Οι Κύπριοι ψήφισαν προσωπικότητα!

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης εντοπίζει μια αλλαγή στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Την αφορμή δίνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου είναι η προσωπικότητα που επέλεξαν οι Κύπριοι, πέρα από τα κόμματα. Κι αυτό επιτρέπει το συμπέρασμα πως πλέον οι πολίτες είναι οι πρωταγωνιστές. new deal

Μοίρασε το

Ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης εντοπίζει μια αλλαγή στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Την αφορμή δίνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου είναι η προσωπικότητα που επέλεξαν οι Κύπριοι, πέρα από τα κόμματα. Κι αυτό επιτρέπει το συμπέρασμα πως πλέον οι πολίτες είναι οι πρωταγωνιστές.


Οι εκλογές στην Κύπρο έδωσαν το μήνυμα, ότι οι προσωπικότητες των υποψηφίων είναι πάνω από κόμματα και χρώματα. Αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα. Τα κόμματα στο περιθώριο και οι πολίτες πρωταγωνιστές.

Νέος πρόεδρος της Κύπρου εξελέγη, στον δεύτερο γύρο, ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Στην αντιπολίτευση, για πρώτη φορά μετά από το 38 χρόνια, τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο όγδοος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του απερχόμενου προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη και διπλωμάτης καριέρας στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών. Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη προσέλκυσε το 51,9% των ψήφων τη δεύτερη Κυριακή.

“Η Ελλάδα είναι το στήριγμά μας και ο ανιδιοτελής μας σύμμαχος. Οι σχέσεις μας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σε όλους τους τομείς”, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στην πρώτη του ομιλία.

 Όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, προτεραιότητα του είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της Κύπρου, σημειώνοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης όσων των τίμησαν με την ψήφο τους. Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές του προς το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, καθώς και οι ευχαριστίες του προς τον απερχόμενο πρόεδρο κ. Αναστασιάδη.

Ο ανθυποψήφιός  του – επίσης διπλωμάτης – κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης εξασφάλισε το 48,1% των ψηφισάντων, με την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς ΑΚΕΛ. Στον πρώτο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή, Χριστοδουλίδης και Μαυρογιάννης  είχαν λάβει ποσοστά 32% και 29,6% αντίστοιχα.

Η πλάστιγγα υπέρ του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη έγειρε στη δεύτερη Κυριακή από τις ψήφους του μεγάλου κόμματος της Δεξιάς, το ΔΗΣΥ, ο υποψήφιος του οποίου είχε αποκλειστεί από την επαναληπτική εκλογή. Συγκεκριμένα, εφτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ φαίνεται να κατευθύνθηκαν στην υποψηφιότητα του προερχόμενου από τον ΔΗΣΥ κ. Χριστοδουλίδη, παρά την έκκληση του προέδρου του κόμματος, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, να μην δοθεί ψήφος στον κ. Χριστοδουλίδη.

Η κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να αξιοποιήσει στελέχη από τα μικρά κόμματα του κέντρου που τον υποστήριξαν (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΔΗΠΑ). Για πρώτη φορά από το 1985 τα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου, το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, παραμένουν στην αντιπολίτευση.

Η νέα εποχή στην Κύπρο είναι γεμάτη από προκλήσεις και ο νέος πρόεδρος καλείται να ανταποκριθεί με επιτυχία στα καθήκοντα του. Διαθέτει εμπειρία, έχει κοντά του αξιόλογα στελέχη και η πρόθεση του να αναθέσει μεγάλο αριθμό υπουργείων, όπως φημολογείται, σε πρόσωπα από την κοινωνία των πολιτών είναι αξιέπαινη.

Τα κόμματα καλούνται να ανασυνταχθούν και να δουν το μέλλον τους με διαφορετική οπτική γωνία. Οι πολίτες είναι πρωταγωνιστές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου