Η ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑ ΟΧΙ ΣΚΑΦΟΣ

Μοίρασε το

Διάβασα σε άρθρο κυριακάτικης εφημερίδος την ευχή-προτροπή δημοσιογράφου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στρέψει τη Ν.Δ. προς το κέντρο. Δεν ξέρω πως το αντιλαμβάνεται ο εν λόγω δημοσιογράφος, αλλά και κάθε άλλος που κάνει παρόμοια σχόλια, αλλά τα κόμματα –και ιδίως τα κατεστημένα- δεν είναι σκάφη που αλλάζουν πορεία αναλόγως που στρέφει το πηδάλιο ο καπετάνιος

Μπορεί να διανύουμε περίοδο εκπτώσεως των ιδεολογιών, αλλά αυτό πρωτίστως αφορά τα κόμματα που βάσισαν την ύπαρξή τους σε ιδεολογίες και αόριστα οράματα, δηλαδή τα κόμματα της Αριστεράς και γενικώς όσα επαγγέλονταν αλλαγές στο κοινωνικό σύστημα.

Ένα κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, που εκφράζει τον κύριο όγκο της Δεξιάς –ή Συντηρητικής, αν προτιμάτε- παρατάξεως, δεν αλλάζει κατεύθυνση αναλόγως πως φυσάει ο άνεμος! Πολλώ δε μάλλον που ο άνεμος δεν φυσάει προς τ’ αριστερά…

Αν η Ν.Δ. ήταν το κόμμα του Λεβέντη ή το όποιο άλλο προσωρινό μόρφωμα, όπως οι ΑΝ.ΕΛ., η Δημοκρατική Αριστερά κλπ., ακόμη αν ήταν το κόμμα του 3%, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ του 2009, τότε θα είχε νόημα να συζητάμε για αλλαγή πλεύσεως. Σε τέτοια μικρής εμβέλειας ή αδιαμόρφωτα σχήματα, όλα μπορούν να αλλάξουν λιγότερο ή περισσότερο εύκολα αφού στόχος είναι η πολιτική επιβίωση με όποιο μέσο.

Όμως, η Ν.Δ. δεν είναι τέτοια περίπτωση. Έχει συγκεκριμένο κόσμο που την στηρίζει, εκφράζει μια συγκεκριμένη πολιτική και κοινωνική παράταξη, από την οποία αντλεί στελέχη και ψηφοφόρους: την Δεξιά! Μας αρέσει ή όχι, η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της παρατάξεως είναι άνθρωποι συγκεκριμένων αντιλήψεων, δηλαδή παραδοσιακών εθνικοπατριωτικών και ορθοδόξων αντιλήψεων.

Ταυτοχρόνως, η ίδια αυτή παράταξη περιλαμβάνει και την λεγόμενη κεντροδεξιά, δηλαδή επίσης συντηρητικούς πολίτες, μάλλον υψηλού ή μεσο-υψηλού (midupper) εισοδηματικού επιπέδου, οι οποίοι είναι απλώς περισσότερο φιλελεύθεροι ή λιγότερο συντηρητικοί, λιγότερο θρησκόληπτοι ή περισσότερο ρεαλιστές, λιγότερο παραδοσιακοί ή περισσότερο καλλιεργημένοι κλπ. Πολλά τέτοια δίπολα μπορώ να παραθέσω για να τους περιγράψω, αλλά δεν χρειάζεται, όλοι καταλαβαίνουμε σε ποιους αναφέρομαι.

Πρακτικώς, η Ν.Δ. είναι το κόμμα που, λίγο-πολύ, από το 1974 μέχρι σήμερα εξέφρασε την συντηρητική, τη Δεξιά παράταξη έχοντας στην μεγάλη –εκλογική- της βάση την λαϊκή-παραδοσιακή Δεξιά και στο στελεχιακό της δυναμικό, στην κορυφή της, την πιο φιλελεύθερη εκδοχή της.

Το σχήμα αυτό λειτούργησε αρκετά καλά ώστε να προσφέρει πολιτική σταθερότητα παρά την λαϊκιστική λαίλαπα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Σήμερα, εν μέσω παρατεταμένης πολιτικής κρίσεως, με το μεταλλαγμένο ακραίο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συγκυβερνά μαζί με τους νεοκομμουνιστές και τον τυχοδιώκτη Πάνο Καμμένο, απειλώντας τους ίδιους τους θεσμούς της αστικής δημοκρατίας, η ενότητα της Δεξιάς, η ενότητα της συντηρητικής παρατάξεως είναι απολύτως αναγκαία. Όμως, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με στροφή προς την μία ή την άλλη συνιστώσα της. Η παράταξη πρέπει να μείνει ενωμένη. Οι διχαστικές αντιλήψεις περιθωριακών ομάδων δεν πρέπει να αφεθούν να παρασύρουν τη Ν.Δ. στη διάλυση, διότι αυτό θα συμβεί αν η αποκοπή της από την ευρεία βάση της λαϊκής Δεξιάς οδηγήσει σε απώλεια της αυτοδυναμίας, στις επερχόμενες εκλογές, ή ακόμη και σε απώλεια της πρώτης θέσεως!

Η αυτοδυναμία και η πολιτική κυριαρχία που αυτή συνεπάγεται δεν θα επιτευχθούν με καιροσκοπικές ημι-ιδεολογικές στροφές (ή ιδεολογικές ημι-στροφές;), όπως συνηθίζουν τα αριστερά κόμματα!

– Η πολιτική κυριαρχία της Δεξιάς επιτυγχάνεται όταν το κόμμα που την εκφράζει κατορθώνει να προβάλει την οντολογία της, μακράν ανώτερη από ασαφή ιδεολογήματα αφού μπορεί και απαντά στα προβλήματα της πραγματικότητος, αλλά και σε αυτά που γεννά η εξέλιξη.

– Η πολιτική κυριαρχία και η κυβερνητική αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα επιτευχθούν με ριζοσπαστικές πολιτικές επιλογές που θα εκφράσουν την δεξιά οντολογία, επιλογές που θα συνθέσουν ένα όραμα για την Πολιτική, τον Πολιτισμό, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία και την Ανάπτυξη και θα εμπνεύσουν την ευρεία κοινωνική της βάση, που θα την επανασυσπειρώσουν μακριά από καιροσκόπους, λαϊκιστές και νεοναζί! Μια τέτοια επιλογή όχι μόνο δεν απομακρύνει το κέντρο, αλλά το προσελκύει ακόμη περισσότερο, ιδίως όταν στην άλλη του όχθη θα περιδιαβαίνουν θλιβερές φυσιογνωμίες τύπου Καμίνη, Θεοδωράκη, Γεννηματά κλπ. πολιτικών πτωμάτων…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου