Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΣΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Μοίρασε το

Τον γνώρισα σαν επαγγελματία σε ένα πολύ ευχάριστο για μένα γεγονός, τον γάμο δυο πολύ αγαπημένων μου φίλων. Αυτό που μου έκανε εντύπωση τότε είναι πως φερόταν με πολύ επαγγελματικό και διακριτικό τρόπο αλλά χωρίς να “χάνει” καμία στιγμή από την προετοιμασία, το όλο Μυστήριο και το γλέντι που ακολούθησε. Κατάφερε και αποτύπωσε στη φωτογραφική του μηχανή όχι μόνο υπέροχα πλάνα αλλά τα συναισθήματα των παρευρισκόμενων, μιας και οι φωτογραφίες του διακρίνονται για την “ζωντάνια” τους.

Τον ακολούθησα μαζί με το ζευγάρι στην afterwedding φωτογράφιση σε δυο δύσκολες από άποψη καιρού μέρες και μακριά από την Κρήτη, τόπο που δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Ευδιάθετος πάντα, με όρεξη για τη δουλειά του, καθόλου γκρινιάρης (ούτε καν συνοφρυωμένο δεν θυμάμαι να τον είδαμε καθόλ’ όλο το διάστημα του ταξιδιού) ενώ εμείς από την άλλη είχαμε λίγο δυσανασχετήσει με τον καιρό και τα τερτίπια του. Το αποτέλεσμα τον “δικαίωσε” και γι΄αυτό και θέλησα να τον ξανασυναντήσω, αυτή τη φορά στο χώρο του, για να μιλήσουμε για την μεγάλη του αγάπη, τη φωτογραφία. Ο λόγος, λοιπόν, στον Γιώργο Κενδριστάκη φωτογράφο με ειδικότητα στη φωτογραφία γάμου, ο οποίος “κόλλησε” στα 15 του το μικρόβιο της αποτύπωσης των στιγμών (όπως λέει ο ίδιος) με το να βγάζει “ελεύθερες” φωτογραφίες τοπίων. Από ένα τυχαίο γεγονός, τον γάμο φίλων του, βλέποντας πως αρέσουν οι φωτογραφίες του και προτρέποντάς τον οι γνωστοί του να ασχοληθεί πιο ενεργά με αυτό, ξεκινά επαγγελματικά πια να δραστηριοποιείται στο χώρο.

Λατρεύει τη δουλειά του και προσπαθεί να ζει από κοντά (όσο επιτρέπεται βέβαια) όλες τις ετοιμασίες του γάμου, καθώς επιδιώκει μια φιλική επαφή με τα ζευγάρια που τον εμπιστεύονται ως φωτογράφο. Η φωτογραφία θέλει πάνω απ’ όλα φαντασία και μεράκι, σχολιάζει, κάτι που το έχει κανείς έμφυτο. Αν ενδιαφέρεται κάποιος να το σπουδάσει σαν αντικείμενο μπορεί να ακολουθήσει είτε τη δημόσια εκπαίδευση μέσω του αντίστοιχου ΤΕΙ είτε να γραφτεί σε κάποια ιδιωτική σχολή. Ο ίδιος παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια διάφορα σεμινάρια για να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον κλάδο. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και διαγωνισμούς και μάλιστα έχει αποσπάσει και βραβεία για κάποιες φωτογραφίες του. Η ηθική ικανοποίηση λόγω των βραβεύσεων, όπως αναφέρει, είναι μεγάλη αλλά αυτό στο οποίο στοχεύει με τις δουλειές του και αυτό που τον ξεχωρίζει είναι πως πάντα ψάχνει το κάτι διαφορετικό να βάλει στο κάδρο του, στο πλαίσιο δηλαδή της φωτογραφίας.

Θυμάται τις περισσότερες δουλειές του και αυτό γιατί προσπαθεί να “χτίσει” τις σχέσεις με τα περισσότερα ζευγάρια ώστε να δημιουργηθεί μια αμφίπλευρη σχέση εμπιστοσύνης. Δεν τους αντιμετωπίζει σαν πελάτες αλλά επιδιώκει να τους πλησιάσει και να τους γνωρίσει σαν άτομα για να μπορέσει και ο ίδιος αλλά και τα ζευγάρια που θα φωτογραφίσει να νιώθουν “ελεύθεροι” στη συνεργασία. Τους προτρέπει να βγάλουν διαφορετικές και μη στημένες φωτογραφίες από το Μυστήριο ενώ είναι ένας από τους λίγους φωτογράφους που ξεκίνησαν να πηγαίνουν ταξίδια με τα ζευγάρια, ακόμα και στο εξωτερικό. “Όχι, bungee jumping δεν μου έχουν ζητήσει ακόμη να κάνουμε αλλά υποβρύχια φωτογράφιση σε πισίνα έκανα”, σχολιάζει γελώντας. Πειραματίζεται πάντως με περίεργες και extreme λήψεις, με τον φωτισμό και τις σκιάσεις.

Ποια θεωρεί ως καλή φωτογραφία; Από πλευράς αισθητικής αυτό, απαντά, πως είναι κάτι τελείως υποκειμενικό μιας και ο καθένας έχει άλλα κριτήρια γούστου. Από τεχνικής πλευράς μια καλή φωτογραφία είναι αυτή που έχει κάποια στοιχεία όπως πρωτοτυπία κάδρου, σωστό φωτισμό και επιπροσθέτως “βγάζει” κάποια δημιουργικότητα. Σε ότι αφορά την πρωτοτυπία, αναφέρει χαρακτηριστικά, πως δεν είναι ένα πράγμα αυτό που κάνει τη διαφορά και κάνει κάποιον επαγγελματία να ξεχωρίζει αλλά πολλά μαζί.

Το σημαντικότερο που έχει ο Γιώργος Κενδριστάκης και τον κάνει μοναδικό; Η εξωστρέφεια του χαρακτήρα του, η μεθοδικότητα και η υπομονή του πάνω στη δουλειά. Και ένα μυστικό του για το τέλος από τον ίδιο … “σε κάθε ζευγάρι θα τραβήξω 2-3 λήψεις που θα είναι μόνο για αυτούς, δεν θα τις κάνω σε άλλο ζευγάρι μελλοντικά ούτε και τις έχω κάνει κατά το παρελθόν. Το έχω στο νου μου έτσι σαν κάτιτις μικρό για να θυμάμαι τη συγκεκριμένη συνεργασία”.

Δείγματα της δουλειάς του Γιώργου Κενδριστάκη μπορεί να δει κανείς στην προσωπική του σελίδα στο facebook George Kendristakis

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου