ΚΑΛΕ, ΣΥΚΑ!

Μοίρασε το

Τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω ζέστης, πολλοί αντικαθιστούν τα φρούτα με ένα κυρίως γεύμα. Ένα άκρως ωφέλιμο, εκτός από γευστικό, φρούτο είναι το σύκο. Η συκιά (Ficus carica) είναι δέντρο φυλλοβόλο και αρκετά εύκολο στην καλλιέργειά της. Αναλόγως την ποικιλία το ύψος της κυμαίνεται από 3 έως 7 μέτρα και έχει ριζικό σύστημα ισχυρό και επιφανειακό. Γενικά, είναι δέντρο που αντέχει τους ανέμους και το ξύλο της δεν καίγεται εύκολα από τη φωτιά. Αρχίζει να καρποφορεί από το 4ο-5ο έτος από τη φύτευσή της και δίνει πλήρη παραγωγή από το 8ο-10ο έτος. Είναι ανθεκτική στα ξηρικά και ασβεστώδη εδάφη ενώ “απαιτεί” θερμό-δροσερό καλοκαίρι και σχετικά ήπιο χειμώνα.

Οι αγριοσυκιές ή αρρενοσυκιές ωριμάζουν τα σύκα τους 3 φορές/έτος αλλά τα σύκα αυτά δεν είναι φαγώσιμα. Βρώσιμα είναι τα σύκα της ήμερης ή θηλυκιάς συκιάς. Οι ποικιλίες της ημεροσυκιάς είναι πολλές και διαχωρίζονται ανάλογα με το πόσες παραγωγές σύκων/έτος έχουν (μονόφορες, πολύφορες), το χρώμα του φλοιού τους (λευκό, μαύρο) και τον τρόπο κατανάλωσής τους (νωπά, ξηρά ή σύκα διπλής κατεύθυνσης). Η συκιά έχει μια ιδιαιτερότητα σαν καλλιέργεια. Χωρίς την παρουσία του ψήνα (έντομο) δεν μπορεί να ωριμάσει τους καρπούς της. Έτσι, η γύρη που μεταφέρεται με τον ψήνα από τα αρσενικά σύκα της αγριοσυκιάς στα ανώριμα ακόμα σύκα της ημεροσυκιάς τα γονιμοποιεί.

Σε ποια μέρη της Ελλάδας θα συναντήσει κανείς συκόδεντρα; Κυρίως στην Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία), Εύβοια (Ταξιάρχης και Κύμη), Πήλιο και στα νησιά του Αιγαίου με την κάθε περιοχή να καλλιεργεί τις δικές της ποικιλίες. Στην Πελοπόννησο καλλιεργείται κυρίως η “Καλαμών”, στην Εύβοια η “Σμυρνέϊκη” και η “Κύμης”, στην Αττική τα “Βασιλικά μαύρα”, στην Μαγνησία τα “Αργαλαστής”, κλπ. Ειδικότερα, στην Εύβοια, δραστηριοποιούνται 2 σημαντικοί συνεταιρισμοί με κύρια ασχολία την τυποποίηση και εμπορία του ξηρού σύκου Κύμης. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Περιφέρειας Κύμης και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη. Το σύκο του συνεταιρισμού Περιφέρειας Κύμης αναγνωρίζεται ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης ενώ η κατεύθυνση και των 2 είναι κυρίως οι εξαγωγές προς χώρες της Ε.Ε και τις Η.Π.Α.

[quote text_size=”small”]

Τα σύκα τρώγονται νωπά ή αποξηραμένα. Τα νωπά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Α, Β1, Β2, C), μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο) και αντιοξειδωτικές ουσίες ενώ στα ξερά τριπλασιάζεται η θρεπτική τους αξία.

[/quote]

Ακόμη, τα σύκα αποτελούν πλούσιες πληγές καλίου το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Λόγω της δράσης τους σαν ήπια καθαρτικά μπορούν να δώσουν πρόσκαιρη λύση σε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Τα φύλλα της συκιάς, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως έχουν αντιδιαβητική δράση και μπορούν να μειώσουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνουν οι διαβητικοί μέσω ενέσεων. Μπορείτε λοιπόν να τα βράσετε και να τα πιείτε σαν ρόφημα. Τέλος, μην ξεχνάμε πως το σύκο είναι ένα φυσικό αφροδισιακό …

ΜΙΚΡΑ TIPS!

  • Όταν κόβουμε τα σύκα και βγαίνει από το σημείο κοπής ένας γαλακτώδης χυμός τότε το σύκο είναι ακόμα ανώριμο για κατανάλωση.

  • Ο γαλακτώδης χυμός που βγαίνει από το σημείο κοπής και οι μικρές τρίχες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων δημιουργούν ερεθισμούς και κνησμό γι΄αυτό πρέπει να πλένουμε άμεσα με σαπούνι ή/και ξύδι τα χέρια μας ή όποιο σημείο του σώματός μας έρθει σε επαφή με αυτά.

  • Για τους λάτρεις των γλυκών του κουταλιού το σύκο αποτελεί σταθερή προτίμηση.

  • Δοκιμάστε φρέσκα σύκα στις σαλάτες σας ή με γιαούρτι ως επιδόρπιο.

  • Προσθέστε αποξηραμένα σύκα στα δημητριακά σας στο πρωινό σας γεύμα ή στα κέϊκ σας.

  • Για απορίες σχετικά με τις καλλιεργητικές τεχνικές να απευθύνεστε πάντα στους γεωπόνους της περιοχής σας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου