ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ…ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Μοίρασε το

Τα πρώτα χαρτιά άνοιξαν, στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, αναφορικά με την Ελλάδα και σιγά- σιγά θα ανοίξουν και άλλα καθώς οι διαβουλεύσεις που πυροδοτήθηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου και τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης, επιχειρείται να τεθούν σε μια νέα βάση.

Στο Eurogroup δεν υπήρξε κατάληξη, αλλά αυτό δεν μπορεί να εκπλήσσει κανένα , διότι στην Ευρώπη οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις έχουν τον δικό τους ρυθμό. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα και στην Σύνοδο Κορυφής , αλλά και στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα .

Τουλάχιστον για την ώρα , η Ελληνική Κυβέρνηση , επιχειρεί και το πετυχαίνει, να δώσει πολιτική διάσταση στην διαπραγμάτευση και να θέσει τις βάσεις για μια ουσιαστική και ριζική διαπραγμάτευση/ επαναδιαπραγμάτευση της προηγούμενης Συμφωνίας /Μνημόνιο και της Δανειακής Σύμβασης .

Τα πάντα βέβαια θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και κυρίως από το πώς θα μεταφραστούν σε συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που θα επιτρέψουν όχι απλά να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, αλλά ουσιαστικά να ξαναξεκινήσει η καθημαγμένη οικονομία και να ξεκολλήσει η χώρα από το θανάσιμο σπιράλ της ύφεσης και της λιτότητας που επιβλήθηκε με τα Μνημόνια.

Το πρώτο ζητούμενο σε αυτή την φάση , όπως τουλάχιστον τέθηκε από την Ελληνική πλευρά είναι μια συμφωνία- γέφυρα για έξη μήνες –μέχρι να υπάρξει μια νέα επεξεργασμένη και κοινά αποδεκτή Συμφωνία που θα έχει την σφραγίδα της ίδιας της Ελληνικής Κοινωνίας και όχι τους «τυφλοσούρτες των Μνημονίων».

[quote text_size=”small”]

Βασική προϋπόθεση γι΄αυτή την Συμφωνία γέφυρα , είναι να μην υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας , να «εξαφανιστούν οι τοξικές πολιτικές που βαθαίνουν την ύφεση και ρυμουλκούν λιτότητα».

[/quote]

Αυτό καλείται να το πετύχει η νέα Κυβέρνηση σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που οριοθετήθηκαν από την Συγκυβέρνηση της περιόδου 2012-2015.
Αυτό είναι το πρώτο και μεγάλο στοίχημα, ανεξάρτητα το ποιο θα είναι το περιτύλιγμα του περιεχομένου.

Κοινό ανακοινωθέν δεν υπήρξε, πρωτίστων διότι και από Ελληνικής πλευράς υπήρξαν σε αυτή την πρώτη κρίσιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση, ενστάσεις και αντιδράσεις για το αν αυτή η μεταβατική συμφωνία , η συμφωνία γέφυρα θα ήταν απλή συνέχεια του υπάρχοντος Μνημονίου ή τουλάχιστον θα σηματοδοτούσε και έστω και μερική αποστασιοποίηση από αυτό.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικές οι διαρροές που υπήρξαν από την Κυβέρνηση για την όλη διαδικασία και διαβούλευση που υπήρξε στο Eurogroup

“Η Ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους.
Στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία.
Παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία”, επεσήμαιναν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

[quote text_size=”small”]

Η διαπραγμάτευση είναι ακόμα ανοικτή. Αυτό όμως που αξίζει να επισημανθεί είναι η κινητικότητα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη γύρω από τις ελληνικές θέσεις .

[/quote]

Πρόκειται για μια μεγάλη κινητικότητα, με τον αμερικανικό παράγοντα να παρεμβαίνει έντονα. Είναι δε ενδεικτικό του ότι η Ελληνική πλευρά κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις για να δημιουργήσει ερείσματα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση το ότι μετά την Γερμανία (όπου έθεσε και το θέμα των επανορθώσεων) , ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την μέρα της συνεδρίασης του Eurogroup , συνομιλούσε με την ρωσική πλευρά καθώς πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία , ενώ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , δέχονταν τηλεφώνημα και πρόσκληση του Κιν΄πεζου Πρωθυπουργούθ για επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο

Η κα Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε είναι ανυποχώρητοι, για την γερμανική ηγεσία το πρόβλημα είναι θεμελιακό. Αν αλλάξει τακτική, αν αποδεχθεί έστω κατά τι τις ελληνικές θέσεις, αυτομάτως έχει κάνει ένα βήμα πίσω έναντι των απαιτήσεων όλων των υπολοίπων κρατών της ευρωζώνης και της ΕΕ. Το γερμανικό γόητρο αλλά κυρίως η πραγματικά ηγεμονική (οικονομική και πολιτική) θέση της Γερμανίας, είναι το βασικό εμπόδιο, είναι ο λόγος που μπορεί να φτάσουμε σε σύγκρουση.

Ωστόσο η Ελληνική πλευρά διαμηνύει με σαφήνεια πως : Αν δεν δώσουν ελάχιστο χώρο και χρόνο έως τη νέα συμφωνία, τότε επιθυμούν την καταστροφή της Ευρώπης.
Το έκτακτο Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν καθώς Ελλάδα και εταίροι δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη φύση και τον προσδιορισμό του προγράμματος που θα υιοθετήσει η Ελλάδα. «Κάναμε μία ανάλυση καθώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει, θα συζητήσουμε τη Δευτέρα. Υπήρξε απαίτηση για παράταση του μνημονίου, αλλά η κυβέρνηση έχει εντελώς αντίθετη εντολή» είπε ο Γ. Βαρουφάκης. Συμπλήρωσε ότι το «πρόγραμμα γέφυρα» θα μπορούσε να αποτελεί σύνθεση των προτάσεων που κάνουν οι εταίροι και η Αθήνα.

«Ήταν μία χρήσιμη διαδικασία καθώς όλες οι πλευρές έμαθαν που βρίσκονται οι άλλοι» είπε ο Γ. Ντάϊσελμπλουμ. «Η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα που λήγει στο τέλος του μήνα και αυτό ορίζει τον χρόνο που έχουμε. Συζητήσαμε τις δυνατότητες μίας παράτασης, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα» συμπλήρωσε. «Πιθανώς τη Δευτέρα να πετύχουμε την πρόοδο που χρειάζεται.» Η απόσταση των δύο πλευρών επιβεβαιώνεται από την αδυναμία στην έκδοση κοινής ανακοίνωσης αφού οι εταίροι επέμεναν στην παράταση του προγράμματος, πλην όμως η ελληνική πλευρά διαφωνούσε ακόμα και με τη χρήση της λέξης.

Με βάση όσα έγιναν γνωστά, η Eλλάδα έχει προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συμφωνία-γέφυρα που επιθυμεί. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup που έγινε υπό συνθήκες έντονης πίεσης .

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ισπανοί και Πορτογάλοι ήταν εκείνοι που άσκησαν τη μεγαλύτερη πίεση προς την Ελλάδα, υιοθετώντας, ορισμένες στιγμές, ως και εχθρική στάση, ειδικά στα σημεία όπου έγιναν αναφορές για απομείωση του χρέους. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι υπουργοί ήταν επιφυλακτικοί, ζητώντας εκτός από προτάσεις, συγκεκριμένα στοιχεία για το κόστος που έχουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Προσεχτικό ρόλο και με κατανόηση προς τις Ελληνικές θ΄πεσεις εμφανίστηκαν η Γαλλία , η Ιταλία , η Ιρλανδία και η Αυστρία.
Η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα δεν γίνεται να συνεχιστεί καθώς δεν αποδίδει. Eίπε ότι στόχος της είναι η οικονομική σταθερότητα με ένα βιώσιμο χρέος. Δεσμεύθηκε για διαρθρωτικές αλλαγές, ειδικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ αναδιπλώθηκε ως προς το αίτημα για κούρεμα του χρέους. Δεσμεύθηκε δε, στο Eurogroup της Δευτέρας να προσκομίσει ουσιαστικές προτάσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου