικά αξιοθέατα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους Έλληνες καπνιστές στη γυάλα. Η Ελλάδα ένα απέραντο ενυδρείο με αυτό το περίεργο είδος ανθρώπων που τείνει προς εξαφάνιση παγκοσμίως.Ωστόσο, η… πρόοδος είναι ευδιάκριτη. Έτσι, αν η πατέντα των μεταχρονολογημένων επιταγών – όπως κι οι περισσότερες ελληνικές πατέντες – ανήκει γενικά στο ελληνικό δαιμόνιο κι όχι σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, στην περίπτωση της (αντι)καπνιστικής γυάλας και πρόσωπο υπάρχει και ονοματεπώνυμο έχει.

Πρόκειται για τον Πολύκαρπο Αδαμίδη (διόλου τυχαία μάλλον η ποντιακή καταγωγή που υποκρύπτει το όνομά του) ο οποίος στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή κατά του Καπνίσματος «Σπύρος Δοξιάδης- Γιώργος Γεννηματάς» για τα νέα μέτρα μερικής απαγόρευσης του καπνίσματος, εισηγήθηκε τα γυάλινα διαχωριστικά.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως βάση της πρότασης, οι εσωτερικοί χώροι καπνιστών θα απομονώνονται από το υπόλοιπο κατάστημα με ξεχωριστή, εσωτερική είσοδο και πιθανότατα γυάλινα χωρίσματα ορισμένου ύψους, ανάλογα με την κατά περίπτωση αρχιτεκτονική μελέτη, ενώ δεν θα είναι επιτρεπτό να υπερβούν το 40% της επιφάνειας του κάθε καταστήματος. Σύμφωνα με την ίδια τοποθέτηση, η επιφάνεια του καταστήματος όταν υπερβαίνει τα 70 τ.μ. θα υπολογίζεται χωρίς την κουζίνα, τους αποθηκευτικούς χώρους ή άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Είναι προφανές ότι η πρόταση ανακούφισε τον Δημήτρη Αβραμόπουλου που βρήκε ένα τρόπο να τα χει καλά με όλους και με όλα. Ούτε να δυσαρεστήσει τους καπνιστές ψηφοφόρους του με ανούσιες απαγορεύσεις, αλλά ούτε και να φανεί επαρχιώτης πολιτικός που δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών και κυρίως τις νέες απαιτήσεις των… εκπολιτισμένων αντικαπνιστών που αρχίζουν πλέον να γίνονται της μόδας.

Προηγουμένως βεβαίως ο υπουργός είχε φροντίσει να αποδείξει τη δημοκρατική του ευαισθησία και το σεβασμό του στο free willing, υπογράφοντας μέτρο που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες μπαρ ή χώρων εστίασης κάτω των 70 τ.μ. να δηλώσουν ως τα τέλη Ιουνίου αν ο χώρος τους θα απευθύνεται σε καπνιστές ή μη καπνιστές πελάτες.

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου