Κανέλα το δώρο σε θεούς και βασιλείς

Η Μελίνα Κριτσωτάκη μας “συστήνει” την κανέλα. Πρόκειται για ένα μπαχαρικό με έντονη γεύση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προσφέρονταν ως δώρο σε θεούς και βασιλείς. Σε συνδυασμό με το μέλι δίνει πολλά οφέλη ενώ η κανελάδα (σιρόπι κανέλας) ζεσταίνει, αμέσως, από το κρύο. new deal

Μοίρασε το

Η Μελίνα Κριτσωτάκη μας “συστήνει” την κανέλα. Πρόκειται για ένα μπαχαρικό με έντονη γεύση και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προσφέρονταν ως δώρο σε θεούς και βασιλείς. Σε συνδυασμό με το μέλι δίνει πολλά οφέλη ενώ η κανελάδα (σιρόπι κανέλας) ζεσταίνει, αμέσως, από το κρύο. 


“Η Αφροδίτη ήταν η πιο όμορφη γυναίκα. Γι’ αυτό και η κανέλα είναι και πικρή

και γλυκιά. Όπως όλες οι γυναίκες”, έλεγε ο Κωνσταντινοπολίτης παππούς στον μικρό Φάνη στην ταινία “Πολίτικη κουζίνα”, όταν του μάθαινε τη σημασία των διαφόρων καρυκευμάτων στα φαγητά. Η κανέλα (Cinnamomum sp.) είναι ένα μοναδικό σε ιδιότητες μπαχαρικό με χαρακτηριστική, έντονη μυρωδιά και γεύση. Εισαγόταν από το 2000 π.Χ, από την Αίγυπτο, ως δώρο για θεούς και βασιλείς. Υπάρχουν διάφορα είδη της, τα πιο γνωστά είναι 2. Η Κεϋλάνης (αυθεντική) και η Κασσίας (προέρχεται από Κίνα). Κατά τον Ηρόδοτο, η κανέλα φύτρωνε στην Αραβία, μαζί με λιβάνι, μύρο και λάβδανο και φυλάσσονταν από φτερωτά φίδια. Ο μυθολογικός Φοίνικας θεωρούνταν πως έχτιζε τη φωλιά του από κανέλα ενώ οι αρχαίοι Έλληνες την χρησιμοποιούσαν για να “νοστιμίσουν” το κρασί.

Σχετικά με την καλλιέργεια

Η ετήσια παραγωγή της κανέλας, παγκοσμίως, ανέρχεται σε 28.000 – 35.000 τόνους (περίπου). Καλλιεργείται, κυρίως, στην Κεϋλάνη, νότια Ινδία, Κίνα, Αντίλλες, κ.ά. Η “συγκομιδή” της γίνεται κάθε δύο χρόνια. Κόβονται τα κλαδιά διαμέτρου έως και 5 εκατοστών και κατόπιν αφαιρείται το εσωτερικό μέρος κάθε φλούδας. Ο εξωτερικός φλοιός επεξεργάζεται, ξηραίνεται και σχηματίζει στικς κανέλας. Αυτά είτε χρησιμοποιούνται ως έχουν είτε ως σκόνη.

Ιδιότητες φυτού

Η κανέλα είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Η Κεϋλάνης έχει πιο ανοιχτό, καφέ χρώμα, λεπτότερες φλούδες και πιο αρωματική γεύση από την Κασσία αλλά χάνει μεγάλο μέρος της γεύσης της κατά το μαγείρεμα. Η Κασσία έχει πιο πικάντικη γεύση, χρησιμοποιείται περισσότερο στη μαγειρική και αν πωλείται ως ξύλο είναι πιο μικρά τα κομμάτια της γιατί δεν σχηματίζει εύκολα μασούρια. Η γεύση και το άρωμα της κανέλας προέρχονται από την σιναμαλδεύδη, ένα αιθέριο έλαιο που περιέχεται στο φλοιό της.   

Φαίνεται από έρευνες πως ακόμα και 12 mg κανέλας την ημέρα έχουν ευεργετικές ιδιότητες καθώς μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ αυξάνεται η HDL (καλή) χοληστερόλη. Σε άλλες έρευνες, σε ζώα, έχει αποδειχθεί πως η κανέλα ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, μισό έως 2 κουταλάκια ανά ημέρα μπορούν να μειώσουν την ινσουλινική αντίδραση σε ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2. Αυτό γιατί ελαττώνουν τη γλυκόζη, μετά από κάθε γεύμα, σε συνδυασμό με απελευθέρωση ενζύμων που βοηθούν στην πέψη. Ακόμη, φαίνεται από μια έρευνα σε ποντίκια με Πάρκινσον πως συστατικά της κανέλας είναι δυνατό να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της νόσου καθώς βοηθούν στην προστασία νευρώνων και στη λειτουργία της κίνησης. Το έλαιό της μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων ενώ έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει τη στοματική υγιεινή. Ωστόσο, χρειάζονται και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί η επίδραση της κανέλας σε διάφορες ασθένειες.

Μέλι και κανέλα, ένας ωφέλιμος συνδυασμός

Το μέλι σε συνδυασμό με την κανέλα μόνο οφέλη έχουν να δώσουν σε έναν οργανισμό. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε την γήρανση, τότε βράστε 3 φλυτζάνια νερό με 4 κουταλιές μέλι και 1 σκόνη κανέλας και ξεκινήστε να το πίνετε καθημερινά, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Για πρωινό, προτιμήστε να αλείψετε σε ψωμί ή φρυγανιές, αντί για μαρμελάδα, πάστα από μέλι και κανέλα σε σκόνη. Έτσι, θα μειώσετε τη χοληστερόλη σας ενώ θα βοηθήσετε και τις αρτηρίες σας να μην φράξουν. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που διενεργήθηκε σε 200 ασθενείς με αρθρίτιδα, έδειξε πως όταν οι γιατροί τους έδιναν, πριν το πρωινό, μείγμα από 1 κουταλιά της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη οι 73 από αυτούς είχαν απαλλαγεί από τον πόνο μέσα σε ένα μήνα. Για αντιμετώπιση ενός κοινού κρυολογήματος ή επίμονου βήχα μπορείτε να λαμβάνετε 1 κουταλιά σούπας χλιαρό μέλι με 1/4 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη, καθημερινά, για τρεις ημέρες. Για αποφυγή δυσπεψίας, πριν από λουκούλλειο γεύμα, μπορείτε να λάβετε λίγη κανέλα αναμειγμένη με 2 κουταλιές της σούπας μέλι.

Χρήση κανέλας

Η κανέλα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό. Στη ζαχαροπλαστική είτε προστίθεται σε διάφορα τρόφιμα είτε πασπαλίζεται σε αυτά. Έχει την τιμητική της σε μηλόπιτες, λουκουμάδες, γλυκά του ταψιού (π.χ μπακλαβά), μπισκότα, κουλούρια, ρολάκια αλλά και σε ροφήματα όπως καφέ ή τσάι. Επίσης, από αυτή φτιάχνονται καραμέλες και τσίχλες. Πολλές νοικοκυρές την βάζουν σε διάφορες συνταγές με κιμά. Στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής την προσθέτουν σε κόκκινες σάλτσες, σε πιάτα με κρέας, ενώ στις ΗΠΑ με κανέλα και ζάχαρη αρωματίζουν δημητριακά, φρυγανιές και φρούτα (κυρίως μήλα). Χρησιμοποιείται, ακόμη, σε σούπες και ποτά (κρασί). Αποτελεί συστατικό του μπαχαράτ (μείγμα μπαχαρικών), του κάρυ ενώ συνηθίζεται να προστίθεται πάνω από ρυζόγαλο, κρέμες στιγμής με γάλα ή καφέ καπουτσίνο.

Στα ορεινά χωριά του Ψηλορείτη αλλά και σε κάποια νησιά συνήθιζαν να φτιάχνουν από κανέλα ένα ρόφημα που το χειμώνα το έπιναν ζεστό και το καλοκαίρι κρύο. Την κανελάδα. Μάλιστα, πριν την εμφάνιση των αναψυκτικών, την σέρβιραν στα καφενεία ενώ πωλούνταν και στα παζάρια. Τα υλικά της απλά. Βρήκαμε διάφορες συνταγές στο διαδίκτυο και μοιραζόμαστε μια από αυτές μαζί σας.

Υλικά Κανελάδας

1,5 λίτρο νερό, 500 γραμμάρια λευκή ζάχαρη, 250 γραμμάρια καστανή ζάχαρη, 5 ξυλάκια κανέλας, 2 καρφάκια γαρύφαλλο και 1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση

Βράστε το νερό και ρίξτε, μέσα στην κατσαρόλα, τα ξυλάκια της κανέλας και τα γαρύφαλλα. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το βράσιμο για μισή ώρα, σε χαμηλή φωτιά, αφού ξαφρίζετε τακτικά. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίξτε το χυμό λεμονιού. Το παχύρευστο μείγμα – σιρόπι που προκύπτει είναι η κανελάδα. Αφήστε την να κρυώσει και αποθηκεύστε την σε γυάλινο μπουκάλι (κατά προτίμηση). Αν θέλετε να την πιείτε ζεστή, αραιώστε την με ζεστό νερό (1/3 του ποτηριού σιρόπι, 2/3 του ποτηριού νερό). Σαν αναψυκτικό, αντίθετα, θέλει κρύο νέρο ή πολλά παγάκια. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου