ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Μοίρασε το

Εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνηείπε το 1935 ο Νικόλαος Πλαστήρας επισκεπτόμενος τη γενέτειρά του και αντικρύζοντας την καταστροφή της περιοχής από τις πλημμύρες λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων. Και έτσι έγινε, με επίσημο όνομα “Λίμνη Ταυρωπού” από τον ομώνυμο ποταμό στην αρχή του οποίου κατασκευάστηκε το φράγμα για να συγκρατεί τα νερά. Το όνομα όμως με το οποίο όλοι την γνωρίζουν είναι αυτό του στρατιωτικού και πολιτικού του οποίου ιδέα ήταν η κατασκευή της. Αναφερόμαστε στην τεχνητή λίμνη Ν. Πλαστήρα, στο δυτικό τμήμα του νομού Καρδίτσας, η οποία άλλαξε όχι μόνο την εικόνα της γύρω περιοχής αλλά και όλη την οικονομία της. Αποτελεί αγαπημένο χειμερινό προορισμό για οικογένειες και λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Και πως να μην είναι άλλωστε αφού καταφέρνει και συνδυάζει το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό κάλλος και την ηρεμία της φύσης με πολλές υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ιππασία, τοξοβολία κ.ά.).

Γιατί όμως οι τουρίστες την επιλέγουν ως προορισμό και τι είναι αυτό που τους μένειως ανάμνηση από αυτόν; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έρχεται να δώσει η έρευνα της Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτας Κόκκαλη σχετικά με την αναπαράστασηπου έχουν για τη λίμνη Πλαστήρα οι τουρίστες που την επισκέπτονται. Μέρος της έρευνας, η οποία καταλήγει σε σημαντικά συμπεράσματα για το μέρος, δημοσιεύουμε παρακάτω.

[quote text_size=”small”]

Με τον όρο αναπαράσταση προορισμού εννοούμε, χονδρικώς, τις εντυπώσεις που έχουν αποκομίσει οι τουρίστες γι΄αυτόν. Το αποτύπωμα μιας περιοχής στη μνήμη κάποιου πολλές φορές παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στη διαφήμιση του μέρους και στις μέρες μας οι κυριότεροι προορισμοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους ακόμα και σε αυτό.

[/quote]

Η αναπαράσταση ενός συγκεκριμένου προορισμού διαμορφώνεται τόσο μέσα από τις γνώσεις και τις πεποιθήσεις του ατόμου-τουρίστα όσο και μέσα από τα συναισθήματα του για τον προορισμό, που με τη σειρά τους διαμορφώνονται από ποικίλους παράγοντες όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, η οικονομική τους κατάσταση, κ.ά. Τα δεδομένα της έρευνας συλλέχθηκαν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων με τη χρήση ερωτηματολογίου σε τουρίστες που διανυκτέρευσαν σε κάποιο από τα καταλύματα της περιοχής έρευνας τουλάχιστον για μία νύχτα.

Η κατανομή μεταξύ των ανδρών και γυναικών εμφανίζεται ισομερής, στην πλειοψηφία τους είναι παντρεμένοι, με ανώτατη και ανώτερη μόρφωση και προέρχονται από όλα τα επίπεδα εισοδήματος. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ήταν κατ’ επανάληψη τουρίστες και είχαν θετική έως πολύ πάρα πολύ θετική εικόνα για την περιοχή την οποία είχαν επισκεφτεί. Επιπλέον, όλοι οι τουρίστες ήταν Έλληνες, κυρίως κάτοικοι των δύο μεγάλων ελληνικών αστικών κέντρων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι πραγματοποίησαν δύο διανυκτερεύσεις, κυρίως με φίλους ή με την οικογένειά τους. Οι κύριοι λόγοι για την επίσκεψη της περιοχής μελέτης ήταν: i) η φήμη της, ii) η σύσταση από φίλους και γνωστούς και iii) προηγούμενη επίσκεψή τους εκεί.

Επίσης, από την έρευνα της Δρ Κόκκαλη για τη λίμνη Πλαστήρα προέκυψε πως οι παράγοντες Διαμονή, Πολιτισμός και αξιοθέατα, Τοπική κουζίνα και Φύση έχουν σημαντική θετική επίδραση σε σχέση με την αντίληψη των τουριστών ως προς την ελκυστικότητα του μέρους. Αντίθετα, οι παράγοντες Τοπικά προϊόντα και Τηλεπικοινωνίεςδεν έχουν. Σε ότι αφορά τα Τοπικά προϊόντα, μπορεί να υποστηριχθεί πως ενώ αυτά υπάρχουν η προβολή και εμπορία τους δεν είναι ανεπτυγμένες σε ικανοποιητικό βαθμό. Τέλος, όσον αφορά στον παράγοντα Τηλεπικοινωνίες μπορούμε να θεωρήσουμε πως οι τουρίστες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα λόγω της σύντομης διαμονής τους όσο και ότι ο κύριος λόγος επίσκεψής τους είναι να χαλαρώσουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, στο βαθμό που ο πληθυσμός-στόχος είναι νεαρά άτομα αυτό μπορεί να αποτελέσει ζήτημα προβληματισμού.

Όλα τα παραπάνω ευρήματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε μάλιστα και σε επιστημονικό περιοδικό του εξωτερικού, θεωρούνται σημαντικά για τη λήψη αποφάσεων. Μπορεί να οδηγήσουν σε μια πιο αποτελεσματική ανάπτυξη του μάρκετινγκ από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τους τουρίστες καθώς και της στρατηγικής σχετικά με την τοποθέτηση της εν λόγω περιοχής στην τουριστική αγορά. Ωστόσο, καταλήγει η ερευνήτρια, πρέπει να τονιστεί ότι το μάρκετινγκ για τη λίμνη, λόγω των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών ιδιαιτεροτήτων της, δεν πρέπει να έχει ως αποκλειστικό του στόχο την αύξηση της εισροής τουριστών στην περιοχή.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου