VERTIGO

Μοίρασε το

Μοιάζουν με Χιτσοκικό θρίλερ, τα όσα διαδραματίζονται στο πολιτικό σκηνικό το οποίο όμως φαίνεται ότι δεν διαθέτει την παραμικρή επαφή πλέον με την κοινωνία, τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών, αλλά και των όσων συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον.

Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δημιουργούν ένα απίστευτο ίλιγγο στη κοινωνία που καθημερινά διαλύεται από την οικονομική κρίση και από την αδιέξοδη συνταγή της νεοφιλελεύθερης παρέας των Βρυξελλών και του Δ.Ν.Τ .

Είτε με το δημοψήφισμα , είτε χωρίς αυτό, είτε με το κούρεμα , είτε χωρίς αυτό , είτε με την Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου , είτε χωρίς αυτή , η χώρα οδεύει ολοταχώς στην πλήρη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση . Ενώ για πρώτη φορά τίθεται πλέον σε αμφιβολία από τους «ανεπαρκείς νεοφιλελεύθερους διεκπεραιωτές ηγέτες» της Ευρωζώνης , η συμμετοχή της Ελλάδας στο Ευρώ.

Τα όσα συνέβησαν στις Κάννες με την θεσμική εκτροπή από τις Συνθήκες και τις Αρχές της Ευρωζώνης από τους Μέρκελ και Σαρκοζί με τις απειλές τους και την θλιβερή και εκτός πραγματικότητας εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού (βλέπε σχετικό άρθρο στο new deal), οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που φάνηκε να δρομολογούνται από την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου μέσα από το αεροπλάνο της επιστροφής (βλέπε σχετικό άρθρο στο new deal) , αλλά και τα όσα απίθανα «σουρεαλιστικά» διαμήφθησαν στην ταραχώδη συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ , το Υπουργικό Συμβούλιο και το νέο πολιτικό θρίλερ που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για το αν θα δώσουν ή όχι τελικά τα μεσάνυχτα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφο εμπιστοσύνης ( βλέπε σχετικό άρθρο new deal), έχουν οδηγήσει τους πάντες στα κάγκελα.

Ο λαός και η κοινωνία κοιτούν πλέον με δέος και τρόμο το μεγάλο κενό κάτω από τα πόδια τους και την επόμενη μέρα . Ο ίλιγγος (VERTIGO) που αισθάνεται πλέον όλη η κοινωνία απέναντι στο κενό που βλέπει κάτω από τα πόδια της , είναι πιθανά παρόμοιος με αυτόν του Τζέημς Στιούαρτ (του μεγάλου αυτού ηθοποιού) που πρωταγωνίστησε μαζί με την Κίμ Νόβακ στο απίστευτο ομώνυμο θρίλερ του μεγάλου Χίτσκοκ …

Κατά τα λοιπά :

Με γόρδιο δεσμό μοιάζει η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση μεταβατικής, προσωρινής κυβέρνησης, με τον Γιώργο Παπανδρέου να κινδυνεύει πολύ σοβαρά να μη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης το βράδυ στη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει οι συζητήσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση να λάβουν εντός της ημέρας  σάρκα και οστά, ώστε να δοθεί ένα επιχείρημα σε διαφωνούντες βουλευτές να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, αφού θα επιβεβαιωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποχωρεί από την πρωθυπουργία.

Ωστόσο, η επίτευξη συμφωνίας με τον Αντώνη Σαμαρά δεν θα είναι καθόλου εύκολη, αφού υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες τόσο ως προς τον χαρακτήρα, όσο και ως προς την διάρκεια της μεταβατικής κυβέρνησης. Ο Α. Σαμαράς μιλάει για μια κυβέρνηση έξι το πολύ εβδομάδων, ενώ στην τοποθέτησή του στο Κοινοβούλιο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που (αφού θα έχει ψηφιστεί έως τις 15 Δεκεμβρίου η δανειακή σύμβαση) θα έχει διάρκεια ζωής το λιγότερο έως τον Φεβρουάριο, καθώς τότε υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων.

Η μεταβατική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, θα απαιτηθεί το διάστημα της θητείας της να υλοποιήσει πολύ σκληρά μέτρα, όπως π.χ. αυτά προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο ή να αντιμετωπίσει δύσκολες υποθέσεις, όπως π.χ. ο φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου. Δημήτρης Ρέππας και Νίκος Αθανασάκης, ωστόσο, είναι έτοιμοι σήμερα, ώστε να συζητήσουν αυτές και πολλές άλλες λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους της ΝΔ, αν και η άλλη πλευρά συμφωνήσει.

Ισχυροί φόβοι για καταψήφιση

Ακόμα, πάντως, και αν στο παρασκήνιο ο Ε. Βενιζέλος τελικά «πείσει» τους βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης -πράγμα όντως πολύ δύσκολο- δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι κυβέρνηση και πρωθυπουργός θα συγκεντρώσουν τον αριθμό ψήφων που απαιτείται. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου, με την χθεσινή της τοποθέτηση στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ και άλλοι βουλευτές κινούνταν στην κατεύθυνση αυτή. Η κυρία Έλενα Παναρίτη, πάντως, δήλωσε το βράδυ χθες ότι θα ψηφίσει υπέρ, έστω και «με βαριά καρδιά».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου