ΜΑΝΙΤΑΡΙ ΤΟ ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ

Μοίρασε το

Είναι μύκητες βρώσιμοι, συνήθως ομβρελοειδούς μορφής, με σχεδόν μηδενικό λίπος, πολλά αντιοξειδωτικά και υψηλής ποιότητας πρωτεϊνη. Ειδικά οι πρωτεΐνες τους, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι πολύ ανώτερες από τις φυτικές και για το λόγο αυτό οι χορτοφάγοι τα επιλέγουν ως αντικατάστατο του κρέατος. Αναφερόμαστε, φυσικά, στα μανιτάρια τα οποία θεωρούνταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους πως ήταν το ελιξήριο της νεότητας!

Στα θετικά τους, επίσης, είναι η ύπαρξη βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος, σημαντικών παραγόντων στην πρόληψη της αναιμίας. Τα μανιτάρια περιέχουν, επίσης, χαλκό (αντιοξειδωτικό) ο οποίος συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, και σε υψηλές ποσότητες τη λιποδιαλυτή βιταμίνη D η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποτελούν, ακόμη, ιδανική τροφή για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς έχουν άφθονο κάλιο και ελάχιστο νάτριο.

Ορισμένα από τα είδη των μανιταριών είναι βρώσιμα. Άλλα είδη απλά έχουν δυσάρεστη γεύση και δεν τρώγονται, άλλα είναι παραισθησιογόνα, άλλα μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές και υπάρχουν, βέβαια, και τα δηλητηριώδη. Τα αυτοφυόμενα στα λιβάδια και τα δάση ονομάζονται “Fungo epigeo” και τα υπογείως αναπτυσσόμενα, τα οποία απαιτούν για τη συλλογή τους ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, “Τρούφες”. Από τα πιο σπάνια, διάσημα και ακριβά μανιτάρια στον κόσμο είναι η μαύρη τρούφα Perigord, που φυτρώνει στην ομώνυμη περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 150 είδη εδώδιμων μανιταριών. Μερικά από αυτά είναι τα εξής: Morchella deliciosa και elata, Boletus edulis (Βασιλομανίταρο), Cantharellus cibarius, Pleurotus ostreatus (Ελατομανίτης, Αρτικίτης), Portobello, Crimini κ.ά.

Αν θέλετε να γνωρίσετε ένα προς ένα τα είδη των μανιταριών της Ελλάδας, και μάλιστα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το “Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών” της Καλαμπάκας. Λειτουργεί μόλις λίγους μήνες, σε έναν χώρο έκτασης 1.100 τ.μ, με στόχο τι άλλο; Μα την ευαισθητοποίηση του κοινού για το φυσικό περιβάλλον μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων και σεμιναρίων καθώς και δραστηριοτήτων που φέρνουν τον άνθρωπο σε επαφή με τη φύση. Στο μουσείο θα βρείτε μια πλούσια συλλογή από γλυπτά-αντίγραφα μανιταριών, κατασκευασμένα από ντόπιους γλύπτες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διατηρούν απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά. Παρουσιάζονται, μάλιστα, σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους για να είναι πιο εύκολο να διαμορφωθεί μια πλήρης εικόνα του κύκλου ζωής τους. Επίσης, εκθέτονται με βάση το οικοσύστημα στο οποίο φύεται το κάθε είδος (οξιά, πεύκο, έλατο, δρυς, κ.λπ.).

Ακόμη, το μουσείο διαθέτει συλλογή θηλαστικών ζώων και πτηνών που ζουν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες ηπείρους. Όλες οι συλλογές παρουσιάζονται μέσα από διοράματα τα οποία αναπαριστούν με μεγάλη ακρίβεια το φυσικό περιβάλλον, με την όλη τοποθέτηση των εκθεμάτων να “δίνει” ένα άριστο αποτέλεσμα. Και πριν φύγετε από το μουσείο, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας ένα αναμνηστικό ή κάποιο από τα τρόφιμα-προϊόντα από μανιτάρια που πωλούνται εκεί.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Ποτέ δεν συλλέγουμε μανιτάρια μόνοι μας παρά μόνο παρουσία ενός έμπειρου μανιταροσυλλέκτη!

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου