ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Μοίρασε το

«Οι Έλληνες ζούσανε σαν βασιλιάδες. Τώρα ήρθε η εποχή να πληρώσουν».

Η εικόνα μιας  Γερμανίδας, με τα μάτια μισόκλειστα να κοιτά το τηλεοπτικό φακό και να εκτοξεύει την οργή της για την ελληνική ευμάρεια που γνώρισε κατά τις διακοπές της στην Ελλάδα είναι μόνο η μια πλευρά αυτής της συνεχούς πίεσης που δέχεται ο ελληνικός λαός, βλέποντας τη χώρα του στο μάτι του κυκλώνα. Η Ελλάδα πρωτοσέλιδο σε όλα τα ξένα ΜΜΕ. Όλοι να μιλούν για την ελληνική τραγωδία που είναι επικίνδυνο να πλήξει και την ευρωπαϊκή οικονομία. Συνεχείς φωνές και  κατηγορίες για διαφθορά και φαγοπότι οι οποίες βάλλουν συλλήβδην εναντίον των Ελλήνων.

Το ελληνικό πρόβλημα. Κάπως έτσι έχουμε καταχωριστεί στην συνείδηση όχι μόνο των ηγετών της Ε.Ε. αλλά και του απλού λαού της Ευρώπης. Αυτό που  έχει κατασταλάξει μέσα τους, είναι ότι αυτοί θα πληρώσουν τα σπασμένα γιατί οι έλληνες καλοπερνούσαν. Γινόμαστε αποδέκτες ενός υποβόσκοντος θυμού που αισθάνεται ο μέσος ξένος για τον Έλληνα αυτή την εποχή.

Σαν λαός έχουμε φορτωθεί ενοχές. Ενοχές που  προέρχονται όχι μόνο από τους εταίρους  μας στην Ε.Ε. αλλά και από τους  ίδιους τους  πολιτικούς μας  ταγούς, με φράσεις του τύπου «Μαζί τα φάγαμε».

Μας έχουν κάνει να αισθανόμαστε το μίασμα της Ευρώπης.Περισσότερο ίσως και από την οικονομική δυσκολία, αυτή η ταπείνωση είναι η πιο σκληρή πλευρά της κατάστασης που ζούμε. Ένας περήφανος λαός αρχίζει  να ντρέπεται. Να νιώθει αναγκασμένος να απολογηθεί. Και εκεί που έχουμε αρχίσει να πειθόμαστε ότι οι Έλληνες είμαστε το μαύρο πρόβατο,  που συνηθίσαμε να μας οικτίρουν για την κατάντια μας ανακαλύψαμε πως υπάρχουν και άλλες φωνές.

Από το εξωτερικό κι αυτές  αλλά που βλέπουν με διαφορετικό μάτι το «ελληνικό πρόβλημα». Και που τελικά μπορούν να μας υπερασπιστούν καλύτερα και από τους δικούς μας πολιτικούς. Μια τέτοια περίπτωση ο αρχηγός των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ντάνιελ Κον Μπεντίτ,  ο οποίος με αγανακτισμένη φωνή μιλώνοντας στο γαλλικό ραδιόφωνο Φρανς Ιντέρ  έθεσε το θέμα της διαφθοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Το θέμα έχει αρχίσει να με νευριάζει, το να μιλάμε σαν να υπάρχει ένα μόνο μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, οι Έλληνες, ενώ όλοι οι άλλοι είναι λευκοί και άψογοι. Εγώ λέω ότι οι περισσότεροι είναι το ίδιο φαύλοι με τους Έλληνες ή λίγο φαύλοι όπως οι Έλληνες» είπε  και απαντώντας σε ένα ακροατή  τόνισε ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε πλέον να φορτώνουμε στην Ελλάδα μια συμπεριφορά που στην ουσία είναι γενικευμένη». Εξήγησε μάλιστα ότι «όταν μιλάμε για “ελληνική διαφθορά” να έχουμε υπόψη μας ότι οι γαλλικές, γερμανικές, σκανδιναβικές ή άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες και επιχειρήσεις συμμετείχαν σε αυτή τη διαφθορά».

Από την άλλη ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ ζήτησε  σεβασμό για την Ελλάδα ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού. Αρκετά ρομαντικό, που δεν νομίζουμε να αγγίζει και τόσο τους τεχνοκράτες της τρόικας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP

Download on the App Store

Μοίρασε το

του αρθρογράφου

ideas change society

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Σχόλια

Μπες στη συζήτηση

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου

Κάνε εγγραφή για να αφήσεις τα σχόλιά σου