ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ

Μοίρασε το

Η θέση και η αρχιτεκτονική του μοναδικές, καθώς φαίνεται σαν να αναδύεται από τα βάθη της γης κοιτώντας τον Ψηλορείτη. Το μοντέρνο κτίριο – μουσείο των 1.700 τ.μ., ένα στολίδι τέχνης και πολιτισμού αποτέλεσμα του οράματος του καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δ/ντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας κ. Νίκου Σταμπολίδη, θα φιλοξενεί εφεξής τα ευρήματα της αρχαίας Ελεύθερνας μιας εκ των ιστορικότερων πόλεων της Κρήτης.

Σύμφωνα με την παράδοση η πόλη έλαβε το όνομα της από τον Ελευθήρα, έναν από τους Κουρήτες που προστάτευαν το Δία όσο ήταν νήπιο κρούοντας τις χάλκινες ασπίδες τους για να μην ακούσει το κλάμα του ο πατέρας του, ο Κρόνος, και τον φάει. Μια αρχαία πόλη που κόβει νομίσματα ήδη από τον 4ο αι. π.Χ. ενώ όταν το 220 π.Χ. οι Κρητικές πόλεις πολεμούν μεταξύ τους η Ελεύθερνα θα σταθεί στο πλευρό της Κνωσού. Από αυτήν καταγόταν ο ποιητής Λίνος, ο φιλόσοφος Διογένης και ο γλύπτης Τιμοχάρης, πατέρας του Πυθόκριτου του Ρόδιου (κατ’ υιοθεσία) που κατασκεύασε την περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης.

Συστηματικές ανασκαφές, που πραγματοποιούνται από το 1985 μέχρι σήμερα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Σταμπολίδη, έφεραν στο φως σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, κυρίως από τους γεωμετρικούς έως και τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους. Δεν λείπουν, ωστόσο, και στοιχεία από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 19 Ιουνίου, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων της πολιτικής, διπλωματικής, ακαδημαϊκής, επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2012 και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2007-2013) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Υπουργείο Πολιτισμού με την υποστήριξη διάφορων χορηγών όπως μεταξύ άλλων του Ιδρύματος Ωνάση, της Αlpha Bank, της Aegean Airlines και της Grecotel. Το Μουσείο της Ελεύθερνας και ο περιβάλλων χώρος του έκτασης 13 στρεμμάτων αποτελούν το τέταρτο μεγαλύτερο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Ελλάδα, μετά από αυτά της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας.

Το κτίριο διαθέτει εκθεσιακούς χώρους, σύγχρονα εργαστήρια για μεταλλικά, κεραμικά και λίθινα αντικείμενα και ένα κέντρο μελέτης. Επίσης, στον προαύλιο χώρο του δημιουργήθηκε ένα μικρό θέατρο για παραστάσεις, συναυλίες και δρώμενα. Η ιδιαιτερότητα όμως (και κάτι ασυνήθιστο συγχρόνως) αυτού είναι πως τα αντικείμενα που διαθέτει η μόνιμη έκθεση θα ανανεώνονται κατά περιόδους. Ο λόγος είναι πως οι ανασκαφές συνεχίζονται και δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εμπλουτίζουν διαρκώς τα εκθέματα δημιουργώντας έτσι μια “ζωντανή”, διαδραστική σχέση με τους επισκέπτες.

Το μουσείο, με έμβλημά του μια χρυσή μέλισσα, αποτελείται από τρεις συνεχόμενες αίθουσες με αντικείμενα και έργα τέχνης της ζωής της Ελεύθερνας από την προϊστορία, την κλασική εποχή μέχρι και τα χρόνια του Βυζαντίου. Στην πρώτη αίθουσα υπάρχουν εκθέματα (αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα, κ.ά) από διάφορες ιστορικές περιόδους της πόλης καθώς και αντικείμενα από άλλες πόλεις της Κρήτης αλλά και την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη Μικρά Ασία, κ.ά. Στη δεύτερη αίθουσα αναδεικνύεται η θρησκευτική και λατρευτική ζωή της Ελεύθερνας ενώ η τρίτη είναι αφιερωμένη στις περίφημες νεκροπόλεις της, όπου εικονογραφούνται περιγραφές από τον κόσμο του Ομήρου. Η έκθεση κλείνει με την αναπαράσταση από την πυρά ενός νέου (περίπου 30 ετών) άνδρα-πολεμιστή ενώ ένας λαξευτός τάφος που βρέθηκε αποκάλυψε τον τόπο συγκέντρωσης των αποτεφρωμένων οστών, των όπλων, των κοσμημάτων και των εργαλείων των επιφανών πολεμιστών της Ελεύθερνας. Μέσα στον τάφο ανακαλύφθηκε και η χάλκινη ασπίδα, που έχει τοποθετηθεί στην αρχή της έκθεσης του Μουσείου ως εμβληματικό έργο. Ξεχωριστό έκθεμα αποτελεί, επίσης, η “Κόρη της Ελεύθερνας”, που θεωρείται “αδερφή” της “Κόρης της Ωξέρ” που εκτίθεται στο Λούβρο.

Αν έρθετε για διακοπές στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Ρεθύμνης μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την αρχαία Ελεύθερνα τόσο λόγω των σημαντικών εκθεμάτων που φιλοξενεί όσο και για όλη την αύρα που αποπνέει ο γύρω χώρος. Αφήστε τα μάτια σας να περιπλανηθούν προς την κορυφή του Ψηλορείτη και την ψυχή σας να αφουγκραστεί σκηνές της καθημερινότητας των ανθρώπων που έζησαν εκεί από την ομηρική ακόμη εποχή. Το μουσείο απέχει από την πόλη του Ρεθύμνου περίπου 25 χιλιόμετρα, με κατεύθυνση νοτιοανατολική, μεταξύ των χωριών Αρκάδι και Μαργαρίτες. Πιο συγκεκριμένα … οι γεωγραφικές συντεταγμένες του είναι 35.33281, 24.67697 και είναι ανοιχτό για το κοινό κάθε ημέρα (εκτός Δευτέρας) από τις 10:00 έως τις 18:00.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου