ΕΝΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ ΣΜΑΡΑΓΔΙ

Μοίρασε το

Σε μια ζεστή και γεμάτη μουσική και λυρισμό εκδήλωση παρουσία πολλών φίλων και γνωστών της συγγραφέως κυρίας Άννας Γαλανού, συστηθήκαμε με τη Σμαράγδα της. Επηρεασμένη από βιβλία του ιστοριογράφου Γιάννη Χατζημανωλάκη σχετικά με τον βομβαρδισμό του Πειραιά, η συγγραφέας του βιβλίου Σμαράγδι στη Βροχή”, κάθε φορά που περπατούσε την ανηφόρα της οδού Νεωσοίκων (στην οποία ήταν το σπίτι της) στον Πειραιά έπλαθε στο μυαλό της την εικόνα ενός παιδιού μόνου, ταλαιπωρημένου, ξεχασμένου, το οποίο περιπλανιόταν μέσα στα ερείπια. Την ιστορία αυτού του παιδιού, της Σμαράγδας, “έρχεται” να μας διηγηθεί στο πέμπτο προσωπικό της βιβλίο το οποίο είναι μυθιστόρημα. Μια ιστορία ανθρωποκεντρική την οποία η ίδια “έχει στήσει”, χωρίς να ωραιοποιεί χαρακτήρες ή καταστάσεις και χωρίς να θέτει αδιέξοδα στους αναγνώστες της ή να τους “αφήνει” με αναπάντητα και υποθετικά ερωτήματα.

Από το εξώφυλλο κιόλας, ο αναγνώστης λαμβάνει τα συμβολικά μηνύματα που θέλει να του μεταφέρει η συγγραφέας καθώς απεικονίζεται μια κοπέλα, το όνομα της οποίας “μαρτυρά” όπως το χρώμα του πολύτιμου λίθου την ελπίδα και την προσδοκία. Η ομπρέλα που κρατάει δείχνει πως η βροχή “έρχεται” να ξεπλύνει την λάσπη ώστε να αναδειχθεί η λάμψη της πέτρας και το τρένο (το 3ο στοιχείο της εικόνας) δείχνει την αναζήτηση, την ανανέωση και το ταξίδι. Η Σμαράγδα γεννιέται στον κατοχικό Πειραιά και μετά τον βομβαρδισμό του (ο οποίος μάλιστα είναι πρωτοφανής στα χρονικά μιας και ήταν η μόνη πόλη που βομβαρδίστηκε από Συμμάχους) καταφέρνει να επιζήσει αλλά χωρίς οικογένεια και χωρίς μνήμη. Το ρόλο της μητέρας της θα αναλάβει πλέον μια άλλη γυναίκα, η ρεμπέτισσα Ελμά, πρόσφυγας της Ανατολικής Θράκης η οποία θα δώσει μια νέα ταυτότητα στην μικρή.

[quote text_size=”small”]

Ο αναγνώστης μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρακολουθεί την πορεία της ζωής και τους άντρες που “σημάδεψαν” τη Νάντια, πια, από τη Δραπετσώνα έως τη Θεσσαλονίκη και τα Λαδάδικα του τέλους του 1950 μέχρι την αστική Αθήνα της δεκαετίας του 1960 και την αριστοκρατική Κηφισιά.

[/quote]

Σε όλο αυτό το διάστημα οι προτεραιότητές της αλλάζουν, όπως και οι άνθρωποι. Ακολουθώντας τα βήματα της ηρωίδας γνωρίζουμε ιστορικές περιόδους για τη χώρα μας που δεν έχουν μέχρι τώρα τόσο λεπτομερώς καταγραφεί. Οι περιγραφές είναι πολύ παραστατικές, το ίδιο και η κουλτούρα αλλά και οι δομές της κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο μέχρι την περίοδο της Χούντας. Μιλάμε για την Ελλάδα του Εμφυλίου, την Ελλάδα της μετανάστευσης, τον Πειραιά με το λιμάνι του, τον αστικό Πειραιά με τους αστούς του και τον Πειραιά της προσφυγιάς. Παρακολουθούμε επίσης την ανοικοδόμηση της Ελλάδας με τις διάφορες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, τη Θεσσαλονίκη των πολύ πλουσίων και των πολύ φτωχών, τους μικροαστούς της Αθήνας του 1960 που θέλουν να γίνουν αστοί, την Αθήνα της υφαντουργίας και της Νέας Ιωνίας, την Αθήνα των πρώτων νυχτερινών μαγαζιών με το λαϊκό τραγούδι, τις μπουάτ και τα ρεμπέτικα.

Προλογίζοντας το βιβλίο, η κυρία Ελένη Κτιστάκη (Αρθρογράφος), στάθηκε στη σωστά σμιλεμένη γραφή του με την άρτια παράθεση ιστορικών και ηθογραφικών στοιχείων της εποχής που μεταφέρουν τον αναγνώστη πίσω στο χρόνο. Ανάφερε επίσης πως: “Η συγκίνηση κυριαρχεί σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, αφού τραγικές και σκληρές περιγραφές εναλλάσσονται με σκηνές απόλυτης αγάπης … με τη δικαιοσύνη να είναι το ζητούμενο για τη συγγραφέα (και όχι το happy end) την οποία διανέμει στους ήρωες και τους αντι-ήρωες αντικειμενικά καθώς τίποτα δεν γίνεται εύκολα, τίποτα δεν κερδίζεται άκοπα … και η λύτρωση έρχεται στο τέλος”. Για την κυρία Κτιστάκη, το βιβλίο αυτό είναι “καθηλωτικό το οποίο ξεπερνά το χρόνο, τους ανθρώπους και τις εποχές καθώς όλοι μας θα βρούμε ένα κομμάτι του εαυτού μας μέσα του ”.

Η πολυβραβευμένη συγγραφέας, κυρία Άννα Γαλανού, πολύ συγκινημένη αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην έρευνα (ακόμα και σε παλιοπωλεία) που έκανε για να αποδώσει όσο γίνεται καλύτερα τα κοινωνικά στοιχεία της εποχής εκείνης ενώ μας εξομολογήθηκε πως ήταν το πιο “δύσκολο” βιβλίο που έχει γράψει μέχρι τώρα καθώς τεχνικά δυσκολεύτηκε να απεικονίσει τους δυο εαυτούς της πρωταγωνίστριάς της με τέτοιο τρόπο που να αποτυπώνεται στο μυαλό του αναγνώστη χωρίς να “χάνει” τη ροή της ιστορίας. Σημείωσε πως, όπως και στα προηγούμενά της έτσι και σε αυτό, “έδωσε” όλο της το είναι και μας ανανέωσε το ραντεβού για τα Χριστούγεννα του 2015 με ένα νέο βιβλίο, βιωματικό, γεμάτο Κρήτη.

Καλοτάξιδο!

IMG_3862 11390098_981003805264030_2686640721260421902_n

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου