Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Δ΄ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μοίρασε το

Η χθεσινή προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία είναι η απάντηση στο ερώτημα “γιατί οι Αμερικανοί λατρεύουν το Σύνταγμα τους” και “γιατί οι συγγραφείς του Αμερικανικού Συντάγματος έμειναν στην ιστορία ως nation & founder fathers”. O λόγος είναι απλός: διότι κατήρτισαν το καλύτερο πολίτευμα όλων των εποχών!

Έκτακτες εκλογές; ΕΚΤΑΚΤΕΣ εκλογές; Συγγνώμη; Πως είπατε; Για ποιό λόγο, ακριβώς;

Μα είναι απλό:

– Επειδή το κυβερνητικό κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει άλλα 5 χρόνια, ελλείψει σοβαρής και αξιόπιστης αντιπολιτεύσεως!

– Και επειδή έχει πλειοψηφία 16 εδρών στο Κοινοβούλιο και η Πρωθυπουργός θέλει να την κάνει 50+ για να μην την απειλούν οι εσωκομματικοί της αντίπαλοι!

Αυτός ο πολιτικός καιροσκοπισμός είναι η εγγενής ασθένεια των κοινοβουλευτικών συστημάτων, στα οποία -εκ φύσεως- η εκτελεστική εξουσία δεν είναι πλήρως διαχωρισμένη από την νομοθετική, με αποτέλεσμα η ημερομηνία των εκλογών να εξαρτάται από τα στενά συμφέροντα του εκάστοτε Πρωθυπουργού ή από τον τυχοδιωκτισμό της Αντιπολιτεύσεως, όπως συνέβη στην περίπτωσή μας με την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα αποτελέσματα ενός πολιτικού τυχοδιωκτισμού που το σύνταγμά μας σαφώς επιτρέπει τα βιώνουμε ακόμη ενώ δεν έχουμε δει την πλέον ζοφερή τους φάση…

Το τι θα κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο δεν με αφορά, εγώ είμαι Έλληνας και δεν μπορώ καν να ζήσω οπουδήποτε αλλού. Μετά από 43 έτη προεδρευόμενου συστήματος διακυβερνήσεως ξέρω ότι η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τα μεταδικτατορικά της σύνδρομα και να περάσει σε ένα νέο σύστημα αποτελεσματικής διακυβερνήσεως (εδώ), με ισχυρούς θεσμούς λογοδοσίας και ελέγχου (εδώ), πλήρη διαχωρισμό των εξουσιών και πραγματική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης!

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο, αληθώς δημοκρατικό και απολύτως λειτουργικό σύστημα διακυβερνήσεως. Χρειαζόμαστε ένα νέο πολίτευμα ώστε να επέλθει ριζική ανανέωση και εξυγίανση της δημοκρατίας και να εξαλειφθούν οι σημερινές ολιγαρχικές και φαυλοκρατικές δομές. Χρειαζόμαστε θεσμούς -όπως μια ισχυρή και ανεξάρτητη Γερουσία- που θα εγγυηθούν την διαφάνεια των δημοσίων λειτουργιών και τον αυστηρό έλεγχο της εξουσίας. Χρειαζόμαστε ένα πολιτειακό σύστημα που θα λειτουργεί ως ισχυρή ασπίδα της αστικής δημοκρατίας έναντι κάθε λαϊκισμού και ολοκληρωτισμού, ακροδεξιού ή ακροαριστερού!

Μόνο το προεδρικό σύστημα, εξοπλισμένο με το θεσμό του ενιαίου ψηφοδελτίου και μιας ισχυρής Γερουσίας, μπορεί να το προσφέρει.

Είναι η ώρα για την Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου