Με την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Κ. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου αποσαφήνισαν όχι μόνο τη προεκλογική στρατηγική που θα ακολουθήσουν τις επόμενες τρεις βδομάδες, αλλά έδειξαν και την ψυχολογία με την οποία κατέρχονται στην εκλογική αναμέτρηση.
Είναι γνωστό ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι καθοριστική για προσωπικό τους μέλλον. Με νίκη ή ήττα με μικρή διαφορά, η ΝΔ κερδίζει πολιτικό χρόνο κι ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να αναβαπτιστεί πολιτικά μέσα από ένα Συνέδριο Επανίδρυσης όπως ακούγεται. Ήττα με μεγάλη διαφορά τον βάζει σε περιπέτειες. Αντίστοιχα, ήττα ή νίκη με μικρή διαφορά, θα βάλει το ΠΑΣΟΚ σε ένα κύκλο εσωστρέφειας και θα ανοίξει οι ασκοί μιας εκ νέου αμφισβήτησης του κ. Παπανδρέου. Νίκη με μεγάλη διαφορά τον θέτει κι επίσημη εν αναμονή πρωθυπουργό…
Αυτό που δεν είναι γνωστό η πρόβλεψη που κάνουν οι δυο μονομάχοι, η οποία και προσδιορίζει τόσο την ψυχολογία, όσο και τη στρατηγική τους. Ο κ. Καραμανλής έχει αμυντική ψυχολογία. Απειλείται ό,τι κατέχει: Εξουσία, σε κράτος και κόμμα. H στρατηγική του κινείται σε τρία επίπεδα:
Περιφρούρηση των μετόπισθεν. Το ψηφοδέλτιο είναι κομματικό και αποτυπώνει μια προσπάθεια άσκησης εσωκομματικών ισορροπιών σε περίπτωση που χρειαστεί την επομένη των εκλογών.
Ενότητα και συσπείρωση του «κομματικού» στρατεύματος. Η κλιμάκωση των προσωπικών επιθέσεων στον κ. Παπανδρέου είναι αποδεκτή μόνο απ’ το κομματικό ακροατήριο κι όχι απ’ την κοινωνία. Η πόλωση ερεθίζει τα κομματικά αντανακλαστικά επιβίωσης. Η επίκληση του κινδύνου επαναφοράς του «συστήματος ΠΑΣΟΚ» είναι χαρακτηριστική.
Συναισθηματική και λιγότερο πολιτική επαναπροσέγγιση ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου. Υπό αυτή την έννοια η επιλογή της κας Μαριέττα Γιαννάκου ήταν η ιδανικότερη, τόσο γιατί οι απόψεις της βρίσκουν απήχηση σε κεντρώους ψηφοφόρους, όσο και γιατί η προσωπική της περιπέτεια συγκινεί.
Απ’ την άλλη, ο κ. Παπανδρέου καλλιεργεί μια αίσθηση έντονης αυτοπεποίθησης. Έτσι, δεν φοβάται να γεφυρώσει πλήρως τις σχέσεις του με το βενιζελικό μπλοκ (επιλογή κας Συλβάνα Ράπτη), δεν φοβάται να αποδείξει ότι εννοεί τα ανοίγματα με το ΣΥΡΙΖΑ (επιλογή κ. Σπύρου Δανέλη), δεν φοβάται ανοίγματα σε κοινωνικές ομάδες – φορείς μιας άλλης αντίληψης του «ζην» (επιλογή κ. Χρ. Παλιαδέλη, Κρίτων Αρσένη), δεν φοβάται να ρίξει στη μάχη της οικονομίας – και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – τον στενότερο και πλέον χρήσιμο συνεργάτη του.