Ο συνδυασμός του γαλακτικού βάκιλλου (Lactobacillus bulgaricus) και ενός γαλακτικού στρεπτόκοκκου (Streptococcus thermophilus) έχει ως αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα δροσερό όσο και γευστικό τρόφιμο, το γνωστό μας γιαούρτι. H προέλευσή του; Πιθανότατα από περιοχές που σήμερα ανήκουν στην Τουρκία. Tο γιαούρτι είναι πολύ καλή πηγή ζωϊκών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες του είναι περισσότερο εύπεπτες από εκείνες του γάλακτος, γεγονός που αποδίδεται στις μεταβολές που προκαλούνται κυρίως κατά τη ζύμωση του γάλακτος.
Τα οφέλη του για την υγεία; Πολλά καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες Α/ Β2/ Β12. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, το ελληνικό γιαούρτι έχει “μπει” στα κυλικεία των σχολείων ως μέσο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας των παιδιών. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη συνήθως ανέχονται το γιαούρτι γιατί η λακτόζη που περιέχει σε ποσοστό 30-40% έχει ζυμωθεί από τα βακτήρια και έχει μετατραπεί σε γαλακτικό οξύ. Σε αυτό οφείλεται και ότι το γιαούρτι σαν τροφή έχει λίγες θερμίδες χωρίς όμως να υστερεί σε θρεπτική αξία. Η κατανάλωσή του μειώνει τη χοληστερίνη ενώ τα βακτήρια που έχει συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και προφυλάσσουν από τη δημιουργία παθογόνων του ουροποιητικού συστήματος (ιδίως όταν το άτομο βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά).
Ανάλογα με το είδος του γάλακτος από το οποίο είναι φτιαγμένο, το γιαούρτι διακρίνεται σε αγελαδινό (που είναι και το πιο συνηθισμένο πλέον), πρόβειο και κατσικίσιο. Στην Αίγυπτο και την Ινδία, πάντως, το φτιάχνουν από γάλα βούβαλου. Επίσης, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του χωρίζεται σε:
-
Παραδοσιακό, είτε αγελαδινό είτε πρόβειο. Έχει πέτσα και είναι πλήρες σε λιπαρά (4% έως 7%).
-
Στραγγιστό, που είναι συνήθως αγελαδινό. Λέγεται έτσι γιατί στραγγίζεται το γιαούρτι και αποβάλλεται ο ορός του γάλακτος με αποτέλεσμα να γίνεται πιο πηκτό. Μπορεί να έχει διάφορα λιπαρά (ακόμα και 10% όταν έχει προστεθεί και ανθόγαλα).
-
Set (συνεκτικό) ή stirred (αναμεμειγμένο), που είναι κυρίως αγελαδινό. Περιέχει αρκετό νερό και είναι πιο “ελαφρύ” σε λιπαρά από τα πλήρη (0% έως 4%).
Ακόμη, υπάρχουν και τα επιδόρπια γιαουρτιού (περιέχουν και διάφορα άλλα συστατικά όπως σοκολάτα, φρούτα, μπισκότα κ.λπ.), τα βρεφικά και παιδικά γιαούρτια, τα εμπλουτισμένα γιαούρτια (π.χ. με βιταμίνες, σίδηρο) και το ξινόγαλο.
Τα τελευταία 3 χρόνια “έγινε μόδα” ένα πολύ δροσιστικό και εύγευστο γλύκισμα γιαουρτιού, το Frozen Yogurt. Αν λοιπόν έχετε κανονίσει παρέα για το σπίτι και βρίσκεστε μακριά από ένα κατάστημα με Frozen ή αν θέλετε να είστε σίγουροι για την παρασκευή του, ιδού μια εύκολη συνταγή από το Pandespani.
Υλικά:
1 λίτρο στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες)
350 γρ. ζάχαρη
Παρασκευή:
Βάζετε τη ζάχαρη και το γιαούρτι σε ένα μεγάλο και σχετικά βαθύ μπωλ. Χτυπάτε με το μίξερ για 10 -12 λεπτά για να μεγαλώσει ο όγκος του γιαουρτιού. Με ένα κουτάλι προσθέτετε μέσα στο αφράτο γιαούρτι όποιο συστατικό προτιμάτε (αμύγδαλα, καρύδια, φράουλες, σπασμένα μπισκότα Oreo, διάφορα φρούτα, τρούφα, κ.ά.) ώστε να πάνε παντού. Χύνετε το μείγμα σε ένα τάπερ και το βάζετε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες.
Αν πάλι δεν έχετε όρεξη για να φάτε το γιαούρτι και τυχαίνει να νιώθετε το πρόσωπό σας να σας “τραβάει”, η παρακάτω ενυδατική μάσκα θα απαλύνει την επιδερμίδα σας. Ανακατέψτε 1 κουταλιά γιαούρτι και 1 κουταλιά μέλι. Απλώστε το μείγμα σε νωπή επιδερμίδα και αφήστε το για 10 λεπτά πριν το ξεβγάλετε. Τέλος, αν θέλετε να επαναφέρετε τη φωτεινότητα στο δέρμα σας και να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα χρησιμοποιήστε μία φορά την εβδομάδα το εξής scrub: 1/4 του φλυτζανιού γιαούρτι και 1/4 του φλυτζανιού καρύδια αλεσμένα σε σκόνη. Αναμείξτε καλά τα υλικά, απλώστε το μείγμα σε υγρό πρόσωπο, κάντε ελαφρύ μασάζ και ξεβγάλτε καλά.
Και μην ξεχνάτε πως το γιαούρτι είναι ένα φυσικό καταπραϋντικό των ηλιακών εγκαυμάτων!