Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ευφυΐα για να αντιληφθεί κανείς πως ο κ. Γιώργος Σουφλιάς απολαμβάνει την ενασχόληση του με τα κοινά, περισσότερο μέσα από την ευρυχωρία μιας υπερκομματικής (σκηνοθετικής) ιδιότητας, παρά από τη στενότητα ενός ρόλου κομματάρχη. Και το ό,τι έχει αναδειχθεί σε «παίκτη-κλειδί» (key player) στις εσωκομματικές ζυμώσεις στη ΝΔ – είτε αυτές αφορούν το παρόν της κυβερνώσας παράταξης, είτε την «επόμενη μέρα»… – προκύπτει ακριβώς εκ της προτίμησης του να παίρνει μέρος στη «σκηνοθεσία» των πολιτικών εξελίξεων και εξ’ αυτής να πρωταγωνιστεί.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Σουφλιάς θα είναι πρωταγωνιστής. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη που ουδέποτε έκρυψε τις φιλοδοξίες της τον θέλει στον πλευρό της, προκειμένου να μετριάσει τις όποιες αντιδράσεις του «καραμανλικού μπλοκ», το οποίο πλέον θα μπορούσε να εμπιστευτεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ως ρυθμιστή μιας ενδεχόμενης «βελούδινης διαδοχής», πολύ δε περισσότερο ως θεματοφύλακα της ενότητας της παράταξης.
Αυτό το νόημα, εξάλλου, είχε η δημοσιοποίηση του πρόσφατου γεύματος που είχαν στο Βυζαντινό. Η υπουργός των Εξωτερικών δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να ακουστεί στο κομματικό ακροατήριο ότι οι σχέσεις της με τον κ. Σουφλιά βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Όχι πως είχαν διαταραχθεί ποτέ – πόσο μάλλον που προ δωδεκαετίας το «μητσοτακικό μπλοκ» είχε στηρίξει ανοικτά την υποψηφιότητα Σουφλιά – αλλά μια… υπενθύμιση την κατάλληλη ώρα ήταν απαραίτητη, για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους επίδοξους διαδόχους πως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναγνωρίζει το προβάδισμα στην υπουργό των Εξωτερικών.
Όλα αυτά βεβαίως τελούν υπό την αίρεση των προθέσεων του κ. Καραμανλή. Μέχρι στιγμής το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αντιδράσει, ούτε στη «παραφιλολογία» περί «κουρασμένου πρωθυπουργού» που προτίθεται να «αποχωρήσει», ούτε πολύ περισσότερο στη μεσημεριανή συνάντηση των δυο υπουργών του. Και όπως όλα δείχνουν το πιθανότερο είναι πως δεν θα αντιδράσει, αδειάζοντας το «στενότερο συνεργάτη» του, όπως χαρακτήρισε δημοσίως προ ημερών, απ’ τις Βρυξέλλες, τον κ. Σουφλιά.