ΜΕ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ

Μοίρασε το

Τέσσερις νέοι ταλαντούχοι και πολλά υποσχόμενοι ηθοποιοί ένωσαν τα όνειρα τους, τις ανησυχίες τους, και τις δυνάμεις τους στο πολυχώρο «Χυτήριο». Η Γεωργία Κρανίδου, η Σίλια Κατραλή, ο Ιάκωβος Βέρδης και η Μαρίνα Μπασέτα πρωταγωνιστούν στο «Μνήμες περίστροφα» μια θεατρική παράσταση κοινωνικού περιεχομένου που ανέβασε αυλαία στις 23 Απριλίου και που θα συνεχιστεί για 6 μόνο παραστάσεις, κάθε Πέμπτη.

Η Σίλια Κατραλή, 20 ετών μόλις, επιχειρεί και υπογράφει, με δυναμισμό, τόλμη, ευαισθησία, την πρώτη της αξιέπαινη προσπάθεια, στην σκηνοθεσία και τη συγγραφή της παράστασης.

Η παράσταση πραγματεύεται την αιώνια και διαρκώς επαναλαμβανόμενη πάλη των πρέπει και των θέλω των ανθρώπων που ξεφεύγουν διαρκώς από κάπου, χωρίς να έχουν κάποιο σίγουρο μέρος για να πάνε. Ήρωες καταπιεσμένοι που ασφυκτιούν που χάνονται σε ένα γιατί.

Με αφορμή αυτήν την θεατρική παράσταση συνομιλήσαμε μαζί τους και τους γνωρίσαμε καλύτερα.

Αγαπητή Σίλια, είναι η πρώτη σου προσπάθεια πάνω στο σενάριο-σκηνοθεσία, παρά το νεαρό της ηλικίας σου. Πιστεύω ότι οφείλουμε να ανοίγουμε τον δρόμο σε νέους ανθρώπους δημιουργικούς που έχουν την εσωτερική δύναμη αλλά και την ήρεμη επαναστατικότητα. Πες μου ειλικρινά πως νιώθεις για αυτήν την πρώτη, τουλάχιστον δημόσια, “απόπειρα” κατάθεσης ψυχής και δημιουργικότητας; Αν υπήρξαν άνθρωποι που υποστήριξαν όλο αυτό το τόλμημα σου και τελικά η αυτογνωσία με την υλοποίηση των ευγενικών επιθυμιών, είναι οι ισορροπίες για μια ευτυχισμένη ζωή ενός νέου ανθρώπου 20 ετών και όχι μόνο? Ποια τα επόμενα επαγγελματικά σχέδια σου;

Ναι είναι πράγματι η πρώτη δουλειά συγγραφής και σκηνοθεσίας που κάνω ολοκληρωμένα. Νιώθω τυχερή. Πιο πολύ που συνυπήρξα στη σκηνή με αξιόλογους συναδέλφους που με ενθάρρυναν απ΄ την αρχή σε όλο αυτό. Είναι ευλογία να βλέπεις τα όνειρα σου να ξεπηδάνε απ’ το χαρτί και να παίρνουν σάρκα και οστά επί σκηνής. Υπήρξαν άνθρωποι που από την πρώτη στιγμή που διάβασαν το κείμενο με εμπιστεύτηκαν και πίστεψαν σ΄ αυτό με υποστήριξαν με κάθε τρόπο απ΄ την αρχή μέχρι το τέλος και τους ευγνωμονώ γι αυτό. Χωρίς αυτούς θα ήταν όλα πολύ διαφορετικά. Θεωρώ άκρως αναγκαία την αυτογνωσία σ΄ έναν άνθρωπο. Είναι το βασικό στοιχείο για έναν νέο δημιουργό για να προχωρήσει ορθά στην επαγγελματική του πορεία. Η αυτογνωσία είναι τόσο αναγκαία και τόσο ωφέλιμη όσο και τα όνειρα. Εξισώνοντας τα όνειρα με την αυτογνωσία ίσως κάποτε αγγίξουμε αυτό που λέμε ”ευτυχισμένη ζωή” ή όπως εγώ λέω ”ευτυχισμένες στιγμές”. Μελλοντικά πολλά τα σχέδια κάποια ίσως πραγματοποιηθούν λίγο πιο άμεσα, κάποια λίγο αργότερα. Ένας προσωπικός μου στόχος είναι ν ασχοληθώ ενεργά με τον κινηματογράφο. Είναι ένα κομμάτι της δουλειάς μας στο οποίο έχω ιδιαίτερη αδυναμία.

Αν υπήρχε τώρα ένα μαγικό φωτεινό “Τζίνι” , ποιά θα ήταν η πρώτη σημαντική επιθυμίας σου, που θα του έλεγες να την πραγματοποιήσει άμεσα;

Αν πράγματι υπήρχε αυτό το φωτεινό τζίνι μια άμεση επιθυμία ή ίσως ακόμη περισσότερο ευχή θα ήταν να θυμίσει σε όλους τους ανθρώπους να ζουν αληθινά, ν΄αγαπούν πραγματικά, ν αφήνονται ουσιαστικά, να ταξιδεύουν κυριολεκτικά και μεταφορικά και να προσφέρουν ολοκληρωτικά. Με λίγα λόγια να μας πιάσει στα χέρια του σαν κομμάτια πλαστελίνης, να μας πλάσει, να μας δώσει ένα καλύτερο σχήμα, να μας χαρίσει λίγο παραπάνω ”ήθος”. Ανθρωπιά και ήθος αυτή είναι η βασική μου επιθυμία. Αν υπάρξουν αυτά όλα μπορούν να γεννηθούν.

Στην συνέχεια απευθυνόμενη στην υπόλοιπη ομάδα, ρώτησα.

Βλέποντας την θεατρική παράσταση, ένιωθα τον “ζωντανό” σφυγμό- παλμό της καρδιά σας, που διψάει για την ίδια την ζωή, την ομορφιά της ζωής, ενθουσιασμός και χαρά που θέλετε να το μεταδώσετε στο κοινό, στον κόσμο μέσα απο την δουλειά σας. Πείτε μου γι αυτήν την θεατρική σας εμπειρία?τι αποκομίσατε μέσα απο αυτήν?ποιο ήταν το προσωπικό σας στοίχημα ?και ποια τα επόμενα σχέδια σας;

Γεωργία Κρανίδου.

Όσον αφορά στην πρώτη επαγγελματική μου παράσταση, οφείλω να ομολογήσω ότι αισθάνομαι πολύ τυχερή που μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με τη συγκεκριμένη ομάδα. Ο επαγγελματισμός και η σοβαρότητα όλων των συμμετεχόντων ήταν κάτι που με ενθουσίασε και ταυτόχρονα αυτό φάνηκε εκ του αποτελέσματος. Μέσα από όλο αυτό, θεωρώ ότι εξελίχθηκα και σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Το στοίχημα που ήθελα να κερδίσω και θέλω να πιστεύω ότι το κατάφερα ήταν να δικαιώσω τους συνεργάτες μου και τους ανθρώπους που πίστεψαν σε εμένα. Για το μέλλον θα ήθελα να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω και μέσα από κάθε νέα δουλειά να γίνομαι καλύτερη.

Ιάκωβος Βέρδης.

Στην θεατρική παράσταση ‘Μνήμες Περίστροφα’ ο ρόλος μου είναι διπλός. Αυτό από μόνο του είναι μία πρόκληση. Το να υποδύεσαι τη μία στιγμή τον χαζοχαρούμενο, εργασιομανή, καταπιεσμένο διαφημιστή και στην επόμενη αμέσως σκηνή τον άκρως αυστηρό, ετοιμόλογο και κυνικό γιατρό, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα προσωπικό ρίσκο, ένα στοίχημα με τον εαυτό μου του οποίου το αποτέλεσμα το ξέρουν όσοι έχουν ήδη δει την παράστασή μας. Δεν μπορώ να πω πως το έχω κερδίσει απόλυτα καθώς σε κάθε παράσταση ανακαλύπτω κ νέα στοιχεία των δύο χαρακτήρων και διαρκώς προσπαθώ υποκριτικά να τους βελτιώσω. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν η αποδοχή μου σε αυτή την πρόταση που μου έγινε έχει αφενός να κάνει με την δική μου δοκιμασία στο να πετύχω αυτές τις εναλλαγές και αφετέρου να σταθώ δίπλα σε μια νέα σκηνοθέτη όπου ευτυχώς οι απόψεις και ιδέες μας ταίριαξαν απόλυτα.

Για τα επαγγελματικά μου σχέδια σχετικά με τα θεατρικά συζητάω διάφορα αλλά αυτή τη στιγμή επίκεντρο είναι το ‘Μνήμες Περίστροφα’. Κινηματογραφικά το καλοκαίρι ξεκινάμε γυρίσματα ταινίας μεγάλου μήκους όπου το μόνο που μπορώ να πω είναι πως θα είναι με πολλαπλούς σκηνοθέτες. Κάτι ακόμα που θα δείτε μετά το καλοκαίρι και το αναφέρω για πρώτη φορά είναι ότι πριν ξεκινήσουμε την παράσταση που συμμετέχω τώρα, είχα ξεκινήσει την συγγραφή ενός μυθιστορήματος με την φίλη και συγγραφέα Νατάσα Γκουτζικίδου όπου λόγω έλλειψης χρόνου παραμερίστηκε για λίγο, όμως σύντομα θα το ολοκληρώσουμε και από ότι λέγεται έρχεται να αναταράξει τα νερά του εκδοτικού κόσμου.

Μαρίνα Μπασέτα.

Aυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να μεταδώσουμε στον κόσμο τον ενθουσιασμό μας κ την αγάπη μας για το έργο, γιατι πέρα από ένα θεατρικό έργο για μένα είναι πολλά περισσότερα κ ο λόγος γιατί το έγραψε κ το σκηνοθέτησε φίλη μου κ χαίρομαι που μπορώ να την ονομάζω έτσι η Σίλια Κατραλή και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μέσα από όλο αυτό το ταξίδι κρατάω κάθε στιγμή συνάντησης/πρόβας με τα όμορφα κ τα δύσκολα, αλλά και πολύ μεράκι για να φτάσουμε στο σημείο που θέλαμε δηλαδή αυλαία κ πάμε! Κρατάω όσο κ παραμυθένιο να ακούγεται τις ανθρώπινες /φιλικές σχέσεις γιατί κάποιοι άνθρωποι σ υπενθυμίζουν πως υπάρχουν άγγελοι! Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη αλλά κ την υπομονή της Σίλια Κατραλή κ ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια του Ιάκωβου Βέρδη. Επόμενα σχέδια να το πάμε όσο πιο μακριά μπορούμε κ σε άλλους χώρους.

Αν υπήρχε τώρα ένα μαγικό φωτεινό “Τζίνι” , ποιά θα ήταν η πρώτη σημαντική επιθυμίας σας που θα του λέγατε να την πραγματοποιήσει άμεσα? Και τελικά αξίζει να κυνηγάς τα όνειρά σου;

Γεωργία Κρανίδου. Θα ζητούσα από το φωτεινό “τζίνι” να δώσει λάμψη στα επαγγελματικά μονοπάτια μου, εφόσον όμως κρίνει ότι την αξίζω. Αξίζει να κυνηγάς τα όνειρά σου, άλλωστε στο επάγγελμά μας, αυτά είναι η κινητήριος δύναμη μας.

Ιάκωβος Βερδής. Εάν είχα την τύχη αυτή για το μαγικό ‘Τζίνι’, όποια μορφή και να είχε, θα του ζητούσα παραπάνω ανθρωπιά για όλους. Απλότητα, ζεστασιά. Να αγαπούν και να ζουν χωρίς ‘από κάτω κείμενα’ όπως λέμε στο θέατρο. Τέλος σχετικά με τα όνειρα, δεν πιστεύω πως υπάρχει μέλλον, ζωή χωρίς αυτά. Είναι όμορφο να ονειρευόμαστε, όχι όμως να γινόμαστε και ονειροπόλοι.

Μαρίνα Μπασέτα. Αξίζει είναι η μόνη λέξη που θα πω, όσες δυσκολίες αγκάθια σειρήνες βρεθούν στον δρόμο μας. Όσο κ να λες δεν μπορώ έρχεται η στιγμή που οκά αλλάζουν. Αξίζει να παλεύεις ξανά κ ξανά με χαμόγελο κ θα φτάσεις ..αν είχα ένα μαγικό Τζίνι θα μ έλεγε “μην μιλάς άλλο ” θέλω τόσα πολλά για το μέλλον που έχω στο μυαλό μ κ θα το παλέψω να πραγματοποιηθούν. Για αυτό κ είναι δύσκολο να πω ξεκάθαρα .. Ωστόσο αγαπώ τον κινηματογράφο είναι μαγικός όπως μου αρέσει πολύ και η τηλεόραση!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου