ΝΟΥΡΙ: ΨΥΧΗ ΑΝΟΙΚΤΗ!

Μοίρασε το

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου, είμασταν όλοι καλεσμένοι σε μια γιορτή ιδιαίτερη … Με μόνο δυο προϋποθέσεις, ψυχή “ανοιχτή” και ένδυμα εκδρομικό. Ο προορισμός; Το Αρκαλοχώρι, στην ενδοχώρα του Ηρακλείου Κρήτης. Ο οικοδεσπότης; Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου που έκανε πρεμιέρα στις φετινές καλοκαιρινές του δράσεις. Στα τελευταία 2,5 χρόνια της επαναδραστηριοποίησης του ο Σύλλογος έχει διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις (μουσική, εκπαίδευση, υγεία, χορό) με αυτή να είναι η πρώτη θεατρική παράσταση. Η επιλογή του έργου έγινε σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου του Συλλόγου, κυρίου Στέφανου Ψυλλάκη, για δυο λόγους. Πρώτον, λόγω των κοινωνικών μηνυμάτων που “περνάει”. Μηνύματα που έχουν να κάνουν με τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις προκαταλήψεις απέναντι στους ξένους. Δεύτερον, διότι ένας από τους ηθοποιούς της παράστασης, ο Μαρίνος Παναγιωτάκης, κατάγεται από το Αρκαλοχώρι.

[quote text_size=”small”]

Το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο Νούρι, Σύριος στην καταγωγή. Σε έναν κατάμεστο και γεμάτο μνήμες χώρο μας “έδειξε” πως δεν πρέπει να φοβόμαστε τη διαφορετικότητα. Αντιθέτως, θα πρέπει να δεχόμαστε την πολυπολιτισμικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Μεγάλο “Μπράβο” στον Πολιτιστικό Σύλλογο γι΄αυτή την εκδήλωση και πολλά περισσότερα στους εθελοντές οι οποίοι με πολύ μεράκι, κέφι και διάθεση για προσφορά βοήθησαν στη διαμόρφωση του χώρου αλλά και συνέβαλαν να απολαύσει το κοινό ένα άρτιο αποτέλεσμα.

[/quote]

Η παράσταση Μια γιορτή στου Νούρι του Volker Ludwig παιζόταν το φετινό χειμώνα στο Ηράκλειο Κρήτης από την Πράξη Τέχνης Ίμερος”. Την σκηνοθετική της επιμέλεια έχει ο Γιωργής Τσαμπουράκης, ο οποίος μαζί με τον Στέλιο Νερολαδάκη, είναι οι ιδρυτές της Ίμερος. Πρόκειται για μια κωμωδία με διδακτικό προσανατολισμό που άνετα παρακολουθείται από μικρό ή μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό. Η παράσταση θέλει να δείξει πως κανείς άνθρωπος δεν είναι ανώτερος ή κατώτερος από τον άλλο λόγω καταγωγής και θα πρέπει να είμαστε αντίθετοι στους φυλετικούς διαχωρισμούς. Τα παιδιά, στο έργο, είναι αυτά που “σπάνε” τα ταμπού των μεγάλων και “αγκαλιάζουν” με πνεύμα αλληλεγγύης και αρκετή φαντασία το διαφορετικό. Το οποίο διαφορετικό, τις περισσότερες φορές, είναι δύσκολο και όταν αυτό αφορά μετανάστες τότε “δοκιμάζεται” ένα παραπάνω το συναίσθημα ανθρωπιάς όλων μας.

Ο Γιωργής Τσαμπουράκης έχει αποσπάσει το “Βραβείο ερμηνείας νέων δημιουργών” για την ερμηνεία του στο θεατρικό έργο “Άλλοι Άνθρωποι” του Κρίστοφερ Σιν και έχει σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό του με σκηνοθέτες όπως την Λυδία Κονιόρδου, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Ανατόλι Βασίλιεφ και τον Ρόμπερτ Ουίλσον. Επέστρεψε στο Ηράκλειο, τόπο καταγωγής του, και δημιούργησε την Ίμερος καθώς, όπως δηλώνει, “το θέατρο σε καιρούς κρίσης δημιουργεί συνειδήσεις” και η συγκεκριμένη παράσταση σίγουρα το πετυχαίνει.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Σε ένα οργανωμένο κάμπινγκ, ο Μανώλης Παπαδάκης προσπαθεί να διώξει τους Σύριους από τη θέση που έχουν κατασκηνώσει γιατί στο συγκεκριμένο σημείο κατασκηνώνει ο ίδιος επί μια δεκαετία. Ο γιος του Παπαδάκη υϊοθετεί αρχικά τις προκαταλήψεις του πατέρα του ενώ η κόρη του μοιάζει να μην επηρεάζεται τόσο. Ο Σύριος πατέρας αλλάζει τελικά θέση στις σκηνές τους με μεγάλη προθυμία, αλλά εν αγνοία του Παπαδάκη, γεγονός το οποίο οδηγεί σε ένα πλήθος κωμικών καταστάσεων. Στο τέλος ο Παπαδάκης όχι μόνο θα αναθεωρήσει τις ρατσιστικές του απόψεις αλλά θα ξεκινήσει και μια πιο ουσιαστική επικοινωνία με τους μετανάστες.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Μετάφραση – Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι – Συντεχνία του Γέλιου

Σκηνοθεσία: Γιωργής Τσαμπουράκης

Βοηθός Σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Νάνσυ Γαλενιανού

Σκηνοθετική Συνεργασία: Βασίλης Κουκαλάνι – Συντεχνία του Γέλιου

Ηθοποιοί: Χαρά Μαρία Ζαρωνάκη, Μικαέλα Κεφαλογιάννη, Άρης Κουτεντάκης, Στέλιος Νερολαδάκης, Μαρίνος Παναγιωτάκης, Γιωργής Τσαμπουράκης

Μελέτη – Κατασκευή Σκηνικού Χώρου: Γιώργος Μανουσάκης

Φωτογραφία – Video: Alessandro Giacalone

Graphic Design: Βασίλης Παπαδάτος

Φωτισμοί – Video Art: Βαγγέλης Καλαϊτζής

Σκηνογραφική Συνεργασία: Ιουστίνη Χατζάκη

Ενδυματολόγος: Akanksha Sharma

Πρωτότυπη Μουσική: Νότης Μαυρουδής

Τραγούδι Παράστασης: Active Member

Το ραντεβού μας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρκαλοχωρίου ανανεώθηκε για τις 20 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο, στην καθιερωμένη τα τελευταία 3 χρόνια βραδιά-αλληλεγγύης. Πρόκειται για μια μουσική εκδήλωση στην οποία θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς καταξιωμένοι καλλιτέχνες της Κρητικής μουσικής. Ο σκοπός της αφορά τη συγκέντρωση φαρμάκων και τροφίμων μακράς διαρκείας για το κοινωνικό ιατρείο της Μητρόπολης και του Δήμου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου