ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Μοίρασε το

Οι διαπραγματεύσεις, άνοιξαν , ύστερα από ένα φορτισμένο και βαρύ 48ωρο στις Βρυξέλλες και η αναζήτηση μιας πρώτης και προφανώς όχι οριστικής λύσης για το πρόβλημα της Ελλάδας είναι επί τάπητος . Οι «τελικές» δόσεις αναλογιών του Μνημονίου που μπαίνει στην «κατάψυξη» (αυτού που αφού εφαρμόστηκε και διέλυσε τον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας και βάλτωσε ακόμα περισσότερο την όποια παραγωγική της βάση ) και των νέων ιδεών/ προτάσεων της Ελληνικής πλευράς που αρνείται επίμονα ότι σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται τοξικά μέτρα λιτότητας που θα βαθαίνουν την ύφεση (νέες περικοπές μισθών/ συντάξεων , νέα φορολογικά βάρη κ.α) , θα κρίνει το στίγμα της μεταβατικής διαδικασίας (της συμφωνίας –γέφυρα).

Οι διαπραγματεύσεις , μετά από συγκρούσεις αντιπαραθέσεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κ.α άνοιξαν μεν , ωστόσο η προσωρινή λύση δεν έχει ακόμα κλειδώσει . Αναμένεται η συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα για να εξακριβωθεί αν κλειδώνει και με ποιους όρους η συμφωνία –γέφυρα, ή ενδεχομένως να χρειαστεί νέα συνεδρίαση θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δει , να βρει ή και να επικυρώσει την όλη διαδικασία .

«Έχουμε καλύψει ένα μέρος της απόστασης» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, περιμένοντας και αυτός το αποτέλεσμα των τεχνικών αξιολογήσεων που θα εξετασθούν στο eurogroup της 15ης Φεβρουαρίου.

[quote text_size=”small”]

Βέβαια, υπάρχει ακόμα δρόμος γι΄αυτό τον πρώτο και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις συμβιβασμό , ωστόσο η θηλιά που φρόντισαν να σφίξουν στο λαιμό της Ελλάδας πριν την τυπική έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις αποφάσεις της ΕΚΤ ,  έδειξε να χαλαρώνει  έστω και λίγο με τον Μάριο Ντράγκι να εγκρίνει την επέκταση της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες πριν προκύψει η συμφωνία

[/quote]

Πρώτος απολογισμός

Για την ώρα τουλάχιστον η Ελληνική πλευρά φαίνεται να βάζει στο «καλάθι» της:
1.Την κατάργηση της επιτροπείας

2.Την χαλάρωση της σφικτής δημοσιονομικής πολιτικής

3.Το δικαίωμα να διαχειριστεί τον εσωτερικό δανεισμό (υποχρεώσεις πολιτών προς τράπεζες και δημόσιο) με ένα δικό της πιο ευέλικτο τρόπο.
Επίσης για την ώρα δεσμεύεται έναντι εταίρων και δανειστών:

1.Για ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία.

2.Για ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων (δημοσίων και ιδιωτικών). Δεν αποκλείεται να έχουμε αλλαγή θέσης σε ότι αφορά ορισμένες αποκρατικοποιήσεις οι οποίες είχαν ήδη δρομολογηθεί.

Τα τεχνικά κλιμάκια, εκπρόσωποι Ελλάδας και των θεσμικών οργάνων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, επεξεργάζονται ήδη μετά την συνεδρίαση του eurogroup την Τετάρτη το βράδυ, τον συμβιβασμό, δηλαδή της προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ελληνικές θέσεις

Οι θέσεις και διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως εκφράστηκαν στο Eurogroup της Πέμπτης και άγνωστο παραμένει αν θα επαναληφθούν χωρίς παραλλαγή στο τακτικό της 16ης Φεβρουαρίου, είναι οι εξής:

Η ελληνική κυβέρνηση ζητεί μια μεταβατική συμφωνία από το υφιστάμενο πρόγραμμα που το οποίο δεν αποδέχεται και μέχρις ότου παρουσιάσει ένα νέο, δικό της μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015- 2018. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι αυτή η συμφωνία- γέφυρα να περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

α) μεταβατική χρηματοδότηση, την οποία θα χρειάζεται η χώρα, ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Αυγούστου

β) δημοσιονομικό πλαίσιο με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πάντως με παραχωρήσεις στο ύψος του πλεονάσματος

γ) εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων

δ) μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

[quote text_size=”small”]

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα δεν ζητεί “νέα” δανεικά, ούτε την τελευταία δόση του εκκρεμούς προγράμματος (7,5 δισ. ευρώ), αντ΄ αυτών όμως διεκδικεί: τα 1,9 δισεκατομμύρια από τα κέρδη των εθνικών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, όπως προκύπτει από σχετική δέσμευση εκ μέρους των εταίρων.

[/quote]

Επίσης, ζητεί αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τα 11,4 δισ. του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας ή ένα μέρος τους για την εξυγίανση των τραπεζών από τα “κόκκινα” δάνεια.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, η κυβέρνηση ζητεί να μειωθούν τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα στο 1,5% του ΑΕΠ, αντί των προβλεπομένων 3% για φέτος και 4,5% για το 2016.

Στο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και του περιουσιολογίου, η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης κλπ.

Σύνοδος Κορυφής

Στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή (13.2) το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την ελληνική πρόταση τονίζοντας ότι αυτή είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης. Το κλίμα δεν ήταν εχθρικό και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι δεν συζητήθηκε επί μακρόν το ελληνικό θέμα. Υπήρξαν βεβαίως κυβερνήσεις που εξέφρασαν την αντίθεση τους όπως η ισπανική δια του κ. Ραχόι που βλέπει ήδη τους Podemos να τον απειλούν.

«Η μετάβαση από το μνημόνιο προς το νέο πρόγραμμα είναι το αποκλειστικό και ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων πλέον», τόνισε ο κ.Τσίπρας, στη συνέντευξη τύπου.«Το μνημόνιο δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονται έχουν στόχο να βρεθεί κοινός τόπος για να καλυφθεί το έδαφος μεταξύ του υφιστάμενου προγράμματος και εκείνου του προγράμματος-γέφυρα που βασίζεται στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση μέχρι το Eurogroup ης Δευτέρας. «Δεν υπάρχει πλέον ούτε η τρόικα» συμπλήρωσε, σε ερώτηση για το ποιος θα κάνει στο εξής τον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επικοινωνεί πλέον με τους θεσμικούς εταίρους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, και με τους εταίρους έναντι των οποίων υπάρχει δανειακή υποχρέωση, όπως με το ΔΝΤ.

Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη μιάς συμφωνίας με τους δανειστές, πιθανόν και την ερχόμενη Δευτέρα. Συνοψίζοντας τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου δήλωσε ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι έχει καλυφθεί μία σημαντική απόσταση κατά τις διαπραγματεύσεις και απέδωσε την αλλαγή πορείας σε σχέση με την συνεδρίαση του Eurogroup, στην συμφωνία του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να οριστούν δύο τεχνικές επιτροπές που να ετοιμάσουν τη νέα συμφωνία.

Αυτή την στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός συζητείται αποκλειστικά η νέα συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα διεκδικεί , πείθει, δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει. Διευκρίνισε επίσης ότι μπορεί οι επιτροπές να έχουν να επιτελέσουν τεχνικό έργο, ωστόσο τα αποτελέσματά τους είναι πολιτικά και η συμφωνία που θα προκύψει θα είναι πολιτική.

Στην ερώτηση γιατί χρησιμοποιεί τον όρο «απομείωση χρέους» και όχι «διαγραφή χρέους» όπως ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι όπως και να το ορίσει κάποιος, ίδιο είναι το ζήτημα. Ότι δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να ανασάνει, ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και ότι αν δεν υπάρξει απομείωση δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να αναπτυχθεί.

Σε άλλη ερώτηση αν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι ο ίδιος πήρε την απόφαση να απορρίψει το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία διαφωνία με τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Βαρουφάκη και ότι ήταν μια συλλογική απόφαση. Επιπλέον άφησε αιχμές για τη αρνητική στάση που τήρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός έναντι της ελληνικής πρότασης. «Ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος απόψε» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του. Ο κ.Τσίπρας είπε ότι ο κ. Ραχόι δεν πρέπει να μεταφέρει στο εξωτερικό τα εσωτερικά του προβλήματα διακινδυνεύοντας το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να εξηγήσει και προσωπικά στον Ισπανό πρωθυπουργό τις θέσεις του, ότι κάνει λάθος, εκφράζοντας έτσι και την υποστήριξή του στο Κίνημα Podemos.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου