Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ

Μοίρασε το

Στη ΝΔ η αριθμητική είναι μια προσφιλής ενασχόληση. Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων διαβάζονταν και εξακολουθούν να διαβάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ενίοτε επηρεάζουν – αν όχι προσδιορίζουν – κομματική ψυχολογία και πολιτική συμπεριφορά. Όσο, οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν προβάδισμα της ΝΔ, τα στελέχη της ζούσαν την ευδαιμονία της στιγμής. Σχεδόν μεθυσμένοι πίστευαν πως ό,τι και να κάνουν ή δεν κάνουν, η κατάσταση θα παραμείνει ίδια. Κάποιοι σημείωναν και φαινόμενα αλαζονείας. Το ακριβές είναι ότι υπήρχε επανάπαυση.

Όταν, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν άλλους αριθμούς, η ψυχολογία άλλαξε άρδην. Το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε σοκ και σύγχυση. Φάνηκε πως η παράταξη δεν είχε προετοιμαστεί για μια τέτοια εξέλιξη. Το κλίμα συμπαρέσυρε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος σε δραματικούς τόνους αξίωσε από όποιον τον αμφισβητεί να το πράξει «στα ίσια και να ρίξει την κυβέρνηση». Η κυβέρνηση βεβαίως δεν έπεσε. Έπεσαν όμως, όλοι οι στενοί του συνεργάτες, από το κ. Βουλγαράκη και τον κ. Ρουσόπουλο, μέχρι τον κ. Αλογοσκούφη.

Παρ’ όλα αυτά οι αριθμοί δεν βελτιώθηκαν. Ούτε κι η ψυχολογία της παράταξης. Ωστόσο, η αριθμητική ως προσφιλής ενασχόλησης παρέμεινε. Πλέον, οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων δεν διαβάζονται με την ίδια θέρμη, προφανώς γιατί είναι δυσάρεστοι και ευλόγως προκαλούν αποστροφή.

Η αριθμητική εντοπίζεται στην καταμέτρηση των εσωκομματικών δυνάμεων που θα σχηματιστούν την επομένη των ευρωεκλογών – στη περίπτωση που το αριθμητικό αποτέλεσμα τους δεν είναι το επιθυμητό. Κάπως έτσι, στις διάφορες ομιλίες προβεβλημένων στελεχών (τη Δευτέρα του κ. Αντώνη Σαμαρά, χθες της κας Ντόρας Μπακογιάννη κοκ…) η συμμετοχή εν ενεργεία βουλευτών, στελεχών και λοιπόν κομματικών φίλων μετράει περισσότερο από τον πολιτικό λόγο και τις θέσεις των ομιλούντων.

Κάπως έτσι, περισσότερο μέτρησε η παρουσία 73 βουλευτών στην ομιλία του κ. Σαμαρά, παρά το ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα που ανέπτυξε ο υπουργός Πολιτισμού και η ανοιχτή στήριξη που παρείχε στον πρωθυπουργό. Το δεύτερο θεωρείται σχεδόν δεδομένο και αυτονόητο για τους περισσότερους. Έκπληξη θα ήταν αν ο κ. Σαμαράς δεν στήριζε… Όμως, ουδείς παραγνωρίζει πως όσο ο κ. Καραμανλής παραμένει στη θέση του, τόσο προσφέρεται στον κ. Σαμαρά χρόνος για να προετοιμάσει την επόμενη μέρα.

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό ιδεώδες του κ. Σαμαρά, είναι μάλλον πρόωρο να το (προς)μετρήσει κανείς. Διότι, όσο κι αν η ιδεολογία είναι καθοριστικό στοιχείο συνοχής και ενότητας μιας παράταξης, για τη ΝΔ που είναι εθισμένη στην αριθμητική, άλλα είναι τα καθοριστικά και τα κυρίαρχα και κατ’ επέκταση άλλες οι προτεραιότητες…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου