ΟΙ ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Μοίρασε το

Παραθέτω την οκτάδα των μεταρρυθμίσεων που, κατά τον Πρόεδρο της Ν.Δ., θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις και να επιστρέψει σε βιώσιμο κύκλο ανάπτυξης.

1. Η μείωση του φορολογικού κόστους και του κόστους εισφορών που επιβαρύνει την εργασία. Για να αποκτήσει επαρκές κίνητρο η επιχειρηματικότητα και η εργασία στη χώρα και να μικρύνουμε το καταστροφικό χάσμα, σε φόρους και εισφορές, με τις ανταγωνιστικές γειτονικές μας χώρες.

2. Η συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια.

3. Η βαθιά μετάλλαξη του Κράτους ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη και να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, με αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.

4. Η ριζική μεταρρύθμιση μηχανισμών διοίκησης, που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην επίλυση διαφορών.

5. Η βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος με εισαγωγή αρχών και πρακτικών καλής νομοθέτησης για τον περιορισμό διαφορών που προκύπτουν από την παρερμηνεία των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας και σαφήνειας της νομοθεσίας.

6. Η αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου ως εργαλείο για την προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

7. Η επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

8. Η βελτίωση της στόχευσης και της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων.

Αντέγραψα το κείμενο από ιστοσελίδα μεγάλης επισκεψιμότητος, άρα θεωρώ ότι είναι ακριβές και μπορώ να το σχολιάσω.

Δεν χρειάζεται να πω πολλά. Συμφωνώ με τις έξι πρώτες «μεταρρυθμίσεις», όμως δεν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, αλλά για προθέσεις ή, πιο σωστά, για τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Πρόκειται για γενικές διατυπώσεις, με τις οποίες οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν.

Όμως, δεν είμαστε στην εποχή που οι γενικές έως αόριστες διακηρύξεις, έστω οι διακηρύξεις αρχών, αρκούν για να πείσουν το εκλογικό σώμα για την ικανότητα ενός κόμματος και του ηγέτη του να ανατάξουν τη χώρα.

Το πολιτικό μας σύστημα έχει χάσει την αξιοπιστία του. Δυστυχώς -μου αρέσει ή όχι, είναι σωστό ή όχι- πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, περίπου 25%, θεωρεί τη Ν.Δ. συνυπεύθυνη για όσα έχουν συμβεί. Πρόκειται για μη αριστερούς ψηφοφόρους που απλώς απέχουν. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν πείσει αυτή τη μερίδα ψηφοφόρων ότι διαθέτει συγκεκριμένες ριζοσπαστικές προτάσεις, ικανές να φέρουν ένα αναπτυξιακό και αναγεννητικό σοκ στη χώρα, δεν θα πάρει την ψήφο τους. Για την ακρίβεια, δεν θα πάνε καν να ψηφίσουν. Χωρίς αυτούς, όμως, δεν υπάρχει πιθανότητα αυτοδυναμίας με ότι αυτό σημαίνει…

Δυστυχώς, όσα εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, δεν συνιστούν σαφείς ριζοσπαστικές προτάσεις, αλλά μια διακήρυξη καλών προθέσεων. Με τέτοιες διακηρύξεις δεν πείθονται οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι, που είναι και οι πλέον προβληματισμένοι και δεν χαρίζουν την ψήφο τους σε κανέναν.

Όμως, υπάρχει και κάτι ακόμη. Υπάρχουν οι τρεις τελευταίες προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες είναι μάλλον πιο συγκεκριμένες. Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου ριζοσπαστικές και είναι εντελώς λανθασμένες.

– Ο αναπτυξιακός νόμος και οι πάσης φύσεως επιδοτήσεις είναι το πλέον ακατάλληλο εργαλείο για να προωθηθούν οι επενδύσεις. Όπως έχει αποδείξει η εμπειρία 50 ετών εφαρμογής δεκάδων νόμων και προγραμμάτων, όσες επιχειρήσεις χρειάζονται τις επιδοτήσεις δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια. Όσες μπορούν και τα πληρούν και τις αξιοποιούν απλώς δεν τις χρειάζονται. Το αποτέλεσμα είναι μόνο διαφθορά, διαπλοκή και σπατάλη του χρήματος των φορολογουμένων σε εργοστάσια-φαντάσματα!

– Τι σημαίνει, άραγε, επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και γιατί είναι αναπτυξιακό ένα μέτρο που μάλλον μας οδηγεί σε μια κοινοβουλευτική εκδοχή του Μεγάλου Αδελφού, από το 1984 του Τζωρτζ Όργουελ;

– Είναι προφανές ότι η ανωτέρω εξαγγελία συνδυάζεται με την επόμενη –και τελευταία- που αφορά τη βελτίωση της στόχευση και της αποτελεσματικότητος των φορολογικών ελέγχων. Δεν βλέπω σε τι διαφέρει αυτό από ότι ήδη πράττει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ή θα έπραττε π.χ. μια κυβέρνηση της κεντρο-αριστεράς, όπως και αν αυτή μετονομασθεί και όποιον εκλέξει πρόεδρο!

Δυστυχώς, αντί της -πραγματικώς επαναστατικής- εξαγγελίας ενός λιτού, διαφανούς και δίκαιου φορολογικού συστήματος πλήρους και καθολικής εκπτώσεως δαπανών από το εισόδημα, το οποίο σχεδόν εξαφανίζει κάθε κίνητρο φοροδιαφυγής, η Ν.Δ., ακόμη και υπό την προεδρία του κ. Μητσοτάκη, επιλέγει ανέμπνευστες, αντιαναπτυξιακές και αναποτελεσματικές λογικές που αποθεώνουν τον κρατισμό και την συμβατική διαχειριστική αντίληψη των τεχνοκρατών της Α.Δ.Α.Ε. και πρώην Γ.Γ.Δ.Ε.!

Δυστυχώς, αντί ενός σχεδίου ταχείας επαναλειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προσελκύσεως επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, ακούσαμε μόνο για αναπτυξιακό νόμο!

Θλίψη…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου