“Ελληνικό θαύμα” στο Νταβός!

Ο Πάνος Μαυρίδης σημειώνει ότι ακόμα κι αν εμπεριείχε δόσεις υπερβολής ή αβρότητας η αναφορά του Borge Brende, Προέδρου του Φόρουμ Νταβός, σε "ελληνικό θαύμα" δεν θα πρέπει να μας χαλάει... new deal

Μοίρασε το

Ο Πάνος Μαυρίδης σημειώνει ότι ακόμα κι αν εμπεριείχε δόσεις υπερβολής ή αβρότητας η αναφορά του Borge Brende, Προέδρου του Φόρουμ Νταβός, σε “ελληνικό θαύμα” δεν θα πρέπει να μας χαλάει…


 

Είναι αλήθεια ότι οι αβρότητες δεν έλειψαν στο Νταβός. Και ο οικοδεσπότης του Φόρουμ Borge Brende δεν είχε σοβαρούς λόγους να μην υπερβάλει κάπως παραπάνω.

Δεν είναι βέβαιο που ακριβώς διαπίστωσε το “ελληνικό θαύμα”, όταν συνομιλούσε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά όχι πως πρέπει και να μας χαλάει.

Η παγκόσμια οικονομία άλλωστε στηρίζεται εν πολλοίς στην προσδοκία και την αισιοδοξία. Όταν καλλιεργείς προσδοκία και εκπέμπεις αισιοδοξία, έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα.

Και το ένα μετά το άλλο, μικρά βήματα, δημιουργούν την εικόνα που απαιτείται να διαμορφώσουν οι διαχειριστές κεφαλαίων για να πιστώσουν με εμπιστοσύνη την ελληνική οικονομία.

Η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε λίγες μέρες μετά την ιστορική ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο που προκάλεσε διεθνή αίσθηση. Ακολούθησε η βράβευση του στο Harvard και μετά το Φόρουμ στο Νταβός.

Αν μη τι άλλο και μόνο για λόγους δημοσιότητας, ο Borge Brende είχε κάθε λόγο να βρεθεί σε ανοικτή συζήτηση με το πρόσωπο των ημερών. Γιατί πράγματι η υπερδραστηριότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού τον έχει καταστήσει διεθνώς πρόσωπο των ημερών. Να ναι καλά και ο Σουλτάνος που βοηθάει σε αυτό…

Ακόμα λοιπόν και αν κάποιοι κακοπροαίρετοι ισχυρίζονται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει προσωπικές δημόσιες σχέσεις, το γεγονός ότι το κάνει ως Έλληνας Πρωθυπουργός έχει τη σημασία του. Είπαμε, η παγκόσμια οικονομία στηρίζεται στην προσδοκία.

Η εικόνα ενός σύγχρονου ηγέτη αντανακλάται σε μια χώρα που μπορεί να μην είναι ακριβώς τόσο σύγχρονη, αλλά που εν πάση περιπτώσει αισιοδοξεί να γίνει. Θεμιτό και καθόλου ενοχλητικό (για τους περισσότερους Έλληνες ίσως…)

Διότι ποιος δεν θα ήθελε μια Ελλάδα που επιστρέφει;

Ποιος δεν θέλει μια Ελλάδα να κάνει άλματα στον μετασχηματισμό της οικονομίας της, να προσελκύει επενδύσεις οικονομικών κολοσσών, να κερδίζει τη διεθνή αναγνώριση και εμπιστοσύνη;

Ακόμα και “μαγική εικόνα” να είναι όπως κάποιοι έχουν την πολιτική ιδιοτέλεια να ισχυρίζονται, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο να φιλοτεχνείται για την Ελλάδα μια εικόνα ενός κράτους που αναπτύσσει τον τεχνολογικό τομέα της, ενισχύει τη δυναμική νεοφυών επιχειρήσεων, ψηφιοποιεί το Κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες της, διευκολύνει τις επενδύσεις, διαθέτει υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό και το κυριότερο δείχνει αποφασισμένη να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις και να προκόψει.

Γιατί σε αυτού του είδους την αποφασιστικότητα βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας. 

Κατά τα άλλα, η Ελλάδα συγκεντρώνει πράγματι τις προϋποθέσεις να κάνει το θαύμα. Είναι το σύνθετο στρατηγικό πλεονέκτημα που προσφέρει η γεωγραφική της θέση. Ένα πλεονέκτημα που καθίσταται εμφανές στην ιστορική συγκυρία που βιώνουμε.

Προφανώς, ωστόσο, το όποιο πλεονέκτημα δεν καθίσταται εμφανές από μόνο του! Χρειάζεται κι αυτός που το διαθέτει να το αναδείξει.

Αυτό προσπαθεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Άλλοτε, με επιτυχία, άλλοτε με λιγότερη επιτυχία. Αλλά πάντως το προσπαθεί. Και αυτό συνιστά για όσους γνωρίζουμε την ελληνική πραγματικότητα ένα “ελληνικό θαύμα”…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου