Πως οι “άλαλοι ήχοι” του φόβου και του πόνου γίνονται Κραυγή που αφυπνίζει και κινητοποιεί;
Η “Γυναικεία Κραυγή”, ο τίτλος του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης, με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που ξεκίνησε την Παρασκευή 6 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες στην Αθήνα.
Το πρώτο ξεκίνημα έγινε το 2011 στη Δομινικανή Δημοκρατία από το Διεθνές Κίνημα Ποιητριών (Mujeres Poetas Internacional) και με τη συμμετοχή 40 χωρών παγκοσμίως.
Το Φεστιβάλ, όντας αφιερωμένο στις Δομινικανές αδερφές Μιραμπάλ, τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και συμμετέχει στους παγκόσμιους εορτασμούς για το 2015 ως «έτος φωτός».
“Το ένα τρίτο των Ελληνίδων και όλων των γυναικών της Ευρώπης πέφτει θύμα σωματικής, συναισθηματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, από σκουριασμένες αντιλήψεις, με θρησκευτικό ή άλλο κατώτερο οπτικό πρίσμα, καταδικάζουν τη γυναίκα σε μια ύπαρξη υποδεέστερη, σε μια ζωή χωρίς ζωή…με στέρηση πρωταρχικών δικαιωμάτων.” Η 5η Γυναικεία Κραυγή έρχεται να αφυπνίσει συνειδήσεις και να καυτηριάσει ένα παγκόσμιο θλιβερό φαινόμενο, περισσότερο ενδυναμωμένη, πλούσια και ηχηρή αυτή τη φορά!
[quote text_size=”small”]
“Η κραυγή όλων των γυναικών….να συσπειρώσει τους “άλαλους ήχους” σε παγκόσμιο επίπεδο, να βγει από το τέλμα του φόβου και της εκκωφαντικής σιωπής, έτσι ώστε να γίνει ατσάλινος λόγος, να εκπέμπει δυναμισμό, αξιοπρέπεια, δικαίωση, ελευθερία.”
[/quote]
Επίσημη προσκεκλημένη ήταν η εξαιρετική ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου, όπου διαβάστηκαν ποιήματα της από Λένα Καλλέργη, Έλσα Κορνέτη, Άντζυ Κορρέ, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Έλενα Σταγκουράκη και Γεωργία Τριανταφυλλίδου.
Ακολούθησαν βραβεύσεις όσων συμμετείχαν στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης “ Γυναικεία Κραυγή”, από την Έλενα Σταγκουράκη, μεταφράστρια και κριτικός θεάτρου και ως επίσημη εκπρόσωπος του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών (MPI) στην Ελλάδα.
Ο επίλογος της βραδιάς πλαισιώθηκε με υπέροχη μουσική και τραγούδια σε αργεντίνικο ρυθμό.
Την διοργάνωση φέτος την ανέλαβε το περιοδικό λόγου, κριτικής και ιδεών, Νέο Πλανοδιον, επίσης την 5η Γυναικεία Κραυγή στηρίζει το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ο Κύκλος Ποιητών, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, η Βιβλιοθήκη Βολανάκη, το κέντρο abanico,ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, ο Δήμος Κισάμου Χανίων και ο Φιλολογικός Σύλλογος Κισάμου.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!!!!!