Ό,ΤΙ ΚΑΝΩ ΤΟ ΑΓΑΠΩ!

Μοίρασε το

Τι κι αν υπήρξαν και υπάρχουν “Παραπονεμένα λόγια” και “ Τα Λόγια και τα χρόνια τα χαμένα”. Χθές βράδυ γίναμε “πλουσιότεροι” όσοι ανταμώσαμε απο κοντά τον εξαίρετο στιχουργό Μάνο Ελευθερίου, στον κατάμεστο χώρο της Βιβλιοθήκης του Δήμου Αγίου Δημητρίου, μεταξύ των οποίων ήταν η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου με τους αντιδημάρχους και τον υπεύθυνο πολιτισμού και αθλητισμού, Σπήλιο Διαβολίτση.

Άνθρωπος ταπεινός, ο Μάνος Ελευθερίου με αστείρευτο χιούμορ, με μεράκι και πάθος “ ό΄τι κάνω το αγαπώ” . Μας μίλησε για το πως γεννήθηκαν τα τραγούδια, αλλά και για την άλλη του αγάπη να συλλέγει χρόνια πίνακες ζωγραφικής καταξιωμένων καλλιτεχνών, αλλά και χειρόγραφα ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

“Δεν ήταν πάντα ρόδινες οι συνεργασίες μου με τους συνθέτες. Είχαν κι αυτοί τα φεγγάρια τους, όπως όλοι μας. Παρατήρησα όμως ότι όσο σπουδαιότερος είναι κάποιος, τόσο περισσότερο τον βασανίζουν οι ιδιαιτερότητές του. Φυσικά η μπάλα παίρνει κι εσένα, το συνεργάτη του, και τους δικούς του ανθρώπους. Φαίνεται ότι μόλις γεννηθούν, κάποιο αόρατο χέρι τούς κάνει μια ένεση και τους αναγκάζει ν’ ακολουθήσουν αργότερα αυτή την οδυνηρή περιπέτεια που λέγεται ελληνικό τραγούδι. Το οποίο βέβαια, εκδικείται τη θεία δωρεά που έχουν και τους δίνει συνεχώς τα παράσημα της ανασφάλειας, του άγχους, της αναγκαστικής συνεργασίας ακόμα και με άσχετους ή ελεεινούς ή γραφικούς ανθρώπους. Πρέπει να έχει κανείς δαιμονική διαίσθηση, για να τον βοηθήσει να ξεφύγει λίγο πριν τον ρίξουν στο γκρεμό. Και μόλις περάσει η κρίση, πάντα υπάρχει η δυνατότητα για καινούριες κατακτήσεις…”

“Τα λόγια και τα χρόνια” ένα βιβλίο του πολυαγαπημένου στιχουργού απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο. 1963-2013. Πενήντα χρόνια τραγούδια. Οι στίχοι των τραγουδιών που έγραψε ο Μάνος Ελευθερίου, μελοποίησαν σημαντικοί παλαιότεροι και νέοι συνθέτες κι ερμήνευσαν αγαπημένοι τραγουδιστές.

«Το παλικάρι έχει καημό», «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», «Άλλος για Χίο τράβηξε», «Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα», «Κάτω απ’ τη μαρκίζα», «Ναύτης βγήκε στη στεριά», «Παραπονεμένα λόγια», «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι» κι αμέτρητα άλλα τραγούδια που, όπως όλα τα σπουδαία έργα, κερδίζουν με τον καιρό τη μεγαλύτερη αναγνώριση, περνώντας στον χώρο της ανωνυμίας των δημιουργών τους, σαν τα δημοτικά και τα λαϊκά τραγούδια.

Γιατί από εκεί, από τα ηρωικά δημοτικά τραγούδια και τ’ αθάνατα λαϊκά, έρχεται ως στιχουργός ο Μάνος Ελευθερίου. Ένας άνθρωπος που μας έμαθε να τραγουδάμε τα «Μαλαματένια λόγια», «Του Κάτω Κόσμου τα πουλιά και τα παγόνια», «Ποιος τη ζωή μου, ποιος την κυνηγά», «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» και «Στων αγγέλων τα μπουζούκια.

Η σπουδαία ηθοποιός Πέμυ Ζούνη απήγγειλε τραγούδια απο το βιβλίο, όπου με το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής της, μας καθήλωσε.

Ο Δημήτρης Παπαθεοδώρου στο πιάνο , οι μουσικές μελωδίες του, μας ταξίδεψαν και μας συγκίνησαν.

Έτσι μοιράστηκαν οι στιγμές μας, ένα μοίρασμα ξεχωριστό , μοναδικό, χάρη στον υπέροχο Μάνο Ελευθερίου, που άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι οι πιο αξιόλογοι – καταξιωμένοι άνθρωποι είναι και οι πιο ταπεινοί.

Τον ευχαριστούμε Θερμά!

905997_888290314550398_3159952487335353535_o 11032362_888284591217637_1359226247167380874_o 11072136_888286727884090_2770555642232610074_o

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου