Τα λαχανικά και τα φρούτα της Άνοιξης

Η Μελίνα Κριτσωτάκη μας παρουσιάζει τα φρούτα και τα λαχανικά της άνοιξης. Φράουλες, αγκινάρες, σπανάκι, παντζάρια έχουν αυτή την εποχή την τιμητική τους. Ενημερωθείτε, λοιπόν, για να είστε ο νικητής στη μάχη με τον μανάβη! new deal

Μοίρασε το

Η Μελίνα Κριτσωτάκη μας παρουσιάζει τα φρούτα και τα λαχανικά της άνοιξης. Φράουλες, αγκινάρες, σπανάκι, παντζάρια έχουν αυτή την εποχή την τιμητική τους. Ενημερωθείτε, λοιπόν, για να είστε ο νικητής στη μάχη με τον μανάβη!


Άνοιξη … Η εποχή που φυλάμε, πια, τα χοντρά ρούχα του χειμώνα. Που η φύση αρχίζει να ανθίζει και απολαμβάνουμε, πλέον, τις κυριακάτικες βόλτες στη λιακάδα. Που γραφόμαστε γυμναστήριο ή ξεκινάμε δίαιτες γιατί το καλοκαίρι πλησιάζει. Ουπς … Δίαιτα, δλδ πιο υγιεινά φαγητά; Κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων; Ποια από αυτά είναι, όμως, “της εποχής” ώστε να είμαστε και σίγουροι ότι θα προσλάβουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά τους στοιχεία; Μην αγχώνεστε … ιδού οι απαντήσεις για να κερδίσετε τη μάχη με τον μανάβη!

Φράουλες

Κόκκινες, ζουμερές, λαχταριστές και γεμάτες βιταμίνη C, Α, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. Επιπρόσθετα, περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι γλυκιές, έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες οι οποίες φαίνεται πως μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι γεμάτα φυτικές ίνες, βιταμίνες (Β6, C, A) αλλά και ανόργανα στοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Επιπρόσθετα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού που μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα (πχ. καρδιακές νόσους και καρκίνο).

Αγκινάρες

Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, καλίου, νατρίου καθώς και βιταμινών Α, Β6 και C. Ακόμη, βοηθούν το μεταβολισμό και δρουν ως φυσικό διουρητικό έναντι της κατακράτησης υγρών.

Βερίκοκα

Κυκλοφορούν στην αγορά προς το τέλος της άνοιξης και παρόλο που είναι φρούτα μικρά σε μέγεθος, είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν φυτικές ίνες, β – καροτένιο, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη Α και C. Δεν έχουν πολλές θερμίδες ενώ είναι πλούσια σε μαγνήσιο και ασβέστιο. Η κατανάλωσή τους ενισχύει το δέρμα, την πέψη, βοηθούν στην ισορροπία των υγρών του σώματος και θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στα καρδιαγγειακά.

Ραπανάκια

Πηγή βιταμίνης C και ανθοκυανινών οι οποίες φαίνεται πως ευνοούν την καύση του λίπους καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, κακής χοληστερόλης και διάφορων φλεγμονών.

Κεράσια

Είναι ολιγοθερμικά και πολύ γλυκά. Αντιοξειδωτικά φουλ και γεμάτα βιταμίνες (Α, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β). Επίσης, περιέχουν μαγνήσιο, σίδηρο και κάλιο. Η κατανάλωσή τους οφελεί την πέψη, επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων καθώς παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι αποτοξινωτικά για το συκώτι και τα νεφρά.

Σμέουρα

Με λίγες θερμίδες και λιπαρά αλλά γεμάτα φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, σίδηρο, χαλκό και μαγνήσιο. Είναι τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ανθοκυανίνες τα οποία δρουν ενάντια σε διάφορες ασθένειες.

Σπανάκι

Πολύ καλή πηγή βιταμινών (Κ, Α και C) που είναι ασπίδα σε παθήσεις των ματιών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη Ε, φώσφορο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο.

Κουκιά

Τα κουκιά είναι γεμάτα πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αποτελούν πηγή θρεπτικών συστατικών όπως η θειαμίνη, η βιταμίνη Β6, το σελήνιο και το μαγνήσιο. Όπως ο αρακάς, έτσι και τα κουκιά αποτελούν πολύ καλή επιλογή κατά την διάρκεια της νηστείας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτική πρωτεΐνη.

Παντζάρι

Τα παντζάρια περιέχουν υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φολικό οξύ. Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός τους βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό.

Σέσκουλο

Περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά όπως ανθοκυανίνες, βιταμίνες (C, Κ, Β1, Β2, Β6), κάλιο και σίδηρο. Αντικαθιστά το σπανάκι σε περιεκτικότητα φυτικών ινών οι οποίες ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στο αδυνάτισμα.

Μούσμουλα ή Δέσπολα

Τα βρίσκουμε στην αγορά το Μάϊο. Έχουν λίγες θερμίδες και συναντώνται, συχνά, σε δίαιτες για απώλεια βάρους. Αποτελούν πηγή φυτικών ινών που οφελούν τη σωστή λειτουργία του εντέρου μειώνοντας τις επιδράσεις των τοξινών σε αυτό. Παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Α (καλή υγεία δέρματος, ανάπτυξη οστών και δοντιών, προστασία από οξειδωτικό στρες) και περιέχουν, ακόμη, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο και βιταμίνη Β6. Έχουν, σε καλές ποσότητες, σίδηρο και φυλλικό οξύ (ευνοούν το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων) αλλά και βιταμίνη C η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αρακάς

Ο φρέσκος αρακάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους και τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Α, Κ, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο, καροτενοειδή και πολυφαινόλες. Γεμάτος, ακόμη, αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ρόκα

Αν και πικρή, έχει πολλά οφέλη. Πηγή φυτικών ινών και, μάλιστα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα φυλλώδη λαχανικά έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οξαλικά. Περιέχει, επιπλέον, βιταμίνες (Κ, C), βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου